Kapcsolódó tartalmak: növényvédelem

Hír: Márciustól digitális növényvédőszer követés

2016. február 26. 07:58
 
A szakirányító növényorvosi vényt kizárólag olyan személy részére állíthat ki, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtására szerződést kötött. Március elejétől elérhetővé válik a NÉBIH feltöltő felülete is, ahol a szakirányítók saját fiókjukba belépve tudják a kiírt és felhasznált növényvédő szert rögzíteni. A szabad növényorvos választásával esélyegyenlőség alakul ki minden gazda számára, a gazdálkodási helyétől függetlenül.

Hír: Elkészült a növényorvosok webes felülete

2016. április 27. 11:20
 
A mai naptól elérhetővé vált a NÉBIH feltöltő felülete, ahol a növényorvosok saját fiókjukba belépve tudják a növényvédelmi szerződések, megállapodások adatait rögzíteni és módosítani, valamint valamennyi szerződésüket áttekinteni. A korábbi „emailes” bejelentés pedig megszűnt, azokat a NÉBIH ezentúl nem fogadja el – tájékoztatott a szakhatóság.

Hír: Sokan így akarják megúszni, hogy szerződéseket kelljen kötniük

2016. május 10. 07:52
 
Egyre több esetben inkább úgynevezett növényvédelmi tudást igazoló zöldkönyv kiváltásával igyekeznek megúszni a gazdálkodók, hogy növényvédőszer-felhasználásukhoz szerződéseket kelljen kötniük növényvédelmi szakértőkkel. Egy tavalyi jogszabályi szigorítás írja elő, hogy a termelők a kockázatosnak minősülő növényvédő szereket már csak szakértővel kötött szerződések után, növényorvosi vényre vásárolhatnak. Ha tehát nem kötnek szerződéseket, zöldkönyvükkel a készítmények jelentős részét nem használhatják fel. A közelmúltig mintegy 20 ezer növényvédelmi szolgáltatás-nyújtásról szóló szerződés megkötését jelentették be a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatalnak (Nébih), amely viszont időközben május végéig bejelentési moratóriumot hirdetett.

Hír: Meghosszabították a türelmi időt

2016. június 06. 08:58
 
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) meghosszabbította a türelmi időt, azaz az ügyfeleknek 2016. december 31-ig van lehetőségük a növényvédelmi szolgáltatással kapcsolatos adatszolgáltatásra.

Hír: A bio-növényvédelem új szintje: drónok szórják szét a katicákat

2016. június 14. 09:00
 
A fejlesztés hatására a biogazdaságok költségei és így a biotermékek ára is csökkenthető.

Hír: Nem éri meg kockáztatni – 4 milliónál tart a parlagfűbírság

2016. augusztus 25. 08:04
 
Az, aki nem irtja ki a parlagfüvet a területéről 15 ezertől 5 millió forintig terjedő bírságra számíthat. Jellemzően a mezőgazdasági területek a leginkább érintettek.

Hír: Nemcsak a gazdák növényvédelmi tevékenységét segíti a NAK, hanem komoly növényvédelmi adatbázis is épít

2016. október 04. 08:25
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara növényvédelmi előrejelző portálja már harmadik éve segíti a gazdálkodókat, érdeklődőket. A rendszert közel 80 növényorvos bevonásával működteti a NAK.

Hír: Növényorvosi vény: csak szerződéssel

2017. január 05. 07:45
 
A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 (IV. 23.) FVM rendelet alapján a növényorvosi vényt kizárólag olyan személy részére lehet kiállítani, akivel a növényorvos írásbeli szerződést kötött. A szerződés megkötését, módosítását, illetve megszűnését 15 napon belül a növényorvosnak be kell jelentenie a NÉBIH felé. 2016. április 26-a óta működik a NÉBIH elektronikus feltöltő felülete, ahol a növényorvosok a növényvédelmi szolgáltatásra vonatkozó szerződések adatait rögzíthetik.

Hír: Több növényvédelmi hatóanyag eltűnhet

2017. január 09. 08:34
 
A kockázatalapú elbírálást a veszélyesség elve váltja fel az unióban, ezért szükséges a lépés – magyarázta Tarcali Gábor 

Hír: 55 új növényfajtát ismert el a NÉBIH

2017. február 02. 08:04
 
8 szántóföldi növényfaj 55 új fajtájának elismerő okiratát adta január 26-án az AgromashExpon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (NÉBIH). A fajtaelismerés célja, hogy a gazdák nagy termőképességű, jó termesztési tulajdonságú, gazdaságosan termeszthető fajtákhoz jussanak, ezáltal a vásárlók asztalára egészséges és jó minőségű termékek, élelmiszerek kerüljenek.
«12»