Kiderült, hogy a húsok 88%-ában találhatók mikroműanyagok

2024. január 17. 13:53
A mikroműanyag ugyanolyan elterjedt a szárazföldi eredetű fehérjékben, mint az óceánból származókban.
 
Másfél tucat húskészítményt vizsgáltak, és nem volt olyan, amelyben ne lett volna mikroműanyag, sőt még a húst helyettesítő vegán termékekben is kimutatták a szennyeződést – írja a hvg.hu.
 
Kiderült, hogy a húsok 88%-ában találhatók mikroműanyagok
A vizsgált minták 88 százalékában voltak jelen a mikroműanyagok – fotó: Shutterstock
 
Tudjuk, hogy már mindenhol jelen vannak a mikroműanyagok, a felhőktől az emberi szív szövetéig mindenhol kimutathatók, jogos tehát a feltételezés, hogy élelmiszereink jelentős része is tartalmaz ilyen anyagot. Most felmérés készült ennek mértékéről, aminek ijesztő és megdöbbentő eredménye született.
 
Kutatók 16 fehérjetípusból vettek mintát – magasan feldolgozott fehérjetermékekből és minimálisan feldolgozott friss élelmiszerekből is. Vizsgálták a lazacot, a garnélát, a csirkemellet, a sertéskarajt, a bélszínt, a csirkefalatokat és növényi alapú nuggetseket, tofut és a marhahúst helyettesítő növényi alapú húspogácsát is.
 
Mind a 16 fehérjetípusban volt mikroműanyag, összesen a vizsgált minták 88 százalékában volt jelen a szennyeződés.
 
Tehát a mikroműanyag ugyanolyan elterjedt a szárazföldi eredetű fehérjékben, mint az óceánból származókban. Koncentrációját tekintve nem volt statisztikai különbség a szuperfeldolgozott termékek és a friss termékek között.
 
Ráadásul nem lehet tudni, hogy más típusú ételek mennyi műanyagot tartalmazhatnak, tehát az sem megoldás, hogy húsok helyett mást fogyasztunk.
 
Az azonosított mikroműanyagok 44 százaléka műanyagszál, 30 százaléka pedig műanyagdarabka volt. A ruhákból és egyéb textiltermékekből származó műanyagszálak a mikroműanyag egyik legelterjedtebb formái.
 
Arról még nincsenek pontos adatok, hogy milyen hatással vannak ezek a mikroműanyagok az emberi egészségre.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Bizakodóak a hazai húsipari szereplők az idei húsvéti szezonnal kapcsolatban

2024. március 20. 16:54
A hagyományos előállítású, konyhasóval pácolt, érlelt combsonkák, hátsó csülök, tarja és a kötözött sonka ilyenkor a legkeresettebbek.

A kürtőskalács hungarikum, de mit gondolsz, tényleg magyar?

2024. február 14. 17:26
A kürtőskalács eredetéről sokat vitatkoznak, de az biztos, hogy mi magyarok nagyon is szeretjük. Szerinted mi is találtuk ki?