Kezdődik a levendulaszüret! Ezekre a helyekre érdemes ellátogatni

2017. június 07. 21:22
Szemet gyönyörködtetőek az év leglilább magyarországi, vidéki eseményei. Kár lenne kihagyni!

Indul sokak kedvencének, a levendulának a virágzása. Az országban több helyen is várják a levendula szerelmeseit.

Kemenessömjén

Szeretettel várnak mindenkit június 10-17-ig tartó nyílt napokon a Kemenessömjénben található Levendulafarmon, ahol 6 000 tő francia levendula bokor ontja illatát.
Az előző évek nyílt napjaihoz hasonlóan lesz levendulás süti és levendulaszörp, lehetőség lesz levendulaszedésre (300 Ft/csokor), illetve többféle levendulás illatpárna, alvópárna és levendulavíz vásárlására.

Fotó: kemenessomjen Monoszló

Idén is lesz Szedd magad a levendulát akciók Monoszlón a Magyar Provence LevendulabirtokonJúnius 13-15-ig “Szedd magad” levendulaszürettel várják a levendula szerelmeseit.

Hőgyész

hőgyészi Levendulafarmon az évek óta megrendezésre kerülő Levendulaszüret mára már hagyományteremtő rendezvénnyé vált. . 2017. június 23. és július 9. között levendulás napokat rendeznek, amelyre szeretettel várnak minden levendulakedvelőt. A program keretében lehetőség van a közel 4 hektáros levendulamezőn egyedi fényképek készítésére.

Zagyvaszántó

Romhányi Balu Levendula Farmon is várják a levendula iránt érdeklődőket, akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett élvezhetik a szedés élményét is átélni, és a saját kezűleg aratott levendulát hazavinni.

Gyógyító energiákkal töltődik a márokföldi levendula
Az alig 50 fő lélekszámú Zalai megyei Márokföld méretéhez képest szinte hemzseg a turisztikai attrakcióktól.
Létavértes

A levendulavirágzásban a tiszántúliak is gyönyörködhetnek. A Létalevendula, avagy egy csipetnyi Provance a román határtól alig 6 km-re, itt Hajdú-Bihar Megye egyik szegletében található, Debrecentől 30 km-re Létavértesen található gyönyörű természetvédelmi terület szomszédságában, érintetlen, festői környezetben. A házigazdák levendulás sütivel, levendulaszörppel és mosollyal várják az érdeklődőket.

Kőröshegy

Egész JÚNIUSBAN sok szeretettel várnak a Kőröshegyi Levendulásba minden levendulaimádót, felfedezőt, nyaralót, túrázót és azokat, akik saját kézzel aratott balatoni levendulával díszítenék otthonukat! A gazdaságot 2012-ben alapították a Balaton déli partján, és az idei évtől szeretnék mindenkinek megmutatni a balatoni panoráma mellett a csodás levendulaültetvényt is. A birtok ingyenesen látogatható június 3-június 25. között minden nap 10:00-17:00-ig!

Tihany

A levendula fontos és kiemelt szerepet játszott Tihany történetében, a mai napig nagy hagyományai vannak a levendula termesztésének és feldolgozásának. Ezek elevenednek fel minden évben a Tihanyi Levendula Fesztiválon, melyre június 19-30 között kerül sor.  A 13. alkalommal megrendezett fesztivál – melyen színvonalas programok várják a látogatókat – fénypontja a Szedd magad levendula akció, aminek időpontja június 19 – 25. Naponta 9.00 órától 19.00 óráig, a virágzás függvényében, a készlet erejéig  lehet levendulát szedni.

Az érdeklődőket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság dolgozói várják a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen. Akik a virágzó levendulamező szemet gyönyörködtető látványa mellett szeretnék a szedés élményét is átélni, és a saját kezűleg aratott tihanyi levendulát hazavinni, azok már most beírhatják naptárjukba az időpontot. A résztvevők arató táskát a helyszínen tudnak vásárolni.

Páratlanul szép helyek Tihanyban, amiket neked is látnod kell
A levendulavirágzás is óriási élmény, de más káprázat is vár Tihanyban.
Kiskunmajsa

Levendula Szüret a Jonathermál Zrt. szervezésében június 24-25-én. Előadókkal, helyi termékekkel, levendulás ételekkel, kézműves bemutatókkal és vásárral, és további nagyszerű  programokkal várnak minden érdeklődőt.

Pécsvárad

Levendulaszüret és Szent Iván éjszakája karöltve. Időpont: június 23. Szedhető gyógynövények: levendula, citromfű, menta, rozmaring, kakukkfű, zsálya, oregano. További információ ITT.

Pannonhalma

A levendula virágzás időpontjához igazított “Levendulahét” nem csak a főapátság ezeréves gyógyászati hagyományaira alapozott program, de országosan egyedülálló helyszíne révén is egyedi színfolt az ország fesztiváljainak sorában.
A bencés gyógyászati hagyományokat, a térségben őshonos gyógynövényekhez kapcsolódó kulturális kincset bemutató programokat a több száz éve azonos helyen termesztett gyógynövények ültetvényei által körülölelt bemutató gyógynövénykertben és gyógynövényházban rendezik meg. Időpont: július 1-10. Július elsején a gyógynövénykertben ismertetik az apátsági levendulatermesztés történetét és a levendula felhasználását.  A Gyógynövénykertben: levenduladíszes táskadekoráció-készítés, levendulacsokor-kötés.

Fotó: Pannonhalma Kapolcs

Amikor már a legtöbb helyen leszüretelték a levendulát,  addig Kapolcson, a Hazai Provence Vendégházban és a kapolcsi levendulásban július 15-én lesz erre lehetőség. Nagyszerű levendulás és kézműves programokkal, igazi provencei ötletekkel várnak kicsiket és nagyokat egyaránt.

Dörgicse

A Dörgicsei Levendárium elhelyezkedése is különleges, mert nemcsak a levendula érzi jól magát itt, az idelátogató turisták is megcsodálják a táj természeti adottságait és kultúrtörténeti hagyatékait. Miután ezen a helyen nem tartanak szüretet, így az erre látogatók hosszan gyönyörködhetnek e lila virágban.

Egy szelet hazai Provence, nem csak a levendula szerelmeseinek
Családias, természet közeli és emberléptékű. Egy kert, ami felüdülés a léleknek! Levendula virágzás előtt, alatt, után is!
Répáshuta

Aki a nyugalomra vágyik látogasson el Répáshutára. Ez a kicsi falu a Bükki Nemzeti Park szívében fekszik 600 méter magasságban. A levendulaszüret idején eltölthet pár napot az Erdei Kempingben és betekinthet a levendulafeldolgozásába is. Ez egyben egy jó feltöltődés is és aromaterápia a nyugalom szigetén, Éva levendulái között.

Alsópetény

A dél-cserháti dombok lankái között meghúzódó Alsópetény ideális hely a pihenéshez, hiszen a környék bővelkedik látnivalókban és számos kirándulási lehetőséget is kínál. A Levendula Vendégház kertjében is hamarosan indul a szezon. Ezer tő illatozó levendula várja, hogy csokorba, koszorúba kössék.

További levendulás helyekért kattintsatok a “Mert utazni jó” oldalra.

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Kegyetlen szarvasmarha mészárlás történt Lengyeltótiban

2019. augusztus 21. 08:39
Két négyszáz kilós charolais fajtájú üszőt végeztek ki ismeretlenek Lengyeltótiban. A két szarvasmarhát lelőtték és feldarabolták

Ha kivesznek a méhek...

2016. március 21. 08:07
Az elmúlt ötven évben 300 százalékkal nőtt a világon a rovarok által beporzott növénykultúrák termőterülete. Ezt sokkal kisebb mértékben követte a méhcsaládok számának bővülése. A következmények riasztóak: száz legfontosabb terményünk háromnegyede tűnhet el asztalunkról.