Keményedik a rendszer: a traktorokat is bevonják az ekáer-be

2016. június 30. 09:11
Olyan súlyos új szankciókat vezetnek be, amelyek érzékenyen érinthetik azokat is, akik már többé-kevésbé „megbarátkoztak” a rendszerrel.

2016. augusztus 1-től néhány, látszólag kisebb szabály változik az elektronikus közúti árufuvarozó rendszerrel (ekáer) kapcsolatban. Ezek azonban egyrészt eddig nem érintett, és így az alapszabályokat, teendőket sem feltétlenül ismerő vállalkozásokra terjednek ki, másrészt olyan súlyos új szankciókat vezetnek be, amelyek érzékenyen érinthetik azokat is, akik már többé-kevésbé „megbarátkoztak” a rendszerrel. Vagyis nincs olyan kereskedelemmel, szállítással foglalkozó adóalany, akinek ne lenne hasznos az ekáer-ismeretek felfrissítése – írja adózásról érthetően blogjában a LeitnerLeitner szakértője.

 

 
 
 

Változik – bővül – például az ekáer bejelentési kötelezettséggel érintettek köre. Eddig „csak” azoknak kellett bejelenteni a fuvart, ha nem kockázatos termékeket fuvaroztak, akik 3,5 tonnát meghaladó össztömegű útdíjköteles járművel szállították ezeket. Augusztustól azonban már nemcsak az útdíjköteles járművekre nézve kötelező a bejelentés, hanem bármilyen járműre – tehát nem útdíjköteles járművekre is, ha azok a 3,5 tonnát elérik. Ezzel kiterjesztve ki a kötelezettséget a haszongépjárművekre, például a traktorokra is.

 

Szintén augusztus 1-től a fuvarozó felelőssége lesz a hatósági zár (amit a termék azonosítása, végrehajtási eljárás vagy a nyilatkozattétel megtagadása miatt alkalmaznak) sértetlen megőrzése is. Bírságot kaphatnak azok, akik a hatósági zárat jogtalanul eltávolítják. Ezért nagyon fontos azonnal bejelenteni, ha a fuvarozó hibáján kívüli okból – például baleset során – megsérül a zár vagy az áru. A szabályszegést magánszemély esetén minimum 200 ezer, maximum 500 ezer forint, vállalkozók esetén pedig 500 ezer és 1 millió forint közötti bírsággal szankcionálhatja a hatóság.

kamion

Az is szabálytalanságnak számít majd, ha több rakományt jelentenek be a ténylegesen szállítottnál– fotó: Shutterstock

Ráadásul a járművet a kiszabott bírság megfizetéséig ezentúl vissza is tarthatja a hatóság, ha a megbüntetett fuvarozó nem rendelkezik magyar adóazonosító számmal és székhelye, lakóhelye, szokásos tartózkodási helye nem Magyarországon van, illetve nem vállaltak – banki vagy belföldi gazdálkodó szervezet részéről – garanciát a bírság megfizetésére. A jármű visszatartása alól csak a romlandó árut és élő állatot szállító fuvareszközök mentesülnek. Továbbá, ha egy külföldi fuvarozó a hatósági zár NAV által történő levételét megakadályozza, akkor bármely másik általa használt vagy tulajdonában lévő járműre is átterhelhető a kiszabott bírság, és ezért akár másik járművet is visszatarthat a hatóság.

Augusztus 1-jétől nemcsak az számít szabálytalanságnak, ha nem jelentenek be egy rakományt, de az is, ha többet jelentenek be, mint amennyit ténylegesen szállítanak. Ilyenkor a hiányzó mennyiség – vagyis a bejelentett és a szállított mennyiség különbségének – 40 százalékáig terjedő mulasztási bírságot szabhatnak ki.

Forrás: agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Ki fogja leszedni az osztrák gyümölcsöt?

2018. július 06. 10:47
Annyira súlyos a munkaerőhiány Ausztriában, hogy néhol fölszedetlenül maradt a spárga az idei szezonban, egyes üzemek pedig teljesen kénytelenek felhagyni a zöldség- és gyümölcstermesztéssel. Az osztrák agrárkamara egyebek között az idénymunkás-keret növelését, illetve a németországihoz hasonlóan kedvező járulékrendszer bevezetését sürgeti.

Ősztől sokat drágul a kenyér

2014. augusztus 06. 11:36
A dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25-30 százalékkal nőhet a kenyér ára – közölte a Napi Gazdasággal Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.