Kétéves mélypontra kerültek a globális élelmiszerárak

2023. október 06. 14:14
Kétéves mélypontra csökkent az élelmiszerek világpiaci ára augusztusban az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján pénteken közzétett adatok szerint.
Kétéves mélypontra kerültek a globális élelmiszerárak
Augusztusban a nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 121,4 pont lett, ami 2,6 pont (2,1 százalék) csökkenés júliushoz képest, és 38,3 ponttal (24 százalékkal) alacsonyabb a 2022. márciusi rekordértékéhez képest.
 
Az átfogó mutató augusztusi csökkenését elsősorban  a tejtermékek, a növényi olajok, a hús és a gabonafélék árindexeinek a csökkenése okozta, miközben szerényen nőtt a cukor árindexe.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
 
FAO gabonaárindex augusztusban átlagosan 125 pont volt, 0,9 ponttal (0,7 százalékkal) alacsonyabb a júliusinál, és 20,6 ponttal (14,1 százalékkal) maradt el az egy évvel korábbitól. Egyebek között a búza nemzetközi ára 3,8 százalékkal esett vissza, ugyanakkor a rizs árindexe havi szinten 9,8 százalékkal nőtt.
A növényiolaj-árindex augusztusban átlagosan 125,8 pont volt, ami 4 pontos (3,1 százalékos) csökkenés júliushoz képest. Az index gyengülését különösen a pálma-, a  napraforgó-, a szója- és repceolaj különböző mértékű világpiaci árának csökkenése okozta.
 
A tejtermékek árindexe augusztusban átlagosan 111,3 pont volt, 4,6 ponttal (4 százalékkal) alacsonyabb, mint júliusban, ami a nyolcadik egymást követő havi csökkenés volt. Éves szinten a mutató 32,1 ponttal (22,4 százalékkal) süllyedt. Augusztusban az összes tejtermék nemzetközi ára csökkent, a tejporé a legjelentősebben.
A FAO húsárindexe augusztusban átlagosan 114,6 pont volt, ami 3,6 ponttal (3 százalékkal) elmaradt a júliusitól és 6,5 ponttal (5,4 százalékkal) a tavaly augusztusitól. A múlt hónapban valamennyi húsfajta nemzetközi ára csökkent, a legnagyobb esést a juhhús esetében mérték.
 
A cukorárindex átlagosan 148,2 pont volt augusztusban, 1,9 ponttal (1,3 százalékkal) magasabb a júliusinál és 37,7 ponttal (34,1 százalékkal) magasabb tavaly júliushoz képest. A cukor világpiaci árának növekedését főként az El Nino időjárási jelenség globális termelési kilátásokra gyakorolt hatása miatti fokozott aggodalmak váltották ki.
 
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 143,7 pont volt, 18 ponttal (14,3 százalékkal) magasabb, mint 2021-ben.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

Átadták Magyarország legnagyobb sütőüzemét

2023. március 01. 11:21
Magyarország legnagyobb sütőüzemét adták át Hatvanban kedden, a Lipóti Tóth és Társai Zrt. 20 milliárd forintos új üzemének átadásán a pénzügyminiszter egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja a rendszerváltás idején meggyengített hazai élelmiszeripar újjáépítése.
 
Varga Mihály kiemelte: a rendszerváltás éveiben az addig meghatározó élelmiszeripari vállalatok egy része külföldi tulajdonba került. Hiányuk ma, egy világjárvány után és egy szomszédban zajló, elhúzódó háború idején jobban érezhető, mint az elmúlt bő három évtizedben bármikor.
 

Kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél

2022. december 01. 09:31
Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih, miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma.
 
Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nébih laboratóriuma, ezért – az aktuális iparági körülményeket és kockázati tényezőket figyelembe véve – a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten. Az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók!