Két héttel meghosszabbítják az agrártámogatások megőrzéséért indított petíciót

2019. május 02. 11:24
A KAP reform következményeként jelentősen drágulnának az élelmiszerek, szűkülne a kínálat, illetve kétes eredetű és minőségű import élelmiszerek lepnék el a hazai és az európai piacot.

A vártnál nagyobb érdeklődés miatt két héttel tovább, 2019. május 17-ig lehet csatlakozni a magyar gazdák petíciójához. Az aláírásgyűjtést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége februárban indította azzal a céllal, hogy megvédje a magyar gazdák érdekeit Brüsszel tervei ellen. Brüsszel hiába tagadja, csökkenteni akarja az agrárpénzeket, hogy azt a migránsoknak adják.

A kezdeményezés megmentheti az agráriumban dolgozókat - fotó: pixabay.com

A kezdeményezéshez később a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is csatlakozott.  Máig már több mint 181.193 aláírás gyűlt össze.  Mint arra korábban felhívtuk a figyelmet: a Közös Agrárpolitikából (KAP) elvont támogatásokkal a migránsok letelepedését és vidéki közösségekbe való integrációját akarja Brüsszel pénzelni. Így a magyar agrárium és a magyar gazdák támogatására is jóval kevesebb, nagyjából 25 százalékkal kisebb KAP-forrás jutna.

Ez nagyon sok gazdálkodó és az agráriumban dolgozó megélhetését veszélyeztetné, de az intézkedés következményei valamennyi magyar állampolgárra kihatással lennének.

Jelentősen drágulnának az élelmiszerek, szűkülne a kínálat, illetve kétes eredetű és minőségű import élelmiszerek lepnék el a hazai és az európai piacot.

Felháborítónak és elfogadhatatlannak tarjuk, hogy Brüsszel inkább a migrációt akarja támogatni további euró milliárdokkal, ahelyett, hogy az európai mezőgazdaságot és a gazdákat erősítené. Az aláírásgyűjtést folytatjuk, és nem csak a gazdák, hanem minden magyar állampolgár támogatására számítunk.

A két szervezet arra biztatja a magyar állampolgárokat, különösen a gazdákat és az agráriumban érdekeltek, hogy aláírásukkal támogassák közös kezdeményezésüket a falugazdászoknál és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságain elérhető aláíróíveken vagy a www.peticioamagyargazdakert.hu oldalon.

agrotrend.hu / NAK

Kapcsolódó cikkek

A gazdáknak védelemre van szükségük a koronavírus okozta agrárpiaci válsághelyzetben

2020. szeptember 03. 09:55
A koronavírus járvány egyértelműen megmutatta, hogy az európai polgárok szemében felértékelődött az élelmezésbiztonság kérdése. A magyar gazdákra a nehéz helyzetben is lehet számítani, hiszen még a rendkívüli körülmények között is biztosított a magyar emberek élelmiszerellátása - mondta Nagy István agrárminiszter az uniós mezőgazdasági miniszterek szeptember 1-jei informális ülésén a Koblenzben.

A MAGOSZ agráröröklési és gazdaságátadási javaslatai

2021. február 23. 09:01
Az osztatlan közös tulajdon felszámolására született szabályozás és az állami program csak átmeneti megoldás lehet, ha nem módosulnak az öröklési szabályok - áll a gazdaköri érdekképviselet által kidolgozott javaslatcsomagban, amely az agráröröklés és a gazdaságátadás szabályozásának átalakításáról szól.