Júliustól tovább emelkedhet a minimálbér

2021. március 01. 09:09
Központi Statisztikai Hivatal 2021. február 25-i gyorsjelentése szerint 6,2 százalékkal nőttek a reálkeresetek. Ha a végleges jelentés is így alakul, akkor csökken a vállalatok által fizetendő szociális hozzájárulási adó, és ez a januári megállapodás szerint további egy százalékkal emeli a minimálbéreket – kommentálta a hírt Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke.
Júliustól tovább emelkedhet a minimálbér

Mészáros Melinda hozzátette, a bértárgylások során úgy számoltak, hogy van realitása a 6 százalékos keresetnövekedés megvalósulásának. Akkor még csak a harmadik negyedéves adatok voltak ismertek, ennek az ismeretében fogalmazták meg a végleges megállapodás szövegét. A mostani gyorsjelentés megerősítiette a várakozásainkat, húzta alá az elnök, akkor ez előzetes kalkuláció volt, most az ITM a pénzügyminisztrium bevonásával a szükséges háttérszámítsokon dolgozik, áprilisra várható a hivatalos adat.

Tavaly átlagosan 6,2 százalékkal nőtt a reálkereset a fogyasztói árak 3,3 százalékos növekedése mellett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A reálkereset éves növekedése nemcsak azért fontos, mert a fizetések vásárlóértékét, tehát a valós gyarapodást mutatja meg, hanem azért is, mert több feltételt is ehhez a mutatóhoz kötöttek a szociális partnerek és a kormány. Várhatóan júliustól tovább csökken a szociális hozzájárulási adó (szocho) a jelenlegi 15,5 százalékról 13,5 százalékra.

A 2016-ban megkötött, 2022-ig szóló bérmegállapodás szerint a munkáltatói járulék két százalékponttal csökken akkor, ha a mérséklés évét megelőző esztendőben a versenyszféra reálkereset-emelkedése eléri a hat százalékot. A KSH adatai a teljes nemzetgazdaságra vonatkoznak, a vállalati szektorban a nettó bérnövekedés 2020-ban 9,8 százalék volt, az infláció 3,3 százalékos.

Idén a reálbér emelkedésének továbbgyűrűző hatása is van: a szakszervezetek és a munkaadói érdekképviseletek januárban megkötött bérmegállapodása szerint amennyiben a kormány csökkenti a szocho mértékét 2021-ben, abban az esetben a minimálbér és a garantált bérminimum összege a februári négyszázalékos emelést követően további egy százalékponttal nőhet. Az emelést elvileg automatikusan végre kell hajtani júliustól, erről külön már nem egyeztet a munkáltatói és munkavállalói oldal. Az év első felében ugyanakkor a megállapodás egy másik pontja alapján összeülnek a szociális partnerek, a nemzetgazdaság aktuális teljesítménye alapján mérlegelik, hogy módosítsák-e a januárban hosszas viták után tető alá hozott minimálbéralkut.

Februártól négy százalékkal nőttek a kötelező legkisebb keresetek. Bruttó 161 ezer forintról 167 400 forintra emelkedett a minimálbér összege, a garantált bérminimum pedig bruttó 210 600 forintról 219 ezer forintra nőtt. Júliustól – ha a felek nem térnek el a januári egyezségtől – a minimálbér bruttó 169 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig bruttó 221 ezer forintra emelkedhet.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 2020 decemberében 449 400 forint volt, amelyet átlagosan 66 100 forinttal növeltek az év végi jutalmak, prémiumok. A múlt év egészében átlagosan 403 600 forint volt a bruttó átlagkereset, a nettó átlagbér pedig 268 400. A nettó és a bruttó átlagbér egyaránt 9,7 százalékkal volt magasabb 2020-ban 2019-hez képest.

 

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Németországban a bútoripar közös oktatóüzemet alapított

2021. augusztus 04. 10:02
Körülbelül két és fél éves előkészítő munka után az Észak-Rajna-Vesztfáliai Fa- és Bútoripar Szövetségei és a bútoripar tíz vállalata közös képzőgyárat alapítottak a fa- és bútoripar számára szövetkezetként Löhnében, Vesztfáliában, 2021. július 8-án.

Tudnivalók a napidíjról

2022. február 14. 09:22
Mikor jár belföldi napidíj, és mennyi az az összeg, amely adómentesen adható? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt Az Adózóna oldalán.