Kiderült, mitől félnek most leginkább a magyarok

2020. június 11. 07:56
A GKI fogyasztói bizalmi index értéke áprilisi, történetének legnagyobb zuhanása után májusban jelentősen, majd júniusban kisebb ütemben emelkedett. Az index az az áprilisi 38 pontos esését követően májusban 11 ponttal, júniusban 6 ponttal emelkedett, s ezzel e két hónap alatt csaknem a felét ledolgozta áprilisi zuhanásának. 

Áprilisban a legjobban a lakosság munkanélküliségtől való félelme erősödött, e tekintetben volt a legborúlátóbb a lakosság. Májusban és júniusban érezhetően enyhült a félelem, de az áprilisi romlásnak összesen is csupán egyharmadát sikerült korrigálni, s továbbra is messze ez a fogyasztók által legnegatívabbnak érzett tényező. Júniusban a lakosság saját pénzügyi helyzetének alakulását továbbra is romlónak értékelte, de a mutató áprilisi esésének már több mint felét ledolgozta, itt a legnagyobb mértékű a korrekció.

20200610_gki

Két hónap alatt átlagos mértékben javult a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének – egyébként nagyon rossz – megítélése. Áprilisban a sokkhatás legkevésbé az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességéről alkotott véleményét érintette; ráadásul májusban a mutató szinte a teljes előző havi csökkenést ledolgozta. E tekintetben júniusban nem történt változás. A fogyasztók inflációs várakozása az áprilisi megugrás és a májusi érdemi gyengülés után júniusban minimálisan erősödött, s csaknem 10 ponttal volt erősebb a márciusi értékénél.

piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Szemmagasságban

2018. november 12. 08:20
Egy jó cikk arról, hogyan is lenne érdemes viszonyulni társainkhoz és hogyan lenne érdemes egyáltalán elindulni, ki a világba....

Amikor az unalom ismeretlen volt: így bandáztak régi időkben a gyerekek

2020. május 19. 08:06
Osztoztak a bicikliken, a görkorikon és az 50 filléres tejporon is, ami egykoron nagy csemege volt.