Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

2019. október 16. 08:42
Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.
Október első hetében esett ugyan több-kevesebb eső a Kárpát-medencében, de érdemben nem zavarta a betakarítási munkákat. Gyümölcsfélékből jószerével már csak az alma egy része, a birs és a naspolya várja a szüretet. A fák kezdik felvenni őszi lombszínüket, egyeseknél már a lombhullás is megkezdődött. A folyamatra ráerősített a napokban 0 °C közelébe csökkent hajnali hőmérséklet, így

 

igyekezni kell a hátralevő munkálatokkal, különösen a fagyérzékeny zöldségfélék tekintetében.

A leszüretelt fáknál akár meg is lehet kezdeni az őszi lemosó permetezéseket, amennyiben lehullott a lomb 50 százaléka.

Újabb kártevőrohamra az idén már nem kell számítani, a csapdák rovarokat a hűvösebb nappalok és éjszakák miatt alig fognak. Gyümölcsmolyból már csak a keleti gyümölcsmoly repül, az is elvétve; illetve az érő és erjedő romlott gyümölcsök még vonzzák a foltos szárnyú muslicákat, ezek nemcsak a speciális csapdákba, hanem a fénycsapdákba is berepülnek. Közvetlen károkat már csak az érő szőlőben okozhatnak, de erre eddig még kevés konkrét adat áll rendelkezésre.

 

Bele-belekóstolnak az érő gyümölcsökbe a harlekinkaticák, a sebzés nyomán pedig rövid időn belül elindul a moníliás fertőzés
Fotó: Dr. Aponyi Lajos

 

A két poloskafaj mellett (zöld vándor és ázsiai márványos) meglehetősen aktívak a harlekinkaticák. Szinte mindenhol megtalálhatók, keresik a zsákmányul szolgáló rovarokat, de egyre kevesebb a táplálék. Melegebb napszakokban repkednek ugyan a levéltetvek, de ez kevésnek tűnik, ezért bele-belekóstolnak az érő gyümölcsökbe és a még tőkén levő szőlőfürtökbe. A sebzés nyomán rövid időn belül elindul a moníliás fertőzés a gyümölcsökön, amit csak tetéznek a darazsak is.

Ha a szüret során a harlekinkatica belekerül a mustba, kellemetlen mellékízt ad a lének, illetve az erjedő bornak.

A lehullott gyümölcsöt minél előbb gyűjtsük össze, nehogy a megtelepedett monília jövő tavasszal megfertőzze a fákat. A korábban leszüretelt gyümölcsfákon már jól megfigyelhetők az összeszáradt moníliás gyümölcsmúmiák. Ezeket szintén szedjük le, ne várjunk vele a metszésig, inkább most semmisítsük meg. A beteg részek tökéletesen elkorhadnak, ha leforgatjuk a talajba 15-20 cm mélységbe, de a komposztálóba semmi esetre se tegyük a moníliás gyümölcsöket.

A hűvösebb napok miatt a meztelen csigák megkezdték telelőre vonulásukat.

Táplálkoznak még ugyan a lédús gyümölcsökből és a zöldségfélékből, de étvágyuk már közel sem olyan, mint néhány héttel ezelőtt. Előszeretettel vermelik el magukat a még kint levő zöldségek közelébe, talajüregekbe. Gyakran fészkelik be magukat a befejesedett káposztafélékbe, de gyakori jelenség az is, hogy a sárgarépa gyökértestébe. Még próbálkozhatunk csigaölő szerek kihelyezésével vagy más csalogatással, hogy minél kevesebb teleljen át belőlük.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet / magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Kamattámogatás jár a mezőgazdasági beruházási hitelekre

2019. szeptember 23. 08:39
Az agrárminiszter úgy rendelkezett, hogy a legfeljebb 2 milliárd forintos mezőgazdasági beruházási hitelek után 80 százalék kamattámogatás igényelhető.

40 éve munkások ezreit sterilizálta egy mérgező permetszer, most végre fizethetnek a felelősök

2019. szeptember 23. 08:41
Nemcsak a nemzetközi jogban lenne fontos mérföldkő