Kezdődik az Ifjú Kócsagőr Program országos döntője

2023. szeptember 19. 13:05
Az első természetvédelmi őrnek állít emléket a tizedik alkalommal megrendezett Ifjú Kócsagőr program, melynek célja, hogy felkeltse a 18-24 éves korosztály érdeklődését a természetvédelem iránt, valamint bemutassa és népszerűsítse a gyakorlati természetvédelmi tevékenységeket.
Kezdődik az Ifjú Kócsagőr Program országos döntője
Az Ifjú Kócsagőr Program 2023 területi győztesei nem kisebb dologra vállalkoztak, minthogy talpraesettségükkel, szakmai ismeretükkel, tájékozódási képességükkel és ügyességükkel az egész országnak bizonyítsák, érdemesek a háromnapos döntő fődíjának elnyerésére. A megmérettetésnek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság biztosít helyszínt 2023. szeptember 20-22. között a Fecskeház Erdei Iskolában.
 
A tét a „Tutajos és Matula Díj”, a legjobb versenyző ugyanis elnyeri a Tutajos, felkészítője pedig a Matula díjat. A nyertes páros egy 5 napos tanulmányúton vehet részt a lengyelországi Kampinos Nemzeti Parkban, a többi versenyző pedig – a rengeteg élmény mellett – értékes természetvédelmi ajándékcsomagokat kapnak.
Az országosan meghirdetett programban idén 50-en kaptak lehetőséget az aktív részvételre. Minden versenyzőt egy-egy természetvédelmi őr segített mentorként a területi döntőkre való felkészülésben. A kócsagőr-jelöltek a mentoruk mellett eltöltött kéthetes szakmai gyakorlaton betekintést kaptak a Természetvédelmi Őrszolgálat munkájába, megismerték az adott nemzeti park táji és természeti értékeit.
BEOL - Dévaványán kezdte meg gyakorlatát az első Ifjú Kócsagőr-jelölt
Ezt követően területi döntők során dőlt el, kik lesznek azok, akik a Hortobágyi Nemzeti Park területein 2023. szeptember 20-22. között tartott országos döntőben megmérkőzhetnek a fődíjért és az azzal járó jutalmakért. Olyan problémákat és helyzeteket fognak szimulálni a verseny rendezői, amelyek a természetvédelmi őrök mindennapi munkájában is előfordulnak, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján ügyességi feladatokra is számíthatnak a megmérettetés résztvevői.
Ifjú Kócsagőr Program: Szilágyi Sára mehet az országos döntőbe - Hír -  Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
A 2023. évi Ifjú Kócsagőr Program országos döntőjének záró ceremóniája, a verseny értékelése, eredmények ismertetése, Matula és Tutajos Díj átadása 2023. szeptember 22-én 12.30 órától lesz, Hortobágy-Mátán, a Fecskeház erdei iskolában. Az eseményre tisztelettel várjuk a sajtó képviselőit.
Fecskeház Erdei Iskola | Hortobágy Info
A program és az országos döntő támogatói: Agrármisztérium, Fürge Diák Iskolaszövetkezet, 30Y zenekar, Hortobágyi Nonprofit Kft., Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány, a hazai nemzeti park igazgatóságok.
 
forrás: AM Sajtóiroda
 

Kapcsolódó cikkek

Jön a digitális állampolgárság

2023. október 19. 17:18
Jövő július és szeptember között indul el a Digitális állampolgárság program, így az azonosítás, az igazolvány és az állam a mobilba költözik - mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter ma Budapesten.

Az EU megszavazhatja, amit a méhészek évek óta követelnek

2023. június 28. 16:11
Magyar javaslatra uniós szinten szigorodhat a mézkeverékek származásának jelölése.
 
Nagy István agrárminiszter az elmúlt években számos alkalommal sürgette a mézről szóló uniós irányelv felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a mézkeverékek származásának jelölése során pontosabb információt kelljen biztosítani a fogyasztók számára. Az Európai Bizottság nemrégiben benyújtotta erre vonatkozó javaslatát.