Juhászul fogalmazva: hátba szúrták az ágazatot

2016. május 11. 08:14
Az utóbbi években folyamatos volt a báránykereslet, kisebb piacok is nyíltak a fő felvevőhely, Olaszország mellett. Az uniós átlagáraknak köszönhetően egyre nagyobb lett a tenyésztői kedv, azonban a múlt héten nyilvánosságra hozott támogatási eredmények alaposan megnehezíthetik a juhtartók gazdálkodását.

Az elmúlt négy évben folyamatosan fejlődött a hazai juhállomány. A 2012-ben meghirdetett szerkezetátalakítási program, majd az azt követően bevezetett európai uniós anyaállat-támogatás eredményeképpen évről évre, 45-60 ezer anyajuhval nőtt a létszám, és a juhtartók száma pedig 6800-6900-ról 8800-8900-ra emelkedett. A fejlődés azonban megtorpanhat, ugyanis a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség információi szerint az agrár-környezetgazdálkodási program következő ötéves ciklusában az állattal rendelkező pályázók 75 százalékát elutasították. Ez nagy valószínűséggel negatív hatással lesz az ágazatra, amit a szövetség a szakminisztérium és a Miniszterelnökség felé is jelzett már.

bárány

Az ágazat számára létkérdés, hogy az a gyep, amin az állatokat tartják, támogatásban részesüljön az agrár-környezetgazdálkodási programból – fotó: Shutterstock

"Azzal mi is teljesen egyetértünk, hogy ne kapjanak gyeptámogatást azok, akik nem tartanak állatot, csak kaszálják a legelőt. Viszont, aki legelő állatot tart, annak mindenféleképpen nagy szüksége lenne erre" – mondta az Agroinform.hu-nak Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség ügyvezető igazgatója. "Tudtuk, hogy valószínűleg kevesebb pénz áll majd rendelkezésre ebben az öt évben, de egészen a múlt hétig a döntéshozók úgy tájékoztattak, hogy a gyepcélprogram előnyben fog részesülni. A mostani információink szerint a szántóföldi pályázók mintegy 60-70 százaléka nyer, és a gyeppályázók 70-75 százaléka viszont elutasításra fog kerülni" – közölte az ügyvezető igazgató.

A szövetségnél bíznak abban, hogy felülvizsgálják a döntést és a most pár ponttal vagy éppen hogy lemaradt gyeppályázókat helyzetbe tudják hozni.

Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Munka szünetben - Munkaszüneti napok bérszámfejtése - Amire figyelni érdemes!

2017. augusztus 15. 12:55
2017. év első félévében négy olyan munkaszüneti nap is volt, amely általános munkarend szerinti munkanapra esett. Ilyenek voltak a március 15. (szerda), az április 14. (péntek), a május 1. hétfő, valamint a június 5. (hétfő). Ezeknek a napoknak az elszámolására speciális szabály vonatkozik, de lehetőség van rá, hogy a felek a törvényi rendelkezéstől egyező akarattal eltérjenek. Ezeket a lehetőségeket is bemutatjuk az alábbiakban.

Megindult a tejtermékek drágulása

2018. augusztus 24. 08:05
A tavalyinál több tejet adtak el – igaz, kicsit olcsóbban – idén júliusban a tejtermelők, és az előző havihoz képest nőtt az ár. Jelentősen drágult viszont a vaj és a tejföl.