Kiemelkedő érdek a mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzése

2016. július 14. 12:13
Magyarország számára kiemelkedő érdek a mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzése, az ország minden fórumon határozottan és következetesen azt képviseli, hogy a génmódosított növények Európában ne kerülhessenek köztermesztésbe - reagált Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-hez eljuttatott nyílt levelében környezetvédő szervezetek felvetésére.

A tárcavezető a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége, és a Magyar Biokultúra Szövetség neki címzett levelére válaszolt. A civil szervezetek azt kérték a minisztertől, hogy Magyarország az EU-tagállamok július 8-i szakbizottsági ülésén ne támogassa három génmódosított kukorica európai termesztési engedélyét.


Fazekas Sándor szerdai nyílt levelében kiemelte: Magyarországnak meghatározó szerepe volt annak az európai uniós jogszabálynak a kidolgozásában és elfogadásában, amely lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk dönthessenek arról, akarnak-e GMO-kat termeszteni saját területükön vagy sem. A tiltást lehetővé tévő uniós jogszabályt Magyarország a tagállamok közül elsőként ültette át a nemzeti jogrendbe, ennek alapján a jövőben sem lesz lehetőség a génmódosított növények termesztésére az országban.

Ettől függetlenül természetesen nem lehetünk és nem is leszünk közömbösek a tekintetben, hogy milyen génmódosított növények (GM-növények) kapnak engedélyt az Európai Unióban - írta válaszában a miniszter. 

"Ahogy eddig is, ezután is az engedélyezés ellen fogunk szavazni, mert meggyőződésem, hogy a piacra kerülő GM-növények kockázatot jelentenek a környezetre és az egészségre, valamint az engedélyezés során ezeket a kockázatokat nem minden esetben vizsgálják meg kellőképpen. Álláspontom szerint az elővigyázatosság elvét szem előtt tartva ezeket a termékeket nem szabad engedélyezni" - hangsúlyozta Fazekas Sándor.
 
Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Brüsszelben azért küzdenek, hogy mindenki meg tudjon élni a munkájából

2016. augusztus 12. 08:54
Az a célja az Európai Bizottságnak (EB), hogy a mezőgazdasági termelői árak növekedjenek és a gazdálkodók meg tudjanak élni munkájukból – állapította meg agrárszektor.hu-hoz eljuttatott helyzetértékelésében Phil Hogan mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős európai biztos. Az EB a piaci válságok kezelésére szolidaritási támogatáscsomagokat léptetett életbe, de Phil Hogan szerint több más fronton is lépésekre van szükség. A biztos több javaslatot is benyújt majd a közeljövőben az erősebb és fenntarthatóbb uniós agrár-élelmiszeripari ágazat kialakítása érdekében.

Nem vagyok lusta, csak nem érdekel…- őket nem szeretné alkalmazottnak

2018. augusztus 21. 07:48
Írtunk már a gonosz főnökökről, de mi van a lógós vagy lusta beosztottakkal? A filmtörténetben rájuk is találunk bőven példát. Manapság az egyik legfontosabb kérdés a HR-esek számára, hogy hogyan tudják motiválni a munkavállalókat, leginkább hogyan élesszék fel bennük a belső motivációt. Különösen kemény a feladat, ha az alkalmazott, úgymond nehéz eset. A teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhányat!