Kiderült, hogy a húsok 88%-ában találhatók mikroműanyagok

2024. január 17. 13:53
A mikroműanyag ugyanolyan elterjedt a szárazföldi eredetű fehérjékben, mint az óceánból származókban.
 
Másfél tucat húskészítményt vizsgáltak, és nem volt olyan, amelyben ne lett volna mikroműanyag, sőt még a húst helyettesítő vegán termékekben is kimutatták a szennyeződést – írja a hvg.hu.
 
Kiderült, hogy a húsok 88%-ában találhatók mikroműanyagok
A vizsgált minták 88 százalékában voltak jelen a mikroműanyagok – fotó: Shutterstock
 
Tudjuk, hogy már mindenhol jelen vannak a mikroműanyagok, a felhőktől az emberi szív szövetéig mindenhol kimutathatók, jogos tehát a feltételezés, hogy élelmiszereink jelentős része is tartalmaz ilyen anyagot. Most felmérés készült ennek mértékéről, aminek ijesztő és megdöbbentő eredménye született.
 
Kutatók 16 fehérjetípusból vettek mintát – magasan feldolgozott fehérjetermékekből és minimálisan feldolgozott friss élelmiszerekből is. Vizsgálták a lazacot, a garnélát, a csirkemellet, a sertéskarajt, a bélszínt, a csirkefalatokat és növényi alapú nuggetseket, tofut és a marhahúst helyettesítő növényi alapú húspogácsát is.
 
Mind a 16 fehérjetípusban volt mikroműanyag, összesen a vizsgált minták 88 százalékában volt jelen a szennyeződés.
 
Tehát a mikroműanyag ugyanolyan elterjedt a szárazföldi eredetű fehérjékben, mint az óceánból származókban. Koncentrációját tekintve nem volt statisztikai különbség a szuperfeldolgozott termékek és a friss termékek között.
 
Ráadásul nem lehet tudni, hogy más típusú ételek mennyi műanyagot tartalmazhatnak, tehát az sem megoldás, hogy húsok helyett mást fogyasztunk.
 
Az azonosított mikroműanyagok 44 százaléka műanyagszál, 30 százaléka pedig műanyagdarabka volt. A ruhákból és egyéb textiltermékekből származó műanyagszálak a mikroműanyag egyik legelterjedtebb formái.
 
Arról még nincsenek pontos adatok, hogy milyen hatással vannak ezek a mikroműanyagok az emberi egészségre.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Lehet, hogy rákkeltő, pedig rengeteg élelmiszerben benne van

2023. július 05. 16:25
Súlyos bejelentésre készül a WHO az egyik legnépszerűbb édesítőszerről.
 
Várhatóan potenciálisan rákkeltő anyagnak fogja minősíteni az aszpartámot az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világ leggyakrabban használt mesterséges édesítőszere a diétás üdítőitalok és cukormentes rágógumik egyik fő összetevője – írja az origo.hu

Kényszervágóhídból húsexportőr

2023. április 03. 12:31
A Hajdúhús 2000 Kft.-t 1998. március 23-án alapították. Az idén éppen negyed százados cég alapító tulajdonosa, Papp István 68 éves, és sok szépségről és a velük együtt járó nehézségekről is tud rövid előadást tartani.
Az elmúlt 25 év elsősorban reményt adott neki a következő 25 esztendőhöz, amit már két gyereke, Zsuzsa és István visznek tovább. Az alapító kereskedelmi szakközépiskolát végzett. Amikor 1968-ban végzett, húseladóként kezdte a pályát. Ma is fejből sorolja azokat a debreceni utcákat, amikben megfordult. Kiemelkedik közülük a Kossuth utcai, ahol 13 évig tevékenykedett.