Ki legyen az év agrárembere 2018-ban?

2018. október 18. 12:46
November 11-ig lehet jelölni az arra érdemeseket az ,,Év agrárembere" díjra.  A kitüntetéssel a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkáját, valamint társadalmi felelősségvállalását szeretnék elismerni.

Meg kell becsülni az agárszakemberek innovatív és értékteremtő munkáját, ők a magyar társadalom ,,valódi fundamentumai", akik hozzájárulnak a mezőgazdaság fejlődéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter szerdán az ,,Év agrárembere" díj kiírását bejelentő sajtótájékoztatón. A miniszter, aki a díj fővédnöke is, kiemelte, hogy a kitüntetéssel a mezőgazdaságban tevékenykedők közéleti munkáját, valamint társadalmi felelősségvállalását szeretnék elismerni. Mint mondta, nem egy-egy cselekedet, hanem egy egész életművet értékel. Közölte, hosszú távon pedig célja, hogy azzal vonzóvá tegyék a magyar vidéket, a szakembereken túl mindenki megszólítva érezze magát és mindenki közös ügynek érezze a vidék sorsának alakulását. Nagy István hangsúlyozta, hogy Magyarország sikerének záloga a vidék felemelkedése, megmaradásának záloga pedig a vidék megmaradása.

Mátrai Zoltán, az Agrotrend Csoport ügyvezető igazgatója, a díj főszervezője ismertette: a 2014-ben alapított díjra idén is 10 kategóriában lehet jelöltséget szerezni. Az elismerésre bármely ágazati szereplő jelölhető, de magát is jelölheti bárki október 15-től november 11-ig szakmai bemutatkozás és fotó feltöltésével a www.azevagrarembere.hu oldalra. Elmondta, hogy a jelölést követően egy 70 agrárszakemberből álló bizottság novemberben választja ki a kategóriák döntőseit, akikre a közönség 2018. január 5-től 20-ig szavazhat majd. A nyerteseket egy gálaesten február 2-án tüntetik ki, ahol életműdíjakat is átadnak.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója szerint a mezőgazdaság sikere és jövője azon is múlik, hogyan tudnak az ágazatnak olyan fiatalokat megnyerni, akik az egyre erősödő versenyben helytállnak, akik segítségével fenntartható és megőrizhető a vidéki életforma és megtermelhetők az élelmiszerek. Ennek elérése érdekében szükség van példaképekre, akik a mezőgazdaságot büszkén vállalható célként testesítik meg.  Kitért arra is, hogy Magyarországon a gazdálkodók 31 százaléka 65 év feletti, a 35 év alatti gazdálkodók aránya 6 százalék. Emellett alacsony a szakmai végzettségűek aránya is, a magyar mezőgazdaságban munkálkodók 3 százaléka rendelkezik szakirányú felsőfokú végzettséggel, a szakmai középfokú végzettségűek aránya is csak 10 százalék és az agrár-felsőoktatásba is csak a fiatalok kevesebb mint 6 százaléka jelentkezik.

 
nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Egekben a termőföld ára, de még így is ez a legjobb befektetés

2016. június 22. 08:32
Az évtizedes távlatban is töretlen termőföldárak tavaly 14 százalékkal még tovább nőttek, a forgalom pedig a felére csökkent.

Megvan a jogszabály, amellyel Orbánék nekimennének az élelmiszermultiknak

2017. május 31. 08:41
Jogszabály-tervezetet dolgozott ki a kormány a nyugati multik „silány” minőségű élelmiszertermékeivel kapcsolatban. Ha egy multinacionális cég Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmaz egy-egy azonos terméket, de azok minőségükben, összetevőikben eltérnek, akkor azt a magyar vásárlók számára felirattal kellene jelezni. Most Brüsszel vizsgálja a javaslatot.