Kedvezőbbé válnak az anyajuh támogatás feltételei

2024. február 14. 15:33
Idén kedvezőbbé válnak a termeléshez kötött anyajuh támogatásának feltételei Magyarország KAP Stratégiai Tervének első módosításával. A két érdemi változásról már most, az egységes kérelem idei benyújtási időszakát és a kapcsolódó nemzeti jogszabályok megjelentését megelőzően fontos a gazdálkodók tájékoztatása.
Kedvezőbbé válnak az anyajuh támogatás feltételei
Április 1-jére változik a 100 napos birtokon tartási időpont kezdete. Míg 2023-ig a támogatási kérelemben bejelentett állatok birtokon tartási időszaka a támogatási kérelem szankciómentes benyújtására nyitva álló határidőt követő naptól kezdődött, addig 2024-től a birtokon tartás kezdő időpontja április 1-re módosul, jobban igazodva a juhok biológiai sajátosságaihoz. A birtokon tartási kötelezettség tehát már a kérelembenyújtási időszak előtt megkezdődik.
Kedvezőbbé válnak az anyajuh támogatás feltételei - Agrárkapu
Továbbá a kérelmezett állat részt vehet kiállításon a támogatási jogosultság elvesztése nélkül. Az elismertség mellett a kiállítások lehetőséget biztosítanak a tenyészállatok  széleskörű megismertetésére és piaci értékesítési lehetőségeinek bővítésére. Ezt elismerve, az idei évtől nem jelenti a birtokon tartási időszak megtörését, ha az állattartó hazai tenyészállat kiállításra szállítja a kérelemben szereplő állatot. Fontos ugyanakkor, hogy az állat végig a kérelmező tulajdonában maradjon, valamint gondoskodjon a juh mozgatásának szabályos bejelentéséről.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Mik a párhuzamos növénytermesztés feltételei a biogazdálkodásban?

2023. április 03. 12:01
Párhuzamos gazdálkodásról beszélünk, ha egy gazdaságon belül ökológiai és konvencionális egységet is működtet a termelő.
 
Mikor lehetséges a párhuzamos növénytermesztés?
Párhuzamos növénytermesztés könnyen megkülönböztethető fajták termesztése esetén lehetséges, de a két üzemegység elválasztását fizikai szinten és a nyilvántartások szintjén is meg kell valósítani, tehát a termelést, betakarítást, raktározást külön kell kezelni, el kell kerülni a szennyeződés lehetőségét. Dokumentációt a párhuzamos területekre egyaránt vezetni kell. A teljes üzemen belüli anyagbeszerzésnek és -felhasználásnak mindkét egység esetében áttekinthetőnek kell lennie.

A tiéd is benne van: mi lesz a sorsa hárommillió hektár szántóföldnek?

2023. március 24. 12:20
A tragikus események láncolata elérte a hazai gabonatermelő gazdákat is.
 
Olcsó ukrán gabona öntötte el a hazai piacot
 
A tavaszi vetési szezon hamarosan kezdődik, és miközben a gazdák a számukra igen fontos szabályozásokra várnak, sajnos egyben egyre szűkebb pénzügyi keretekkel is szembesülnek - számolt be róla az index.hu. Az ukrán búza alacsony ára miatt a legnagyobb probléma az, hogy nem tudják eladni a saját meglévő készleteiket.