Kedvezően alakul a dinnyeszezon

2023. július 27. 13:42
A kínálat bőséges, a minőség az ország minden termesztőkörzetében kiváló - közölte az MTI-vel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
Kedvezően alakul a dinnyeszezon
A kamara a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének piaci körképe szerint július végén Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elkezdődik a betakarítás, előtte a déli országrészből, majd Hevesből érkezett a dinnye. A fóliás termelésnek köszönhetően Tolna volt az első, már június közepén szedték a termést, amely szeptemberig is kitarthat.
 
Baranyában akár szeptember második feléig is elhúzódhat a dinnyeszezon, a kiváló cukorfokkal rendelkező dinnye iránt nagy a kereslet. A békési termesztőkörzet szintén megtalálta a felvevőit, külföldre is jut az itteni dinnyéből.
 
A betakarítás augusztus 10. körül érhet véget, de számos termelő a hónap második felére is ültetett dinnyét - írták.
 
Szabolcsban az időjárás miatt a megszokottnál kisebb volt a termés, a dinnye ugyanis nem bírja a nagy hőingadozást, a csapadékosabb idő pedig az érést késleltette.
 
A minőség ugyanakkor itt is kiváló, a legtöbb termelő mára átállt az intenzív termesztésre, fóliázott, csepegtetett, tápoldatozott termesztőrendszereket használnak és új, hibrid fajtákra cserélték a korábbiakat.
A betakarítás szeptember 10-ig tarthat. Hevesben ugyancsak okozott gondot az időjárás, de a termelők nem panaszkodhatnak, van kereslet a kimagasló minőségű árura, a térség várhatóan augusztus 20-ig tudja ellátni a piacot.
 
A közlemény szerint a tavaly óta 2600 hektárról 2900 hektárra bővült belföldi termőterületről 140-160 ezer tonnát takaríthatnak be a gazdálkodók.
 
A exportpiacokon is biztatóak a kilátások, kedvezően alakulnak az árak, a nagy meleg növeli a külföldi keresletet.
A sárgadinnye értékesítési lehetőségei ugyancsak jók, a minőség kiemelkedő, importnyomás sem érezhető, a belföldi kínálat akár októberig is kitarthat - tették hozzá.
 
forrás: agrotrend.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Kerestük, de nem találtuk a 229 Ft/kg-os dinnyét a boltokban

2023. július 18. 16:05
Csak elenyésző mennyiségben kerülhetett a Penny polcaira a feltűnően akciós árú dinnyéből.
Az előző héten a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete, illetve a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös állásfoglalást adott ki, amely szerint elfogadhatatlan a Penny diszkontlánc lépése: 229 Ft/kg-os fogyasztói árra leakciózott dinnyét hirdettek meg akciós újságjukban. A három szervezet arra kérte a hazai üzletláncokat, hogy tisztességes magatartást tanúsítva a valós piaci helyzethez igazítsák a görögdinnye árazását.

Az élelmiszeripar nemzeti bajnokai

2023. augusztus 09. 14:14
Az élelmiszerszuverenitásunk megerősítését és a magyar termelők támogatását is segíti a Élelmiszeripar Bajnokai Program - közölte Közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.