Kiderült, mikortól és mennyiért lehet megvenni az egynapos autópálya-matricát

2024. március 28. 15:27
Tavaly novemberben jelentették be, hogy Magyarországon is bevezetik az egynapos matricát, az Építési és Közlekedési Minisztérium most elárulta a pontos részleteket is.
Kiderült, mikortól és mennyiért lehet megvenni az egynapos autópálya-matricát
Az egynapos autópálya-matrica 2024. április 1-jétől lesz elérhető – tájékoztatta a vg.hu-t az Építési és Közlekedési Minisztérium.
 
Az egynapos matrica – az uniós irányelveknek megfelelően – személyautók (D1 kategória) esetében 5150 forintba kerül majd.
 
Az árat annak az uniós kikötésnek eleget téve határozzák meg, hogy az egynapos matrica ára az éves matrica árának (57 260 forint) legfeljebb kilenc százaléka lehet. Mindezek alapján a D1-es kategóriában 5153 forintot kellene fizetniük az érintetteknek, de a kerekítési szabályok miatt a végső ár 5150 forint lesz.
 
A portál azt írja, a D2-es díjkategóriába sorolható járművek esetében az egynapos matrica ára 7310 forint lehet, de ezt egyelőre nem erősítette meg a minisztérium.
 
Az egynapos autópálya-matrica megjelenése az érvényben lévő többi matricatermék árára nem lesz hatással, tehát a többi termék változatlan formában, a 2024. január 1-jén kihirdetett áraknak megfelelően kapható a jövőben is.
 
Az egynaposmatrica-jogosultság a vásárlók által megjelölt naptári napon 0 órától 24 óráig él, tehát csak az adott naptári napra szól. Érdemes tájékozódni, hogy pontosan kinek éri meg az egynapos úthasználati jogosultság, ugyanis a tíznapos matrica ára jelenleg 6400 forint, vagyis 1250 forint pluszköltségért, tízszer annyi ideig lehet használni a fizetős autópályákat.
 
forrás: infostart.hu

Kapcsolódó cikkek

Újra itt a Sípályák Éjszakája!

2023. március 01. 13:09
A Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter negyedik alkalommal szervezi meg a Sípályák Éjszakáját. Eddig mindig Valentin napon, azaz február 14-én került megrendezésre az éjszakai program, de ez idén március 4-re tolódott.
Eplény, Mátraszentistván és a Normafa, ezek a helyszínek, ahol nagy kapacitással lehetséges a mesterséges behavazás. Ugyan az idei tél kétszer is jelentős meleghullámot hozott, azonban az elmúlt napok hidegebb időjárása lehetővé tette a meglévő hóréteg növelését, illetve újabb jelentősebb hómennyiség legyártását.

Közösségi megemlékezéssel készül március 15-re a Budapest Brand

2023. március 09. 14:00
Budapest 150.évfordulóján az idei márciusi 15-i ünnepre a Budapest Brand nZrt. több szempontból is különleges eseményekkel készül a Városháza parkban: lesz tematikus plakátkiállítás, utcaművészeti installáció és közös óriás LEGO-kokárda építés is.
 
Budapest már az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ideje alatt is sokszínű város volt, a harcokban lakói példátlan összefogásról tettek tanúbizonyságot, ki-ki a saját lehetőségeihez mérten tett hozzá a forradalom ügyéhez - írja a Budapest Brand sajtóközleményében.