Kiakadtak a rendvédelmi szakszervezetek

2018. október 24. 09:13
A Kormányinfo nem érdekegyeztetési fórum! Ezzel a címmel adott ki közleményt valamennyi rendvédelmi szakszervezet. Azt nehezményezik, hogy a közszférában bejelentett leépítést nem előzte meg semmilyen egyeztetés.

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete és a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete a közleményében arról ír, hogy augusztus óta több levelet, hivatalos tárgyalásokra szóló kezdeményezést küldtek, és sajtótájékoztatót tartottak, hogy a munkáltató kormány „tartsa be a vonatkozó dokumentumok egyeztetésről szóló előírásait ebben a létfontosságú kérdésben”.

Miután a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette a központi közigazgatás létszámcsökkentését, amire már augusztusban is tett utalást, a szakszervezetek követelik, hogy a kormány „a tervezett intézkedések meghozatala előtt kérje ki a kompetens érdekvédelmi szervezetek véleményét a hatályos jogszabályok figyelembe vételével. Amik et fel is sorolnak: közszolgálati tisztviselői törvény, ILO Egyezmény a szociális párbeszédről, Szociális Jogok Európai Pillére, melyet a magyar kormány az elmúlt egy évben írt alá.

Hivatkoznak még az Európai Unió Központi Közigazgatási Ágazati Párbeszéd Bizottság Egyezményére a konzultációs jogról.” E szerint „Az információs és konzultációs jog azt jelenti, hogy az állományt érintő lépések megtétele előtt, közben és után folyamatosan működtetni kell az érdekegyeztető fórumokat. A Kormányinfo nem érdekegyeztető fórum! A tíz éve kiéheztetett közszolgálati tisztviselők riogatását szakszervezeteink határozottan elítélik! Azonnali szociális párbeszédre van szükség!”- zárják a közleményt.

Közben a 444.hu idézte a Hírtvben megszólaló Kovács Zoltán kormányszóvivőt aki a szaszervezetek közleményére úgy reagált: „furcsa ez a felvetés, mert az elmúlt 8 évben következetesen képviseljük azt az álláspontot, hogy a lehető legkisebb bürokráciával kívánjuk működtetni az államot”, erről pedig a benne dolgozóknak tudnia kellett.

MTI/444.hu

Kapcsolódó cikkek

Bronzérmesek vagyunk méztermelésben

2018. március 26. 07:50
Keretmegállapodást kötött az agrártárca és a méhészek egyesülete. Az ágazat további fejlesztésével kapcsolatos együttműködésről szóló dokumentumot pénteken írta alá Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára és Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke. 

Mikulásgyár - Idén hosszabb nyitva tartással

2017. december 04. 10:01
Ebben az évben hosszabb ideig, 22 napon keresztül fogadják az adományokat a Mikulásgyárban, Budapesten. A Hősök tere közelében felállított adományozói központ december 1-je és 22. között tart nyitva 9 és 21 óra között, emellett több más gyűjtőponton is várják a felajánlásokat - közölte Zsolnai Endre, a Mikulásgyár főszervezője.