Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet
2023. február 23. 12:54
Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.

A kifejezetten erre a célra kifejlesztett liszt hüvelyeseken alapul. Az összetevők között szerepel ezek a csicseriborsó, a lencse és a bab, amelyek fontos szerepet játszanak az egészséges testsúly fenntartásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Hogy kiderüljön, valóban olyan egyedülálló-e ez a potenciálisan úttörő liszt, mint ahogy azt alkotói állítják, a csapat tagjai először egészséges emberen tesztelték a a kísérleti kenyér hatását.
A kísérletben résztvevőknek 30 és 60 százalékos csicseriborsólisztet tartalmazó kenyeret kellett enniük. Hogy az ilyen kenyér fogyasztásának ízélményét kissé fokozzák, a kutatók felajánlották az önkénteseknek, hogy cukormentes lekvárral fogyasszák a kenyeret. Az eredmények meglepően jótékony hatásúnak bizonyultak.
A csicseriborsót tartalmazó kenyér a szokásosnál hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosított. Mi több, a vérvizsgálatok kimutatták, hogy az ilyen étkezés a teltségérzetért felelős hormonok kiválasztásának növekedéséhez vezetett.
Később cukorbetegséggel küszködőket is bevontak a kísérletben. megállapították, hogy a 30 százalékban csicseriborsólisztet tartalmazó kenyér 40 százalékkal csökkentette a vércukorszintet. Érdekes módon hasonló csökkenés következett be 60 százalék ilyen liszt esetén is. A kedvező eredmény a kutatók szerint a keményítő hosszabb lebontásának utóhatása a szervezetben.
Ugyanakkor hangsúlyozzák, nem könnyű feladat az embereket arra ösztönözni, hogy változtassanak étkezési szokásaikon az esetleges egészségügyi problémák megelőzése és leküzdése érdekében, de az ilyen előrelépéseknek kulcsszerepet kell játszaniuk a közvélemény hozzáállásának megváltoztatásában.
A kutatás eredményét a The American Journal of Clinical Nutrition című szakmai folyóiratban tették közzé.
forrás: magyarmezogazdasag.hu
Kapcsolódó cikkek
Sütőtökös mandula, dió variációkkal lett az év fagylaltja
2023. július 19. 13:17
A balatonmáriafürdői Florida fagyizóban készített sütőtökös mandula, dió variációkkal nyerte a Komáromban megrendezett év fagylaltja versenyt - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint az aranyérmes édességet Somodi János készítette, az ezüstérem a nagykanizsai Da Crema fagyizóban dolgozó Wilheim Dávid kávés csokoládéjának, míg a bronzérem a balatongyöröki Promenád kávéház munkatársa által készített "bana-nut" fantázianevű fagyinak jutott.
A céges áram jövedéki adójának emelése újabb drágulást hozhat a boltokban
2024. december 02. 15:18
A drágulás mértéke a tervezett jövő évi infláció több mint háromszorosa, azaz 11 százalékos lesz. Szakértők szerint mindez áremelkedéshez vezethet a boltokban.
Újabb kihívással szembesülhetnek a vállalkozások, a kormány ugyanis jócskán megemeli a céges áram jövedéki adóját. A villamosenergia esetén 11 százalékos emelés lesz, a földgázra pedig közúti járművek üzemanyagkénti kínálás, értékesítés és felhasználás esetén 12,5 százalékos növekedés.