Képzéssel is segíti a támogatott szaktanácsadást a NAK

2017. szeptember 29. 09:09
Újra lehetőség nyílik a támogatott szaktanácsadás igénybevételére. A kérelmeket a korábbitól ellentétben már nem a gazdálkodó adja be, hanem a szolgáltatást nyújtó szervezet. A NAK vállalta, hogy legalább 600 szaktanácsadó képzéséről gondoskodik.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke minderről sajtótájékoztatón számolt be, ahol ott volt az Agroinform.hu is. Mint elmondta, nagy várakozás előzi meg a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszer-feldolgozáshoz kapcsolódó szaktanácsadás indulását. A szolgáltatást legutóbb 2014-ben lehetett igénybe venni a korábbi Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében.

Jelenleg a Vidékfejlesztési Program (VP) forrásából valósulhat meg a támogatott szaktanácsadás. A szaktanácsadást pályázati úton kiválasztott szolgáltató szervezetek nyújthatják, kizárólag a meghatározott tématerületekre jogosultságot szerzett, aktív státuszú szaktanácsadók közreműködésével. A projektek finanszírozására mintegy 14 milliárd forint áll rendelkezésre a Vidékfejlesztési Programból.

 

 
 
 

 

A gazdák éves kerete egyéni igénybevétel esetén évente körülbelül 800 euró (mintegy 240-250 ezer forint), csoportos tanácsadás esetén pedig 150 euró (mintegy 45-50 ezer forint). De mint hangsúlyozta, ezt a pénzt a szaktanácsadó szervezeteknek kell megpályázniuk. A gazdálkodóknak az egyéni szaktanácsadás költségének 10 százalékát kell kifizetniük, a csoportos szaktanácsadás ingyenes.

Az ötéves programban számításaik szerint 74 ezer gazdálkodó kaphat segítséget.

A projekt során a NAK vállalta, hogy legalább 600 szaktanácsadó képzéséről és eredményes vizsgájáról gondoskodik. Annak érdekében, hogy a szolgáltatók az első határszakaszban is tudjanak pályázni, a NAK saját kockázatra megszervezte a képzéseket és a vizsgáztatást. Az eredményes vizsgázók részére a vizsgaigazolások kiállítása és postázása megtörtént, illetve a NAK portálján is közzétették a sikeres vizsgát tett szaktanácsadók listáját.

Győrffy Balázs

Győrffy Balász: A gazdálkodóknak az egyéni szaktanácsadás költségének 10 százalékát kell kifizetniük, a csoportos szaktanácsadás ingyenes – fotó: Agroinform.hu

Mindezen túl a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának is szándékában áll pályázatot benyújtani a Vidékfejlesztési Programban a támogatott szaktanácsadásra meghirdetett felhívásra – tette hozzá Győrffy Balázs.

A kamarai falugazdász-hálózat mellett mintegy száz szaktanácsadóval is segítenék a gazdálkodókat,

hiszen „a kamara kulcsfeladatának tekinti a tudásátadást”.  Sok specifikus információra van szükség ahhoz, hogy a gazdaságok nemzetközi viszonylatban is versenyképesebbé váljanak, és minél több, jobb minőségű termékeket állítsanak elő – hangsúlyozta.

Emlékeztetett arra, hogy a kormánnyal kötött együttműködési megállapodásuk értelmében kiemelt feladatuk, hogy egy egységes gazdatámogató rendszert „üzemeltessenek”. Ennek megvalósítása érdekében kerültek 2014 elején NAK-hoz a falugazdászok, majd 2014 októberétől az Országos Szaktanácsadási Központ (a mai Herman Ottó Intézet) feladatai is. Ekkortól látják el többek között a mezőgazdasági szaktanácsadók munkájának értékelését; üzemeltetik a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszer működését segítő integrált elektronikus rendszert; képviselik a magyar mezőgazdasági szaktanácsadást az Európai Unió tagországaiban.

2015. január 1-jétől pedig a kamarához került a mezőgazdasági, vidékfejlesztési szaktanácsadói engedély kiadása; a mezőgazdasági, vidékfejlesztési szaktanácsadói névjegyzék vezetése; a támogatott szaktanácsadói tevékenység szervezése is.

Nyilvántartásuk szerint jelenleg 998 aktív szaktanácsadó tevékenykedik az ágazatban (több mint százan nem aktívak, mert nem teljesítették a képzési követelményeket, vagy szüneteltetik tevékenységüket). A képzésről elmondta: az alapképzés minden szaktanácsadó számára kötelező, aki a névjegyzékben regisztrált. Az alapképzést a vonatkozó földművelésügyi minisztériumi rendelet alapján szervezik. A kötelezettséget a regisztrációt követő év végéig kell teljesíteni. Felmentést azok kaphatnak, akiknek van ilyen irányú végzettségük.

A támogatott szaktanácsadáshoz kapcsolódó kötelező képzés és vizsgák szervezése és lebonyolítása is a NAK feladata. Ezeken a képzéseken azoknak kötelező rész venniük, akik támogatott szaktanácsadási tevékenységet kívánnak folytatni.

A szaktanácsadók továbbképzésének részeként kötelező a NAK-hoz bejelentett és elfogadott szakmai rendezvényeken való részvétel. Ennek során 10 kreditet kell gyűjteniük évente. A szaktanácsadók értékelését a NAK évente végzi a megelőző naptári évben történő meghatározott feltételek teljesítése alapján.

A sikeres vizsgát tett szaktanácsadók listája megtekinthető ide kattintva. http://nak.hu/kiadvanyok/szaktanacsadok/kepzes/1523-vp-vizsgaeredmenyek-osszesitett-frissitve-20170920

agroinform.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Tegnap több, a gazdák számára fontos törvénymódosítást fogadtak el

2016. június 08. 08:16
A termőföldvásárlásra vonatkozó illetékmentesség szabályai és a földforgalmi szabályozása is módosult.

A korkedvezményes nyugdíjrendszer után Egészség vagy korai nyugdíjazás

2018. március 09. 08:58
A probléma
A korkedvezményes nyugdíjrendszer megszüntetésére úgy került sor, hogy a jogalkotó elmulasztotta kezelni azoknak a munkavállalóknak a problémáját, akik önhibájukon kívül már nem tudtak további jogszerző időt szerezni. Ennek következményeként előfordulhat, hogy az adott munkavállalónak már csak néhány napja hiányzik ahhoz, hogy plusz egy év korkedvezményt kapjon. Ennél is nagyobb problémát jelent, hogy a régi rendszer úgy szűnt meg, hogy semmi nem lépett a helyébe, így támogatás nélkül maradtak azok a munkavállalók, akik különösen megterhelő munkakörülmények között dolgoznak.