Kétnapos Zöldkonferencia Budapesten

2016. május 20. 07:58
Az erőforrásokat intelligensebben, teljes kimerítésüket elkerülve kell felhasználni ahhoz, hogy fenntartható legyen a gazdasági növekedés az Európai Unió országaiban - mondta az Országos Hulladékgazdálkodási Konferenciát megnyitó beszédében V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szerdán, Budapesten.

Az államtitkár a lehető legkevesebb veszteséget termelő körforgásos gazdaság megteremtése mellett érvelt. Elmondta, hogy a fogyasztás minimalizálása érdekében a termékek életciklusának növelése szükséges, valamint törekedni kell arra, hogy a keletkezett melléktermék és hulladék másodlagos nyersanyagként visszakerüljön a gazdaságba. Hangsúlyozta, az eddig használt lineáris gazdasági növekedési modell nem illeszkedik a modern társadalom igényeihez, a körforgásos gazdaság kialakításával viszont biztos munkahelyek teremthetők és a versenyelőnyt biztosító innovatív technológiák kerülhetnek előtérbe.

Az államtitkár rámutatott, hogy az eddig alkalmazott gyakorlat következtében Európa évente mintegy 600 millió tonna potenciálisan újrahasznosítható nyersanyagot veszít el, egyes területeken a hulladék 80 százalékát, máshol csak 5 százalékát, így az uniós háztartásokban keletkező hulladékok mindössze 40 százalékát dolgozzák fel.

Az építési és bontási hulladék mennyisége átlagosan, lakosonként egy tonna évente, vagyis az Európai Unióban mintegy 500 millió tonna nyersanyag vész el, miközben rengeteg energiát emészt fel a primer nyersanyagok környezetterhelő kinyerése - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, hogy az erőforrások felhasználásának jelenlegi módja csökkenti a jövő generációjának rendelkezésére álló természeti tőkét.

Becslések szerint az élelmiszerek 30-50 százaléka hulladékként végzi a világban, csak az Európai Unióban körülbelül 90 millió tonna, fejenként 180 kilogramm élelmiszert pazarol el a lakosság. „A kárba veszett étellel együtt pedig pazaroljuk a vizet, az energiát, a munkaerőt és a talajt is" - mondta az államtitkár.

Gajus Scheltema, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Holland Királyság budapesti nagykövete köszöntőjében kiemelte Magyarország eredményeit a hulladék kibocsátás csökkentésében, valamint az újrahasznosításban. A nagykövet a fenntartható fejlődés egyik alappilléreként említette a körkörös gazdaságot, amelynek kulcsa - véleménye szerint - az együttműködés minden szereplő között.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Orvvadászokat értek tetten a Tisza-tónál

2016. november 21. 11:25
Eljárást indított a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság lopás, természetkárosítás és orvvadászat gyanúja miatt két olasz állampolgár ellen, akiket szombat délután értek tetten a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei, a Tisza-tó Abádszalóki-medencéjében.

Sokkal kreatívabbak a mindfulness-szel dolgozó csapatok

2018. július 23. 13:55
A gyors munkatempó és a kreativitás alapvetően ellentmondanak egymásnak. Hektikus munkahelyeken gyakran fordul elő, hogy a munkavállalók automata üzemmódba kapcsolnak, vagy mindig ugyanolyan módon közelítik meg a munkát. Ha nem rendelkeznek idővel és térrel ahhoz, hogy új és okos ötleteket találjanak ki, akkor elzárkóznak a problémák újragondolásának lehetőségétől is, amelyekkel megoldhatnák a kialakult helyzeteket.