Kiakadtak a rendvédelmi szakszervezetek

2018. október 24. 09:13
A Kormányinfo nem érdekegyeztetési fórum! Ezzel a címmel adott ki közleményt valamennyi rendvédelmi szakszervezet. Azt nehezményezik, hogy a közszférában bejelentett leépítést nem előzte meg semmilyen egyeztetés.

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete a közleményében arról ír, hogy augusztus óta több levelet, hivatalos tárgyalásokra szóló kezdeményezést küldtek, és sajtótájékoztatót tartottak, hogy a munkáltató kormány „tartsa be a vonatkozó dokumentumok egyeztetésről szóló előírásait ebben a létfontosságú kérdésben”.

Miután a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette a központi közigazgatás létszámcsökkentését, amire már augusztusban is tett utalást, a szakszervezetek követelik, hogy a kormány „a tervezett intézkedések meghozatala előtt kérje ki a kompetens érdekvédelmi szervezetek véleményét a hatályos jogszabályok figyelembe vételével. Amik et fel is sorolnak: közszolgálati tisztviselői törvény, ILO Egyezmény a szociális párbeszédről, Szociális Jogok Európai Pillére, melyet a magyar kormány az elmúlt egy évben írt alá.

Hivatkoznak még az Európai Unió Központi Közigazgatási Ágazati Párbeszéd Bizottság Egyezményére a konzultációs jogról.” E szerint „Az információs és konzultációs jog azt jelenti, hogy az állományt érintő lépések megtétele előtt, közben és után folyamatosan működtetni kell az érdekegyeztető fórumokat. A Kormányinfo nem érdekegyeztető fórum! A tíz éve kiéheztetett közszolgálati tisztviselők riogatását szakszervezeteink határozottan elítélik! Azonnali szociális párbeszédre van szükség!”- zárják a közleményt.

Közben a 444.hu idézte a Hírtvben megszólaló Kovács Zoltán kormányszóvivőt aki a szaszervezetek közleményére úgy reagált: „furcsa ez a felvetés, mert az elmúlt 8 évben következetesen képviseljük azt az álláspontot, hogy a lehető legkisebb bürokráciával kívánjuk működtetni az államot”, erről pedig a benne dolgozóknak tudnia kellett.

MTI/444.hu

Kapcsolódó cikkek

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt függesztette fel a Nébih egy fővárosi sütőüzem tevékenységét

2018. február 06. 09:13
Súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budapesti finom pékáru és cukrászati termék előállító üzem működését. A hatósági szakemberek több mint 580 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból azok lejárt minőségmegőrzési ideje és nyomon követhetetlensége okán, valamint az egységben tapasztalt műszaki és higiéniai hiányosságok miatt. A Nébih a még forgalomban lévő késztermékek visszahívását is elrendelte.

Jogszabályok érthetően

2018. április 04. 19:30
A Magyar Közlöny 2018. március 26. és április 1. között megjelent számaiban található, az agrárgazdálkodást érintő jogszabályok