Később kezdődik a vetés Zalában

2016. március 17. 12:00
Zala megyében az időjárás miatt késésben vannak a tavaszi vetéssel. A víztelítettség miatt a gazdák nem tudnak a gépekkel rámenni a talajra - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Süle Katalin elmondta: ha javul az idő, egy-két héten belül megkezdődhet a vetés Zalában. A vetési terv szerint a tavaszi növények vetésterülete meghaladja az 56 ezer hektárt: 3 ezer hektáron tavaszi árpa, 900 hektáron zab kerül a földbe. A szója vetésterülete csaknem 5 ezer hektár lesz, 245 hektáron burgonyát, kisebb - 100 hektár alatti - területen magborsót termelnek. A legnagyobb, 37 ezer hektárt meghaladó területen kukoricát nevelnek majd, a napraforgót pedig mintegy 7330 hektáron vetik el. 

 
Ősszel összesen 39 638 hektáron vetettek szántóföldi növényeket: az őszi káposztarepce vetésterülete 10 285 hektár, az őszi árpáé 5 ezer hektár. A búzát 21 ezer, a rozst 330, a tritikálét pedig 2 ezer hektáron vetették el. Az őszi káposztarepce nagy része jónak mondható, az őszi búza 60 százaléka jó, 40 százaléka pedig közepes - tájékoztatott Süle Katalin. 

Kitért arra is, hogy a csapadékos időjárás miatt a kalászosok és repcék feltrágyázását csak kis területen tudták elvégezni. A szántóföldi munkákhoz legalább két hétig száraz, napos időre lenne szükség, de jelenleg a területek egy részét belvíz borítja. A megyei elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a gazdáknak továbbra is figyelniük kell a zöldítés követelményeinek betartására, azoknak pedig, akik AKG (agrár-környezetgazdálkodási) támogatásra nyújtottak be pályázatot, a szálas fehérjenövény mihamarabbi elvetésére kell törekedniük.
 
Forrás: elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Mikor jutnak pénzhez a gazdák?

2017. május 08. 07:52
Egyre gyorsuló ütemben zajlik az agrártámogatások kifizetése, a gazdák 97 százaléka már megkapta az alaptámogatást, a zöldítés után járó összeget pedig 92 százalékuknak fizette ki eddig az államkincstár – írja a Magyar Idők pénteki száma. A múlt heti, összesen 20,6 milliárd forint után ezen a héten további 10 milliárd kerülhet a termelők számlájára.

Maraton életre-halálra: erre nagyon harapnak a bankok

2016. április 21. 07:46
Ostromolják ajánlataikkal a mezőgazdasági termelőket a bankok, hogy az idén is előfinanszírozhassák az uniós területalapú agrártámogatásokat. A termelők számára az lehet előnyös, hogy a tényleges kifizetéseknél jóval hamarabb juthatnak forrásokhoz, a pénzintézeteknek pedig a támogatás stabil fedezetet nyújthat a hitelezéshez. A banki előfinanszírozási kedvet az sem fogja vissza, hogy tavaly óta az úgynevezett zöldítés bevezetése miatt a gazdálkodók már nem kaphatják meg automatikusan a hektárra vetített teljes támogatási összeget, az 1200 hektár feletti üzemektől pedig az alaptámogatás száz százalékát elvonja a kormány. A banki konstrukciókból kiderül, hogy a termelők egy-három év támogatásának 70-100 százalékát finanszíroztathatják meg, bár ezért természetesen kamatot és egyéb jutalékokat is fizetniük kell.