Június előtt kapnak a gazdák pénzt

2017. február 02. 08:47
A gazdák tavaly több mint tíz jogcímen kaptak támogatási előleget. Most a kérelmezők a jogutód Magyar Államkincstártól várják a további kifizetést. Várhatóan június előtt jön a pénz.

A tervek szerint még június előtt megkapják a pályázók a további pénzt. A kérelmek feldolgozása folyamatos, így azon gazdálkodók esetében, akiknél az ellenőrzések lezárultak, a kifizetések rövidesen folytatódhatnak. A tervezettnél jóval több támogatási előleget, kétszázmilliárd forintot meghaladó összeget fizetett ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a gazdáknak az elmúlt év novemberéig, országosan. Csak Baranya megyében, több mint 10 milliárd forint támogatáshoz jutottak eddig a kérelmezők – derül ki a pécsi újságból.

Január elsejétől a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, mint kifizető ügynökség általános jogutódja a Magyar Államkincstár lett, az MVH megyei kirendeltségei pedig a kormányhivatalok részeként működnek tovább. Az átalakulás egyik fontos célja, hogy az eddigieknél hatékonyabban segítsék az agrárágazat szereplőit.

Baranyában az - Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott - egységes területalapú támogatásra, illetve a kistermelői támogatásra 2016-ban kérelmet benyújtó közel 4600 termelőnek mintegy 90 százaléka részesült. A területalapú támogatáshoz kapcsolódó zöldítési támogatási előleget pedig a kérelmezők 78 százaléka kapta meg eddig.

Tavaly először agrár-környezetgazdálkodási jogcímen is kaptak támogatási előleget. Ehhez kapcsolódóan szántó, gyep, ültetvény és zonális területen mindösszesen 223 a támogatott termelők száma megyénkben. Emellett 58 termelő rendelkezik támogatói okirattal gyep, szántó és ültetvény területeken ökológiai gazdálkodásra történő áttérésre, illetve ökológiai gazdálkodás fenntartására vonatkozóan. Agár-környezetgazdálkodásra 17367 hektár, ökológiai gazdálkodásra 191 hektár területet igényeltek összességében a termelők, közülük a 2016. évben 145 termelő részesült előleg-kifizetésben - írja a pécsi újság.

Az állattartással foglalkozó gazdák szintén részesültek már előlegfizetésben. A megyében kiemelkedő volt a termeléshez kötött, tejhasznú tehéntartás összesen 705 millió forintos támogatása. Ez a 95 kérelmező 80 százalékának már utalásra került. A termeléshez kötött két anyajuhtartás támogatásra kérelmet benyújtó 171 termelő közül pedig 143 fő kapott már előleget, összesen közel 66 millió forint értékben.

Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Új támogatásokkal indul 2017

2017. január 18. 07:54
A kormány a gazdák életének megkönnyítése érdekében több ponton is módosítja a szaktárca zöldítéssel kapcsolatos előírásait. 2017-től kibővül például az ökológiai jelentőségű másodvetésben vethető fajok listája, valamint az elmúlt két év tapasztalatai alapján az ökológiai jelentőségű másodvetések kezelésére fenntartási időszakot határoznak meg.

Minden vidékfejlesztési pályázatra nagy igény mutatkozik

2017. február 10. 07:41
A Vidékfejlesztési Program keretében rendelkezésre álló 1300 milliárd forint közel 90 százalékát hirdette meg a Miniszterelnökség, a magyar gazdák a legfontosabb beruházási pályázatokat már megismerhették – nyilatkozta a NAKlapnak Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke szerint az idei évre vonatkozó konkrét kifizetési célszám tervezése jelenleg folyamatban van.