Japán az unión kívül a magyar élelmiszerexport legfőbb célországa

2017. június 20. 08:51
Japán - az unión kívül - a magyar élelmiszerexport legfőbb célországa, ezért is lett az idei Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) díszvendége - jelentette be a földművelésügyi miniszter budapesti sajtótájékoztatóján.

Fazekas Sándor emlékeztetett: Japán dinamikusan bővülő piaca a magyar termékeknek, és egyben a szigetország a legnagyobb ázsiai beruházó Magyarországon. Nagy várakozással tekintünk a távol-keleti ország bemutatkozására a 78., szeptember 20-24 között megrendezendő OMÉK-on – fogalmazott a miniszter. Mint mondta, idén a Hungexpo mellett a Kincsem Park területét is elfoglalja az OMÉK, itt lesznek például az állatbemutatók.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FMA Kárpát-medence kincseit, a vidék legjavát vonultatják majd fel a termelők és a kereskedők, hogy megmutassák, milyen csodákat rejt a magyar föld, és milyen kiváló minőségű termékeket tudnak előállítani. Ezek nem csak hazánkban, de az egész világon megállják a helyüket. A miniszter kiemelte: a japán emberek előszeretettel fogyasztják a jó minőségű, magyar prémium élelmiszereket. A távol-keleti ország kifinomult étkezési szokásai miatt e piacon csak a nagy hozzáadott értékű, kiváló minőségű termékeknek van létjogosultságuk. Fazekas Sándor példaként említette a mangalicából készült magyar élelmiszereket. 

Kosuge Junichi, Japán magyarországi nagykövete arról beszélt, hogy a távol-keleti szigetország kormánya a köz- és magánszférával közösen tesz erőfeszítéseket a japán élelmiszeripari termékek megismertetésére a világban, és az export növelésére. Ebbe a folyamatba illeszkedik a budapesti bemutatkozás - mondta.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FMDaróczi László, az Agrármarketing Centrum (AMC) ügyvezető igazgatója az közölte: idei költségvetésük mintegy 3 milliárd forint. Ebből az OMÉK-ra 1,2 milliárd forint költhető, amit a kormány további 600 millió forinttal toldott meg. Remélik, hogy a látogatók és a kiállítók száma is több lesz a két évvel ezelőttinél, amikor 87 ezren látogattak ki a 900 kiállítót felvonultató vásárra - mondta az ügyvezető igazgató.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A LIGA Szakszervezetek közleménye

2018. június 25. 08:20
A LIGA Szakszervezetek tiltakozik a kormány az adótörvények módosításáról szóló javaslatában megfogalmazott, a kedvezményes munkavállalói juttatások (cafeteria elemek) gyökeres átalakítása ellen.
 
A LIGA Szakszervezetek felhívja a figyelmet arra, hogy például a lakáscélú munkáltatói támogatás, a mobilitási célú lakhatási támogatás, vagy a diákhitel visszafizetését támogató béren kívüli juttatás megszüntetése lehetetlen helyzetbe hozhatja az ezt korábban igénybe vevő munkavállalókat.
A LIGA Szakszervezetek – a támogatási rendszer tapasztalatait figyelembe véve – nem ellenzi a támogatási rendszer átgondolását, egyszerűsítését, módosítását, ám meggyőződése, hogy ezt csak a szociális partnerekkel való konzultációkat követően lehetne megtenni.
A LIGA Szakszervezetek meggyőződése, hogy a rendszer gyökeres és előkészítés nélküli változtatása a munkáltatók számára nem teszi lehetővé a dolgozók juttatásainak költségkímélő emelését. Továbbá, mivel a munkáltatók számára megváltozott rendszer többlet-költséget jelent, ezért a munkavállalók számára a tervezett változások jövedelemcsökkentést eredményeznek.
A LIGA Szakszervezetek kéri, hogy a kormány az országos érdekegyezetés fórumain tárgyalja meg a cafeteria elemeket módosító javaslatát, és legyen nyitott a szociális partnerek módosításainak figyelembe vételére.

Az orosz-magyar agráregyüttműködés fontos területe lehet a jövőben vegyes vállalatok alapítása

2017. február 07. 09:00
Az orosz-magyar agráregyüttműködés fontos területe lehet a jövőben vegyes vállalatok alapítása - állapította meg a két ország mezőgazdasági minisztere hétfőn moszkvai tárgyalásai során.