Kabáról indult hazai térhódítása

2023. május 31. 11:14
A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.
Tavaly a kertészetük rendezte meg a chilievő Európa-bajnokságot; Európa chilikultúrájának legismertebb arcai látogattak el hozzájuk, és nagyon csodálkoztak egyes növények méretén.
Kabáról indult hazai térhódítása
Diczkó László meglátta a piaci rést, ezért kezdett chilipaprikát termeszteni
Egy könnyed munkahelyi Facebook- szörfözésnél találkozott szembe egy amerikai chilitermékkel Diczkó László még 2010-ben. Megérezte benne a hazai lehetőséget, hiszen akkor még kereskedelmi mennyiségben senki nem „chilizett” itthon. A vetőmagot több helyről, jellemzően külföldről szerezte be, és már 2011-ben megjelent a piacon néhány termékkel, amiket nem igazán tudtak a vevők és az árusok hová tenni. Néhány évig bármerre indult el az országban, nem volt versenytársa, ez ma már nem így van. Eredeti szakmája gépésztechnikus, így idő kellett, amíg megértette a biológiai folyamatokat. Érdekelte a téma, ezért elment növényvédelmi szaktanfolyamra is, és azóta folyamatosan képezi magát.
 
A Chili Hungária Manufaktúrát őstermelői formában működteti feleségével. Enikő élelmiszeripari mérnök, így övé a feldolgozás, László pedig ter­meszt. Természetesen jelentős átfedések vannak a munkájukban, de mindkettőjük számára az élelmiszerbiztonság a legfontosabb vezérelv.
 
A kertészetet önerőből fejlesztik, a pályázatokkal eddig nem volt szerencséjük. Vagy túl kicsi volt a kertészet, vagy túl sok a bevétel, vagy az életkor nem stimmelt, máskor minimum ötmillió forintot lehetett pályázni úgy, hogy ugyanannyi ön­erőt kellett volna mellétenni. A hozzájuk hasonló, valóban kis területen termelő, ám a feldolgozásból eredően viszonylag nagy bevétellel rendelkező őstermelők nem illeszkednek a jelenlegi pályázati rendszerbe. Nagy segítség lett volna, ha például a főzőüst-beszerzésre tudtak volna támogatást szerezni, de ahhoz nem kell ötmillió forint, örültek volna ötszázezernek is. Ilyen lehetőség azonban nem volt, mondta Diczkó László.
 
Fokozható a csípősség
Minden fűszernövény egyben gyógynövény is, és ez a chilipaprikákra is igaz. Rendszeres, mértékletes fogyasztása jó hatással van az emberi szervezetre, de senki ne tekintse csodaszernek, figyelmeztetett a kertészet vezetője. A chili serkenti a vérkeringést, javítja az emésztést és antibakteriális hatású.
Hatóanyaga, a kapszaicin csökkenti a koleszterinszintet, emellett fájdalomcsillapító és erős antioxidáns hatású. Alkalmazzák reuma, migrén, fogfájás, pikkelysömör kezelésére külsőleg is.
Egyesek a „mazochisták növényének” tartják a chilit, hiszen sokan fogyasztása közben szenvednek, az ízeket már nem is érzik, csak a csípősséget. Ám nem egyformán érzékelik az emberek a csípőset, aminek részben genetikai, részben kulturális okai vannak, és kismértékben „edzeni” is lehet a csípősségtűrésre.
A szelekciónál fontos a fajták izolációja
A szelekciónál fontos a fajták izolációja
 
Egy növényen sem egyforma a bogyók kapszaicintartalma. Egyes megfigyelések szerint a második kötésben a legcsípősebbek a termések. Az érési folyamat során is változik a kapszaicintartalom, egy hazai kutatás szerint az érési színátmenet idejében van a legtöbb hatóanyag a termésekben. A környezeti hatások (fényviszonyok, vízellátás) is befolyásolják a kapszaicintartalmat, a stressz hatására általában növekszik.
 
Egyes termelők a levél gyűrögetésével emelik a hatóanyagszintet, ami valóban reakciót vált ki a növényből, a fizikai behatásra a chili több kapszaicint termel.
 
Ám ugyanúgy elérjük ezt a hatást, amikor levesszük az alsó leveleket, vagy megkapáljuk és elvágjuk a harmatgyökereket, és az első termések szedése szintén sérülést okoz. Tehát a műveléssel folyamatosan stresszben tartjuk a növényt, nincs szükség plusz beavatkozásra, véli Diczkó László.
 
Sok időbe telik
A világon sok új chilifajtát nemesítenek, és a termelők többsége is kísérletezik saját keresztezésekkel. Egy kisebb amerikai vállalkozás nemesítőmunkájának eredménye a Guinness Rekordok Könyve szerint jelenleg legcsípősebbként nyilvántartott paprikafajta, a HP22B, ismertebb nevén a Carolina Reaper. Úgy hírlik azonban, hogy ezt a keresztezéssel született fajtát alighanem túl korán dobták piacra, még mielőtt garantáltan stabilizálni sikerült volna az összes tulajdonságát, és gyorsan rámozdult a világ. Ennek az lett a következménye, hogy a fajtára elvileg jellemző morfológiai tulajdonságokat nem mutatta minden növény. Mindeközben pedig olyan tévinformációk is keringtek, hogy ennél a fajtánál megengedett a hat-nyolcféle különböző formájú termés. Ez persze nem igaz. Emellett a bejegyzett 2,243 millió SHU-érték szép lassan „lesüllyedt” 1,6 millió SHU-ra. Ebből is látszik, hogy a keresztbeporzástól (hibridizálástól) még sok évnek kell eltelnie és sok munka szükséges ahhoz, hogy a fajta tényleg stabil legyen.
 
Több fajtát termesztenek
A manufaktúrában 2500 négyzetméteren gazdálkodnak. Négy, összesen 540 négyzetméteres növényházukból az egyiket fűtik. Évente körülbelül 8000 tő paprikát termesztenek, némelyik fajtát kettesével palántázzák. A tőszámot azonban az alaptermék éves fogyásához igazítják.
Idén két héttel később vetettek
Idén két héttel később vetettek
 
Általában minden évben harmincnál több fajtát termesztenek. Az állomány gerincét azok a fajták adják, amelyekre a feldolgozás támaszkodik. Az előző évek adataiból tudják, mennyi termék értékesítésére lehet számítani, a kertészet nagy részében ezek a fajták vannak.
 
Sok változatot pedig csak azért nevelnek, hogy tudjanak adni palántát az érdeklődőknek, illetve választékbővítés gyanánt a szezonban friss paprikát is értékesítenek.
Diczkó László kedvencei a saját szelekcióval létrehozott fajták, illetve amelyeket helyben, Kaba környékén gyűjtött össze.
 
Számos helyről szereztek már be magokat, több-kevesebb sikerrel. Nyilván ahonnan csíraképtelen magokat vettek, onnan többet nem vásároltak.
 
Néhány éve igyekeznek talajbarát módon, ökológiai szemlélettel kertészkedni. Van olyan fajtájuk, amiből nyolc éve gyűjtenek vissza magot pozitív szelekcióval a legszebb növényekről. A szabad beporzású fajták mellett összesen egy Capsicum annuum F1-es fajtát használnak, ez egy jalapeno hibrid, sokat terem, jó ízű, ezért is szeretik.
 
Izolálni a magfogás miatt is nagyon fontos. A C. chinense-fajták bókoló virágállásúak, tehát a szél általi beporzásnak kisebb a veszélye, mint a rovarok okozta keresztbeporzásnak. Egy kutatás szerint, ha annyira közel van egymáshoz két tő, hogy egymásba nő a hajtásrendszerük, akkor a fizikai közelség miatt a keresztbeporzás aránya 30%-os.
Ha tehát blokkokban palántáznak és a blokkok belsejében izolálnak, akár egy sűrűbb szövésű kertészeti fátyolfóliával ki tudják zárni a rovarok 99%-át, a hangyákat kivéve.
 
A gyakorlatban ez megfelelő fajtabiztonságot eredményezett eddig. Felfelé álló virágok esetében ez a módszer már nem megfelelő.
A Capsicum annuum-fajták könnyebben termeszthetők, mint a C. chinensék
A Capsicum annuum-fajták könnyebben termeszthetők, mint a C. chinensék
 
Fajonként eltérő igények
A Capsicum annuum-fajták könnyebben termeszthetők, mint a Capsicum chinensék, és rövidebb a tenyészidejük, elég őket később vetni. A tápanyagot, vizet mindkét faj nagyon szereti és igényli. Az annuumok jól viselik a kisebb tőtávot, vagy akár a duplán palántázást, a chinense-fajtáknál ez nem lehetséges, mert a növények magassága bőven meghaladhatja az egy métert, és nagy a lombozatuk. Palántakorban sokkal érzékenyebbek, több levegőt igényelnek, a nem megfelelő tápanyag­arányok, -mennyiségek gondot okoznak. Virágzás után már nincs különbség a két faj igényei között. A növényvédelem nagy odafigyelést kíván, de már tudják, mikor milyen kártevőre kell számítani.
A minőség a leglényegesebb, de az sem hátrány, ha mennyiséget is teremnek a paprikatövek
A minőség a leglényegesebb, de az sem hátrány, ha mennyiséget is teremnek a paprikatövek
 
Kezdetben a lótetűtől, majd a csigáktól kell védeni az állományt. Júniusban a növényházakban mindig megjelenik a szélesatka, illetve augusztustól károsít a poloska. Tervszerű növényvédelmi kezelésekkel tartják őket kordában.
A talajban sokkal nagyobb a gond a monokultúrás termesztés miatt. Úgy kell paprikát termeszteni, hogy a talajélet is megmaradjon, alternatív megoldások kellenek, illetve vetésforgóra van szükség. Ennek ellenére a chilinél sajnos jórészt egybeesnek a munkacsúcsok. Ehhez szervezéssel és rengeteg munkával lehet alkalmazkodni. Sokan el sem hiszik, hogy Diczkó László soha nem ér rá, mert mindent a maga idejében kell elvégezni.
Az érési folyamat során is változik a kapszaicintartalom
Az érési folyamat során is változik a kapszaicintartalom
 
Az idén a drága energia miatt két héttel később, március első napjaiban vetettek, így május második felében palántáztak és augusztus közepétől lehet számítani termésre. Folyamatosan, egészen a fagyokig szednek; a leszedett paprikákról eltávolítják a kocsányt, mossák, darálják és fagyasztják a terméseket. Közben természetesen megy a gyártás is. Vannak nagyon erős szószok, amik nagyon csípős fajtából készíthetők.
 
Az alapterméket vagy befőzik, vagy fagyasztják. Néhány terméküket füstölik, illetve szárítják. November második felében elkezdik a növények aprítását, ekkor zárul a szezon.
 
Családi termékfejlesztés
A legnépszerűbb termékek a csípős szószok, ezekből adják el a legtöbbet, ilyen a Spirit of Attila vagy a Kegyes Halál. A közepesen csípős termékeknek is megvan a vevőköre, bár az ételben már csak a dózis számít, tehát a csípősebből kevesebbet kell tenni.
A termékfejlesztés családi szinten történik, jön egy ötlet, elkezdik például a szószt főzni, közben kóstolják és folyamatosan adnak hozzá ezt-azt, amit azonnal felírnak. Amikor mindenki azt mondja, jó lesz, akkor kész az új termék. Közben már a néven is gondolkodnak, mert az is nagyon fontos.
A termék neve szinte ugyanolyan lényeges, mint maga a termék
A termék neve szinte ugyanolyan lényeges, mint maga a termék
 
A feldolgozás a kézműves és kisüzemi módszerek keveréke. Üstben főznek, géppel passzíroznak, de az üvegbe töltés teljesen kézi.
A töltőgép nagyon sokba kerül, és a körülbelül háromszáz üvegért kár lenne beindítani, mert több lenne a takarítás.
 
Szinte folyamatosan gyártanak, hogy mindig friss és hosszú szavatossági idejű legyen a termék. Éves szinten mintegy 25-30 ezer üveget töltenek meg. Innen növekedni csak nagy beruházással lehetne, ráadásul az alapanyag sem korlátlan, ezért egyelőre maradnak ebben a nagyságrendben, de a minőségből nem engednek.
 
Igyekeznek a legjobb áron adni a termékeket és nem emelnek árat csak azért, hogy kövessék a többieket. Sosem szerették a kerek összegű áremeléseket, mert amögött nem feltételeznek költségszámítást.
 
Talán ezért az egyik legolcsóbbak a piacon úgy, hogy tisztességes haszonnal értékesítenek.
 
A Covid-évet leszámítva, amikor megijedt a piac, gyakorlatilag minden évben növekedett az értékesítésük. Igyekeznek folyamatosan fenntartani az érdeklődést termékeink iránt a közösségi oldalakon és blogon keresztül.
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet
 

Kapcsolódó cikkek

A magyarok már a kenyéren is spórolnak – bajban a pékségek

2023. június 28. 16:03
Nem lehet tudni, miként alakulnak a jövőben az árak.
 
A magyarországi pékségek többsége ugyan megmenekült a bezárástól, de a kenyér árának drágulása miatt a lakosság lényegesen kevesebb pékárut vásárol – nyilatkozta a Napi.hu-nak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Az állati eredetű élelmiszerek pótolhatatlanok – állítja a FAO Mezőgazdasági Bizottsága

2023. július 14. 11:49
Olyan tápanyagok forrásai, amelyekhez növényi eredetű élelmiszerekből nem könnyű hozzájutni.
 
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló ”Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagot tett közzé melyben az állattenyésztésnek az egészséges táplálkozásban és az élelmiszerrendszerek fenntarthatóságának biztosításában betöltött kulcsfontosságú szerepére hívta fel a figyelmet – írja a nak.hu