Kezdődik: hatalmas felfordulás jön Németországban, ezt még Magyarországon is megérezzük

2024. január 24. 15:39
A német mozdonyvezetők szakszervezetének (GDL) tagjai megkezdték eddigi leghosszabb sztrájkjukat a Deutsche Bahn (DB) német vasúttársasággal folytatott hosszú ideje tartó munkaügyi vitájukban.
Kezdődik: hatalmas felfordulás jön Németországban, ezt még Magyarországon is megérezzük
A munkabeszüntetésre a vasúttársasággal tavaly november végén megszakadt bértárgyalások miatt szánta el magát a GDL. A szakszervezet a műszakos dolgozók heti munkaidejét 38 óráról 35 órára akarja csökkenteni, de változatlan fizetéssel. A DB egyórás munkaidő-csökkentést ajánlott fel változatlan fizetéssel 2026-tól, amit a szakszervezet elutasított.
 
A vasúti teherforgalomban kedd este hat órakor kezdték meg a sztrájkot, majd a GDL szerda hajnali két órakor kiterjesztette azt a személyszállításra is. A munkabeszüntetés előreláthatólag hétfőn 18 óráig tart.
 
A mostani lesz tavaly november óta a negyedik és egyben a leghosszabb sztrájk a GDL történetében, és egy hétvégét is magában foglal.
 
GAZDASÁGI SZAKÉRTŐK BECSLÉSE SZERINT A SZTRÁJK EGYMILLIÁRD EURÓS TELJESÍTMÉNYKIESÉST OKOZHAT A NÉMET GAZDASÁGNAK.
 
A Deutsche Bahn saját becslése szerint a sztrájk minden egyes napja "alacsony kétszámjegyű milliós" kárt okoz. Michael Groemling, a kölni Gazdaságkutató Intézet munkatársa szerint az országos vonatleállások akár napi 100 millió euróba is kerülhetnek a gazdaságnak, de figyelmeztetett, hogy a hatás "egy többnapos sztrájk esetén nem lineárisan növekszik, hanem részben többszörösére nő".
 
Volker Wissing közlekedési miniszter "destruktívnak" minősítette a hatnapos sztrájkot, amely további nyomást gyakorol a vörös-tengeri hajótámadások miatt így is fennakadásokkal küzdő ellátási láncokra.
 
Az elhúzódó akció a német gazdaság elleni sztrájk"
 
- mondta Anja Broeker, a Deutsche Bahn szóvivője, megjegyezve, hogy a leálló teherforgalom miatt erőművek és finomítók ellátásában is fennakadások lesznek.
 
A sztrájk miatt a következő napokban a távolsági és regionális vasúti forgalomban jelentős fennakadásokra kell számítani. A korábbi munkabeszüntetésekhez hasonló módon a DB most is "csökkentett menetrendet" alkalmaz, az utazni készülőknek ezért ajánlatos a vasúttársaság honlapján vagy alkalmazásán keresztül tájékozódni a közlekedő járatokról. Létesítettek egyúttal egy ingyenesen hívható tudakozó telefonszámot is a célra.
 
A sztrájk idejére megvásárolt vonatjegyek nem veszítik el érvényességüket, a későbbiekben is felhasználhatók, a megváltott helyjegyeket pedig ingyen át lehet foglalni.
 
A MÁVINFORM KORÁBBI TÁJÉKOZTATÁSA SZERINT A MAGYARORSZÁGOT ÉRINTŐ NEMZETKÖZI JÁRATOK MENETRENDJÉT IS BEFOLYÁSOLJA A NÉMET VASUTASOK SZERDA HAJNALTÓL HÉTFŐ KORA ESTIG TERVEZETT MUNKABESZÜNTETÉSE.
 
Azt írták, a railjet xpress vonatok a németországi szakaszon kimaradnak, a müncheni járatok csak Budapest és Salzburg között közlekednek. A Hungária EuroCity vonatok csak Budapest és Prága között járnak, a Metropol EuroNight vonatok pedig nem továbbítják a berlini kocsicsoportot. A Kálmán Imre EuroNight vonat stuttgarti kocsicsoportja csak Budapest és Salzburg között közlekedik.
 
forrás: portfolio.hu

Kapcsolódó cikkek

Háromszorosára nőtt a hazai tűzifa ára

2023. január 06. 17:23
Csak ősszel nagyjából másfélszeresére ugrott a tűzifa és többi szilárd tüzelőanyag piaci ára.
 
Az állami hatósági akció sem fékezte meg az árakat
Az áram, a távhő, valamint a gáz "rezsicsökkentése" óta háromszorosára nőtt a fafűtés ára, ami főként a szegényebbeket sújtotta, hiszen így a téli tüzelés jóval nagyobb költséget jelent.

Sztrájkolnak a Ryanair pilótái, több mint 80 járatot töröltek Belgiumban

2023. augusztus 14. 17:37
A brüsszeli Charleroi repülőtéren 88, augusztus 14-én és 15-én induló vagy érkező Ryanair járatot töröltek az ír diszkont légitársaság pilótáinak sztrájkja miatt – írta a The Brussels Times hírportál.
A Ryanair belgiumi pilótái és a fapados légitársaság között zajló nézeteltérés miatt ezen a nyáron kétszer is sztrájkba léptek a dolgozók: egyszer a július 15-16-i hétvégén, amikor mintegy 120 járatot töröltek, majd július 29-30-án, ami közel száz járatot érintett.