Június előtt kapnak a gazdák pénzt

2017. február 02. 08:47
A gazdák tavaly több mint tíz jogcímen kaptak támogatási előleget. Most a kérelmezők a jogutód Magyar Államkincstártól várják a további kifizetést. Várhatóan június előtt jön a pénz.

A tervek szerint még június előtt megkapják a pályázók a további pénzt. A kérelmek feldolgozása folyamatos, így azon gazdálkodók esetében, akiknél az ellenőrzések lezárultak, a kifizetések rövidesen folytatódhatnak. A tervezettnél jóval több támogatási előleget, kétszázmilliárd forintot meghaladó összeget fizetett ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a gazdáknak az elmúlt év novemberéig, országosan. Csak Baranya megyében, több mint 10 milliárd forint támogatáshoz jutottak eddig a kérelmezők – derül ki a pécsi újságból.

Január elsejétől a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, mint kifizető ügynökség általános jogutódja a Magyar Államkincstár lett, az MVH megyei kirendeltségei pedig a kormányhivatalok részeként működnek tovább. Az átalakulás egyik fontos célja, hogy az eddigieknél hatékonyabban segítsék az agrárágazat szereplőit.

Baranyában az - Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból finanszírozott - egységes területalapú támogatásra, illetve a kistermelői támogatásra 2016-ban kérelmet benyújtó közel 4600 termelőnek mintegy 90 százaléka részesült. A területalapú támogatáshoz kapcsolódó zöldítési támogatási előleget pedig a kérelmezők 78 százaléka kapta meg eddig.

Tavaly először agrár-környezetgazdálkodási jogcímen is kaptak támogatási előleget. Ehhez kapcsolódóan szántó, gyep, ültetvény és zonális területen mindösszesen 223 a támogatott termelők száma megyénkben. Emellett 58 termelő rendelkezik támogatói okirattal gyep, szántó és ültetvény területeken ökológiai gazdálkodásra történő áttérésre, illetve ökológiai gazdálkodás fenntartására vonatkozóan. Agár-környezetgazdálkodásra 17367 hektár, ökológiai gazdálkodásra 191 hektár területet igényeltek összességében a termelők, közülük a 2016. évben 145 termelő részesült előleg-kifizetésben - írja a pécsi újság.

Az állattartással foglalkozó gazdák szintén részesültek már előlegfizetésben. A megyében kiemelkedő volt a termeléshez kötött, tejhasznú tehéntartás összesen 705 millió forintos támogatása. Ez a 95 kérelmező 80 százalékának már utalásra került. A termeléshez kötött két anyajuhtartás támogatásra kérelmet benyújtó 171 termelő közül pedig 143 fő kapott már előleget, összesen közel 66 millió forint értékben.

Forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Fiatal agrárkutatóknak ír ki pályázatot a NAIK

2019. szeptember 26. 08:56
Nemzeti Agrártehetség Program néven pályázatot hirdet az agrár területen tevékenykedő doktoranduszok és fiatal kutatók számára a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK).

A versenyképesség növelését támogatják

2016. október 27. 07:46
Kis- és középvállalkozások versenyképességének növelését célzó program keretösszegének megemeléséről döntött a szaktárca. Emellett célzottan a Pest megyei kkv-kat is segítik.