Justitia Regnorum Fundamentum elismerésben részesült Zambó Péter

2023. december 05. 13:15
Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa Justitia Regnorum Fundamentum díjat adott át Zambó Péternek, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkárának az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 75. évfordulója alkalmából tartott budapesti ünnepségen, hétfőn, dec. 4.-én.
Justitia Regnorum Fundamentum elismerésben részesült Zambó Péter
Az alapvető jogok biztosa kiemelt figyelmet fordít a gyermekek jogainak védelmezésére. Ennek jegyében folyamatosan nyomon követi Magyarországon a gyermeki jogok alakulását, így többek között rendszeresen látogatásokat tesz különböző hazai gyermekvédelmi intézményekben. Az ombudsmani vizsgálatok több esetben működési hiányosságokat tártak fel, főként az intézményeknek helyet adó épületek állapotát illetően. Ezért az ombudsman kezdeményezésére a 2021. esztendőben elindult az ombudsmani gyermekotthon felújítási program, amely immár harmadik éve folytatódik. Ennek keretében az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság, valamint az állami erdészeti társaságok aktív részvételével több gyermekotthon is teljeskörűen felújításra került.
 
Az ombudsman a Justitia Regnorum Fundamentum Díjjal köszönetét és elismerését kívánja kifejezni Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, az Erdőkért és Földügyekért Felelős Államtitkárság, valamint az állami erdészeti társaságok részére az ombudsmani gyermekotthon felújítási programban végzett példaértékű munkájukért.
 
Az államtitkár köszöntő beszédében elmondta, hogy évek óta az emberi jogokon alapuló közös értékrend kapcsolja össze az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala és az agrártárca által irányított állami erdészeti cégcsoport tevékenységét. „Örömmel vállaltunk és vállalunk részt például az ombudsmani gyermekotthon felújítási programban” – tette hozzá.
Justitia Regnorum Fundamentum elismerésben részesült az agrártárca  államtitkára
Zambó Péter ismertette, hogy 2021 óta már az ötödik erdészeti társaság vesz részt aktív támogatóként egy-egy gyermekotthon felújításában. A Szombathelyi Erdészeti Zrt., a Mecsekerdő Zrt., a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. és az Ipoly Erdő Zrt. után az ország más régióiban is zajlik már az újabb programok előkészítése – például Borsodban az Északerdő Zrt. közreműködésével. Az államtitkár szerint ez az együttműködés csak látszólag áll távol az erdészeti társaságok alapvető feladataitól. A cégcsoport ugyanis számos olyan programban vesz részt helyi és országos szinten, amely a közjót szolgálja. Ilyen a közfoglalkoztatási, a szociális tüzelőanyag termelési, vagy éppen a környezeti nevelési tevékenységük. Mindez szerves részét képezi egy olyan szakma hétköznapjainak, amely hivatásában a teremtett világ védelmére és tiszteletére esküdött fel.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

EGYRE ERŐSEBBEK AZ AGRÁRKAPCSOLATOK GEORGIA ÉS HAZÁNK KÖZÖTT

2023. március 28. 10:31
Nagy lehetőségek vannak a hazánk és Georgia közötti mezőgazdasági együttműködésben, nem véletlenül jött létre stratégiai partnerség a két nemzet között - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, miután hivatalában fogadta Tamara Liluashvilit, Georgia nagykövetét.
 
A tárcavezető kiemelte, a vetőmagtermesztésben komoly együttműködési lehetőség van Georgia és Magyarország között. Hazánk kész arra, hogy kiváló minőségű terményeket szállítson a kaukázusi országba, és így azok a helyi adottságoknak megfelelően továbbszaporítva eljuthatnak más keleti piacokra is. Fontos előrelépés lenne, ha a georgiai szakemberek jönnének hazánkba és tanulmányoznák az itteni termesztési módszereket és technológiákat. További lehetőség rejlik abban, ha az egyetemek és a kutatóintézetek szintjén is szorosabb lenne az együttműködés. A szakemberek és a diákok kölcsönös cseréje tovább erősítheti ezt a folyamatot.
 

Figyelem! Több ezer eurót kaphatnak a magyar gazdák, így juthatnak a pénzhez

2023. január 31. 12:08
A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra. Az Agrárminisztérium a felhívás keretében azon mezőgazdasági termelőket támogatja, akik termékeiket a különböző minőségrendszerek előírásainak megfelelően állítják elő és legfeljebb 5 éve részt vesznek az adott rendszerben, vagy most kívánnak csatlakozni valamely minőségrendszerhez.