Juttatások, cafeteria 2017-ben – erre készüljön munkaadóként

2016. szeptember 02. 08:39
A 2017-re elfogadott adócsomag jelentősen átalakítja a juttatások feltételrendszerét. Bizonyos elemek közterhe jelentősen emelkedik, miközben teljesen újak megjelennek akár adómentesen. Ezért aztán célszerű az alapoktól újragondolni a jövő évi kínálatot. Fata László cafeteria szakértő, a Personal Hungary Emberierőforrás-menedzsment Szakkiállítás bérek és juttatások területének felelős szakértője foglalja össze a legfontosabb változásokat.

Az biztos, hogy továbbra is megmaradnak az egyes meghatározott juttatás, béren kívüli juttatás, adómentes juttatás kategóriák, de más elemek élvezhetik az adókedvezményeket.

 

Béren kívüli juttatások

Fata László

Jövőre a béren kívüli juttatások értékének 1,19-szeresére kell 15% személyi jövedelemadót és 14% EHO-t fizetni. Így a teljes közteher 2017-ben is 34,51% lesz, azonban ezen kategóriába tartozó juttatások köre szűkül.

Egyrészről Széchenyi Pihenő Kártyát adhatunk majd jövőre a 2016-ban is ismert alszámlákkal és keretekkel.

A szálláshely alszámlára tehát évente 225.000 Ft kerülhet, a vendéglátás alszámlára utalt éves maximum 150.000 forintos értékig terjedhet, míg a szabadidő alszámlára az adóévben 75.000 forint tölthető kedvező adózással.

 

A béren kívüli juttatások közé kerül jövőre egy eddig szokatlan lehetőség is. Egy éven belül 100.000 Ft értékig kedvező adózású pénz kifizetésére is lehetősége lesz a munkáltatónak.

Ezután a speciális kifizetés után is mindössze 34,51% közteher fizetendő a juttató oldaláról.

Bár itt jól működik majd a kevesebb költséggel nagyobb értékű, rugalmasan felhasználható juttatás kiadása, viszont elveszik a munkáltatónak az a lehetősége, hogy speciálisan célozza a juttatási elemet.

Míg egy pihenés vagy éppen egészség célra felhasználható kedvező adózású juttatással pihentebb, egészségesebb munkatársaink lesznek, addig a pénz kifizetéssel egy teljesen szabadon használható juttatás kerül a munkatársak kezébe.

 

Az említett két béren kívüli juttatás esetén még arra figyelni kell a kedvező adózáshoz, hogy ezekre egy összesített éves keret is vonatkozik majd.

Így kedvező adózással ezekből évente a versenyszférában 450.000 Ft, a költségvetési területen 200.000 Ft lesz adható.

 

Egyes meghatározott juttatások

Az egyes meghatározott juttatások esetén az adó alapja szintén a kiadott juttatás 1,19-es szorzóval korrigált értéke, de a 15% szja mellé 27% EHO társul. Így 49,98% munkáltatói teherrel kalkulálhatunk 2017-ben is.

Ezzel a közteherrel valósíthatjuk meg jövőre az idén gyakran használt béren kívüli juttatások (pénztárak, helyi bérlet, iskolakezdési támogatás, munkahelyi étkeztetés, étkezési utalvány stb.) kiadását, de akár más juttatásokat is a kiadás feltételeire odafigyelve.

 

Adómentes juttatások

A gyakran használt adómentes juttatások köre megmarad, sőt bővül 2017-re.

A kockázati biztosítás, kulturális belépő, a sportrendezvény belépő, a lakáshitel támogatás, bölcsőde kis módosítással 2017-ben is tovább használhatók lesznek. Emellett bekerül az adómentes juttatások közé a mobiltási célú lakhatási támogatás, vagyis speciális esetben az albérleti díj térítése.

 

Költségtérítés autós bejáráshoz: 15 forint/km

Amennyiben a legalább heti 36 órában foglalkoztatott munkavállaló állandó lakóhelye több mint 60 kilométerre van a munkahelytől vagy a tömegközlekedéssel való utazás meghaladja a 3 órát, akkor lehetőség nyílik jövőre, hogy a munkáltató beszálljon a munkavállaló albérletébe.

Ráadásul ez az adómentes juttatás akár a minimálbér 40 százalékáig is terjedhet a foglalkoztatás első két évében. Az ezt követő 2 évben a minimálbér 25 százaléka lehetne majd még egy évig 15 százalékáig terjedhetne.

A munkavállalói mobilitást segítheti az is, hogy a közigazgatási határon kívülről (speciális esetekben belülről is) munkába érkező munkatársak számára fizethető (vagy fizetendő) 9 Ft/km kötségtérítés adómentes értéke 2017-re 15 Ft/km értékre növekszik.

 

Új adómentes elemként jelenik meg a különböző egészségügyi szolgáltatások munkáltató általi térítésének lehetősége. Ennek pontos szabályozására várni kell még, de remélhetőleg a Personal Hungary idején már hírt adhatunk erről is.

A kisgyermekes szülők számára értékes juttatás 2016-ban a bölcsődei költségek térítése, melyben az ellátás díja is kifizethető. Ez a kör úgy bővül 2017-re, hogy már az óvodai szolgáltatások és ellátások díja is adómentesen kifizethető a munkáltató részéről.

 

Gyakran használt elemek:

Kép1

Cafeteria elemek és várható közterhek 2017-ben

 

(*) A jelölt juttatások kiadási feltételeire figyelni kell

(**) A jelölt juttatások együttes értékét is vizsgálni kell.

Versenyszférában 450.000 Ft/év értékig áll rendelkezésre közszférában 200.000 Ft/év értékig a kedvező 34,51% mértékű közteher, felette 49,98% adó- és járulékteherrel kell számolni.

 

Forrás: hrportal.hu

 

Kapcsolódó cikkek

A termelési ciklushoz igazíthatják a földhitel tőketörlesztésének feltételeit

2016. április 22. 09:22
A gazdák a negyedéves törlesztési periódusok helyett választhatnak éves tőketörlesztést is, ez esetben azt is meghatározhatják, hogy melyik negyedévhez tartozó fordulónapot választják a tőketörlesztés időpontjának.

Hitelgarancia segíti az agrárvállalkozásokat

2017. november 15. 10:39
Az agrár- és élelmiszeripari vállalkozások tevékenysége immáron vonzó a bankszektor számára is, így a mezőgazdaságba kihelyezett hitelállomány folyamatosan növekszik. A hitel beruházást, a beruházás pedig növekvő termelékenységet és új munkahelyet jelent. Ebben jelentős szerepet játszik az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége – mondta Feldman Zsolt egy üzleti találkozón.