Képzéssel is segíti a támogatott szaktanácsadást a NAK

2017. szeptember 29. 09:09
Újra lehetőség nyílik a támogatott szaktanácsadás igénybevételére. A kérelmeket a korábbitól ellentétben már nem a gazdálkodó adja be, hanem a szolgáltatást nyújtó szervezet. A NAK vállalta, hogy legalább 600 szaktanácsadó képzéséről gondoskodik.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke minderről sajtótájékoztatón számolt be, ahol ott volt az Agroinform.hu is. Mint elmondta, nagy várakozás előzi meg a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó szaktanácsadás indulását. A szolgáltatást legutóbb 2014-ben lehetett igénybe venni a korábbi Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében.

Jelenleg a Vidékfejlesztési Program (VP) forrásából valósulhat meg a támogatott szaktanácsadás. A szaktanácsadást pályázati úton kiválasztott szolgáltató szervezetek nyújthatják, kizárólag a meghatározott tématerületekre jogosultságot szerzett, aktív státuszú szaktanácsadók közreműködésével. A projektek finanszírozására mintegy 14 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Programból.

 

 
 
 

 

A gazdák éves kerete egyéni igénybevétel esetén évente körülbelül 800 euró (mintegy 240-250 ezer forint), csoportos tanácsadás esetén pedig 150 euró (mintegy 45-50 ezer forint). De mint hangsúlyozta, ezt a pénzt a szaktanácsadó szervezeteknek kell megpályázniuk. A gazdálkodóknak az egyéni szaktanácsadás költségének 10 százalékát kell kifizetniük, a csoportos szaktanácsadás ingyenes.

Az ötéves programban számításaik szerint 74 ezer gazdálkodó kaphat segítséget.

A projekt során a NAK vállalta, hogy legalább 600 szaktanácsadó képzéséről és eredményes vizsgájáról gondoskodik. Annak érdekében, hogy a szolgáltatók az első határszakaszban is tudjanak pályázni, a NAK saját kockázatra megszervezte a képzéseket és a vizsgáztatást. Az eredményes vizsgázók részére a vizsgaigazolások kiállítása és postázása megtörtént, illetve a NAK portálján is közzétették a sikeres vizsgát tett szaktanácsadók listáját.

Győrffy Balázs

Győrffy Balász: A gazdálkodóknak az egyéni szaktanácsadás költségének 10 százalékát kell kifizetniük, a csoportos szaktanácsadás ingyenes – fotó: Agroinform.hu

Mindezen túl a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának is szándékában áll pályázatot benyújtani a Vidékfejlesztési Programban a támogatott szaktanácsadásra meghirdetett felhívásra – tette hozzá Győrffy Balázs.

A kamarai falugazdász-hálózat mellett mintegy száz szaktanácsadóval is segítenék a gazdálkodókat,

hiszen „a kamara kulcsfeladatának tekinti a tudásátadást”.  Sok specifikus információra van szükség ahhoz, hogy a gazdaságok nemzetközi viszonylatban is versenyképesebbé váljanak, és minél több, jobb minőségű termékeket állítsanak elő – hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra, hogy a kormánnyal kötött együttműködési megállapodásuk értelmében kiemelt feladatuk, hogy egy egységes gazdatámogató rendszert „üzemeltessenek”. Ennek megvalósítása érdekében kerültek 2014 elején NAK-hoz a falugazdászok, majd 2014 októberétől az Országos Szaktanácsadási Központ (a mai Herman Ottó Intézet) feladatai is. Ekkortól látják el többek között a mezőgazdasági szaktanácsadók munkájának értékelését; üzemeltetik a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszer működését segítő integrált elektronikus rendszert; képviselik a magyar mezőgazdasági szaktanácsadást az Európai Unió tagországaiban.

2015. január 1-jétől pedig a kamarához került a mezőgazdasági, vidékfejlesztési szaktanácsadói engedély kiadása; a mezőgazdasági, vidékfejlesztési szaktanácsadói névjegyzék vezetése; a támogatott szaktanácsadói tevékenység szervezése is.

Nyilvántartásuk szerint jelenleg 998 aktív szaktanácsadó tevékenykedik az ágazatban (több mint százan nem aktívak, mert nem teljesítették a képzési követelményeket, vagy szüneteltetik tevékenységüket). A képzésről elmondta: az alapképzés minden szaktanácsadó számára kötelező, aki a névjegyzékben regisztrált. Az alapképzést a vonatkozó földművelésügyi minisztériumi rendelet alapján szervezik. A kötelezettséget a regisztrációt követő év végéig kell teljesíteni. Felmentést azok kaphatnak, akiknek van ilyen irányú végzettségük.

A támogatott szaktanácsadáshoz kapcsolódó kötelező képzés és vizsgák szervezése és lebonyolítása is a NAK feladata. Ezeken a képzéseken azoknak kötelező rész venniük, akik támogatott szaktanácsadási tevékenységet kívánnak folytatni.

A szaktanácsadók továbbképzésének részeként kötelező a NAK-hoz bejelentett és elfogadott szakmai rendezvényeken való részvétel. Ennek során 10 kreditet kell gyűjteniük évente. A szaktanácsadók értékelését a NAK évente végzi a megelőző naptári évben történő meghatározott feltételek teljesítése alapján.

A sikeres vizsgát tett szaktanácsadók listája megtekinthető ide kattintva. http://nak.hu/kiadvanyok/szaktanacsadok/kepzes/1523-vp-vizsgaeredmenyek-osszesitett-frissitve-20170920

agroinform.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Ne halogassuk tovább a mezőgazdasági munkák elvégzését

2017. november 29. 12:25
A hétvégén hazánk fölött átvonult hullámzó frontrendszer hidegfrontja országszerte lehűtötte a levegőt, ugyanakkor megszüntette a ködös, párás időt, ami tartósabban egyelőre nem is tér vissza. A hét közepén és várhatóan a hét végén is egy-egy fölöttünk áthaladó ciklon hatására csapadékos időre van kilátás, többfelé pedig hó is eshet. A talaj nagy nedvességtartalma miatt, délnyugaton és az északi középhegységben fokozott figyelmet kell fordítani a belvíz megelőzésére. A növényvédelmi munkákra a keddi és a pénteki nap lesz a legalkalmasabb.

Miért változtatnak meg 17-szer egy pályázati kiírást?

2016. december 05. 08:46
Az uniós pályázatok elbírálásnak felgyorsítását szorgalmazták a szakértők az Agrárszektor 2016 konferencia első panelbeszélgetésében csütörtök délelőtt Siófokon. A 2016: a pályázatok éve a vidékfejlesztésben - Indul a kifizetési dömping? c. beszélgetésben elhangzott: a cél az, hogy a pályázati pénzek minél hamarabb épüljenek be a reálgazdaságba.