Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet

2023. február 23. 12:54
Táplálkozáskutatók dolgoznak az egészségesebb kenyér és pékárú összetevőin. Máris találtak egy alapanyagot, ami sikeresnek bizonyult a vércukorszint normalizálásában.
A hagyományos kenyér és pékáruk sok ember számára alapvető táplálékot jelentenek, de néha megfeledkezünk a szervezetünkre gyakorolt hatásukról.
 
Az Amerikai Táplálkozási Társaság kutatást és kísérletet végzett a kenyerek összetevőinek változtatásra, és kidolgoztak egy lisztkeveréket, amelyből, mint kifejtik, olyan kenyeret lehet sütni, amely hosszabb ideig tart jóllakottan, és csökkenti a vércukorszintet. Ez pedig az elhízás vagy a cukorbetegség kockázatának minimalizálásában nyilvánulhat meg.
Kenyér, amely csökkenti a vércukorszintet
A kifejezetten erre a célra kifejlesztett liszt hüvelyeseken alapul. Az összetevők között szerepel ezek a csicseriborsó, a lencse és a bab, amelyek fontos szerepet játszanak az egészséges testsúly fenntartásában és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében. Hogy kiderüljön, valóban olyan egyedülálló-e ez a potenciálisan úttörő liszt, mint ahogy azt alkotói állítják, a csapat tagjai először  egészséges emberen tesztelték a a kísérleti kenyér hatását.
 
A kísérletben résztvevőknek  30 és 60 százalékos csicseriborsólisztet tartalmazó kenyeret kellett enniük. Hogy az ilyen kenyér fogyasztásának ízélményét kissé fokozzák, a kutatók felajánlották az önkénteseknek, hogy cukormentes lekvárral fogyasszák a kenyeret. Az eredmények meglepően jótékony hatásúnak bizonyultak.
 
A csicseriborsót tartalmazó kenyér a szokásosnál hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosított. Mi több, a vérvizsgálatok kimutatták, hogy az ilyen étkezés a teltségérzetért felelős hormonok kiválasztásának növekedéséhez vezetett.
Később cukorbetegséggel  küszködőket is bevontak  a kísérletben. megállapították, hogy a 30 százalékban csicseriborsólisztet tartalmazó kenyér 40 százalékkal csökkentette a vércukorszintet. Érdekes módon hasonló csökkenés következett be 60 százalék ilyen liszt esetén is. A kedvező eredmény a kutatók szerint a keményítő hosszabb lebontásának utóhatása a szervezetben.
 
Ugyanakkor hangsúlyozzák, nem könnyű feladat az embereket arra ösztönözni, hogy változtassanak étkezési szokásaikon az esetleges egészségügyi problémák megelőzése és leküzdése érdekében, de az ilyen előrelépéseknek kulcsszerepet kell játszaniuk a közvélemény hozzáállásának megváltoztatásában.
 
A kutatás eredményét a The American Journal of Clinical Nutrition című szakmai folyóiratban tették közzé.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Emelkedik az ára, nagy iránta a kereslet. Érdemes zöldborsót termeszteni?

2023. június 08. 13:00
A hazai zöldborsó termelői ára 74 százalékkal magasabb, mint egy éve.
 
Az AKI PÁIR adatai szerint leggyakoribb bruttó termelői árak a Budapesti Nagybani Piacon a 22. héten így alakultak:

LENDÜLETBEN AZ ÉLELMISZERIPAR

2023. június 08. 12:56
A kormány célja, hogy a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédje a magyar családokat és nyugdíjasokat, továbbá kivédje a recessziót és év végére egy számjegyűre csökkentse az inflációt – közölte dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az FMCG TOP Szakmai Konferenciáján, Budapesten.