Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavat

2024. április 23. 16:57
A két kerékpáros és gyalogos kishajó révén nemcsak a Tisza-tó teljes megkerülése, hanem rövidebb szakaszok körtúrás teljesítése is lehetővé válik, így az időseknek és a kisgyermekes családoknak sem kell lemondaniuk a Tisza-tavi kerékpározás élményéről.
Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavat
A két kerékpáros és gyalogos kishajó révén rövidebb szakaszok körtúrás teljesítése is lehetővé válik - Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ
 
"A biciklis kishajók is hozzátesznek a térség egyre növekvő aktív turisztikai jelentőségéhez" – emelte ki Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ igazgatója a kishajók átadóján. Véleménye szerint az első egy-két év igazolni fogja, hogy szükség van a kompokra, sőt nagyobb kapacitásra is igény lehet. A mostani gyalogos-biciklis kishajók megvalósítása is azt jelzi, hogy a helyi lakosok lelkesedése és összefogása az állami szektor képviselőit is cselekvésre buzdítja - emelte ki.
A félórás út során a tó gazdag vízi világa közvetlen közelről is megcsodálható - Fotó: Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ
 
A kishajók a tiszaderzsi, illetve a tiszanána-dinnyésháti kikötők között közlekednek, így a tavat akár többször megkerülők számára is alternatívát, változatosságot biztosítanak.
 
A kishajók létrejöttéhez az Igazgatóság munkája mellett a tiszaderzsi és a tiszanánai önkormányzatok szoros együttműködésére is szükség volt - emelte ki Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója az ünnepségen. Ez az összefogás és a jövőbeni közös munka sok fejlesztést eredményezhet még a Tisza-tó számára – mondta.
 
A projekt részeként a kerékpáros útvonalak mentén számos információs és útirányjelző táblát helyeznek ki, bemutatva a Tisza-tó és környékének értékeit, segítve a turisták tájékozódását.
 
A kerékpáros kishajókat a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVIZIG) működési területén a Tiszaderzsi Községi Önkormányzat működteti, a fejlesztés hazai támogatásból valósult meg.
Az északi és déli partot összekötő kompok Tiszaderzs és Tiszanána között közlekednek - Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
 
Kormányzati támogatásnak köszönhetően a horgászok által is kedvelt Kárász Kikötő több mint 400 millió forint fejlesztési forrásból újul meg a közeljövőben - mondta Fótosné Czeglédi Zsuzsanna, Tiszaderzs polgármestere az eseményen.
 
A Tisza-tó környéke rengeteget fejlődött az elmúlt tíz évben, jelenleg is történelmi léptékű fejlesztések zajlanak a térségben. A látnivalók felfedezését a Tisza-tavi Kalandtérkép segíti.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Visszanyeri régi fényét a kastély

2023. július 05. 16:00
Hamarosan teljesen megújul az öttevényi Földváry-kastély: új tulajdonosa exkluzív rendezvényhelyszínt álmodott a festői épületbe.
 
Az elmúlt évtizedekben hányattatott sors jutott az öttevényi kastélynak, amely a 18. században épült, és azonnal a falu jelképévé vált. A kastélyt Földváry Miklós báró építtette a feleségének, aki a környék egyik legnagyobb földbirtokosa volt. Eredetileg úgynevezett „úrilakként” szolgált, majd később bővítették kastéllyá.

Kovács Gábor nyerte el az Év Vendéglőse díjat

2023. február 01. 15:05
Az Év Vendéglőse díjat 2022-ben a Magyar Vendéglátók Ipartestülete tagsága Kovács Gábornak, a Tenkes Csárda tulajdonosának ítélte oda.
Az Év Vendéglőse díjat 2001-ben alapította az MVI, a díj odaítélésénél mindenkor kiemelkedő szempont az eredményesen végzett munka, a vendéglős társadalom tekintélyét öregbítő, tisztességes szakmai magatartás és a példamutató közéleti tevékenység is.