Katasztrófa, ahogy világítunk: teljesen eltűnhet a csillagos égbolt Magyarországról?

2020. augusztus 05. 08:36
Az egyre erősődő mértékű fényszennyezés problémája messze túlmutat a csillagvizsgálás elé gördülő akadályokon: az élővilág egésze nem tudott hozzá alkalmazkodni, aminek hosszú távon súlyos következményei lehetnek.
Katasztrófa, ahogy világítunk: teljesen eltűnhet a csillagos égbolt Magyarországról?

Korábban mi is írtunk arról, hogy most van igazán "szezonja" a nemzeti parkok egyedülálló, a csillagképek, meteorok, hullócsillagok varázslatos világába kalauzoló éjszakai programjainak. Magyarországon három, nemzetközileg is elismert csillagoségbolt-park működik, ahol részt vehetünk ilyeneken: Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzetnek ítélte oda a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség ezt a minősítést még 2009-ben, a Hortobágyi Nemzeti Parkot 2011-ben, a Bükki Nemzeti Parkot pedig 2017-ben nyilvánították csillagoségbolt-parkká.

Fontos élni a figyelemfelkeltés eszközével, tárgyalni településvezetőkkel, ipari, mezőgazdasági létesítményekkel, mondta Gyarmathy István, aki egyúttal azt is megjegyezte: tapasztalataik szerint sok városi ember töltene szívesen időt olyan környezetben, ami éjszaka is háborítatlan, és azt is lehet látni, amit városból (vagy akár falvakból) már nem. „Európában már igen kevés az olyan terület, ami háborítatlan, de a folyamat elindult, és ha jól működik, talán el lehet érni idővel, hogy megfelelő kompromisszumokra jussunk.”

A témáról és a magyar kutatásról bővebben ezen az oldalon lehet olvasni, itt pedig letölthető egy, az Agrárminisztérium által májusban közzétett szakmai útmutató, ami a mesterséges éjszakai világítás felelős, természetkímélő alkalmazásáról szól. A kiadvány nem titkolt célja, hogy önkormányzatoknak, beruházóknak, világítási rendszerek tervezőinek, kivitelezőinek is hasznára legyen.

hellovidek.hu

Kapcsolódó cikkek

35 év katasztrófája egyetlen time-lapse videón: így tűnt el az Északi-sark jege

2019. november 20. 08:15
Nincs mit hozzátenni, sokkoló videó következik a klímaváltozásról.

Lombvágó fűrésszel választottak szét két harcoló szarvast

2019. november 11. 09:05
Az agancsuknál akadtak össze.