Jubileumi kiállítás nyílik a Füleki Vármúzeum különleges szerzeményeiből

2024. március 19. 16:47
A Füleki Vármúzeum legújabb gyűjteményi tárgyaiból nyílik kiállítás a felvidéki városban (Szlovákia) csütörtökön a Városi Honismereti Múzeumban. A tárlat részei a régió terepbejárásain gyűjtött, különböző korokból származó régészeti leletek és a somoskői vár mentőásatása során előkerült tárgyak is.
Jubileumi kiállítás nyílik a Füleki Vármúzeum különleges szerzeményeiből

A vármúzeum részlege, a Városi Honismereti Múzeum 1994-ben kezdte meg működését a helyi Vigadó épületében, és 2014-ben, szinte napra pontosan a megnyitó 20. évfordulóján nyílt meg a város 1682 utáni történetét bemutató A füleki pálmától a világhírű kakasig című új állandó kiállítása.Megnyílt a Füleki Városi Múzeum állandó kiállítása | Felvidék.ma

E jubileum alkalmából nyitják meg most az új időszaki kiállítást, melyen az elmúlt években állományba került, különleges szerzeményekből mutatnak be válogatást – közölte a vármúzeum.
 
Fotókon lesz látható az ipolygalsi templomban nemrégiben zajlott feltárásból származó értékes, 16. századi arany és ezüst pénzérméket tartalmazó kincslelet. Megtalálásáról előadást is tartanak a kiállítás megnyitója után.
A múzeum legújabb gyűjteményi tárgyai című jubileumi kiállítás megnyitója |  Felvidék.ma
A tárlaton láthatók Fülekhez és a környékhez kapcsolódó művészeti és használati tárgyak is. A látogatók a Koháry-kastély későbbi tulajdonosainak polgári ruháit és szöveteit, a környék népviseleteit, különböző művészek Fülek várát ábrázoló olajfestményeit, Bacskai Béla munkáit, valamint helybéli és a térség szempontjából jelentős családok hagyatékából származó dokumentumokat és fényképeket tekinthetnek meg.
Új műtárgyak és környékbeli kuriózumok tekinthetőek meg Füleken » Múlt-kor  történelmi magazin » Hírek
Az ipari műtárgyak között láthatók lesznek a katalinhutai üveggyár egyedi termékei,
Üvegmanufaktúra - Képek, Leírás, Elérhetőségi információk kiránduláshoz
valamint a füleki zománcgyár egykori, eddig még be nem mutatott és ma már ritka termékdarabjai, például zománcozott edények,
Füleki zománcos Zománcozott virágos ételhordó, nosztalgia darab ,falusi  padekoráció - Otthon, háztartás kellékei | Galéria Savaria online piactér -  Vásároljon vagy hirdessen megbízható, színvonalas felületen!
fajátékok, valamint az azokhoz köthető szórólapok és termékkatalógusok. A tárgyak megvásárlását közforrásból a Szlovák Művészeti Alap támogatta.
 
A kiállítás május 10-ig látható.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Hipergyors megoldás a balatoni és szezonális munkaerőigény kezelésére

2023. július 13. 14:22
A Giggle applikációjával akár 24 órán belül található szezonális munkaerő.
Évről évre visszatérő problémaként jelentkezik a balatoni éttermeknél és szállásadóknál, hogy a megnövekedett forgalmat hogyan tudják kiszolgálni a kevés és gyakran ismeretlen munkavállalóval. Egy magyar fejlesztésű alkalmazás nemcsak hatékonyabbá teszi a toborzást, de rengeteg új munkavállalót von be olyan munkákra, amelyeket évek óta nehéz betölteni.

Áprilisban versenyt futhatunk az idén 150 éves fogaskerekűvel

2024. április 03. 15:38
Már 19 éves hagyomány, amikor tavasszal Budapest sportszerető lakói együtt mozdulnak, hogy gyorsabbak legyenek a fővárosi fogaskerekűnél. Idén április 27-én kerül sor a megmérettetésre.