Kiemelkedő érdek a mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzése

2016. július 14. 12:13
Magyarország számára kiemelkedő érdek a mezőgazdaság GMO-mentességének megőrzése, az ország minden fórumon határozottan és következetesen azt képviseli, hogy a génmódosított növények Európában ne kerülhessenek köztermesztésbe - reagált Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-hez eljuttatott nyílt levelében környezetvédő szervezetek felvetésére.

A tárcavezető a Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége, és a Magyar Biokultúra Szövetség neki címzett levelére válaszolt. A civil szervezetek azt kérték a minisztertől, hogy Magyarország az EU-tagállamok július 8-i szakbizottsági ülésén ne támogassa három génmódosított kukorica európai termesztési engedélyét.


Fazekas Sándor szerdai nyílt levelében kiemelte: Magyarországnak meghatározó szerepe volt annak az európai uniós jogszabálynak a kidolgozásában és elfogadásában, amely lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk dönthessenek arról, akarnak-e GMO-kat termeszteni saját területükön vagy sem. A tiltást lehetővé tévő uniós jogszabályt Magyarország a tagállamok közül elsőként ültette át a nemzeti jogrendbe, ennek alapján a jövőben sem lesz lehetőség a génmódosított növények termesztésére az országban.

Ettől függetlenül természetesen nem lehetünk és nem is leszünk közömbösek a tekintetben, hogy milyen génmódosított növények (GM-növények) kapnak engedélyt az Európai Unióban - írta válaszában a miniszter. 

"Ahogy eddig is, ezután is az engedélyezés ellen fogunk szavazni, mert meggyőződésem, hogy a piacra kerülő GM-növények kockázatot jelentenek a környezetre és az egészségre, valamint az engedélyezés során ezeket a kockázatokat nem minden esetben vizsgálják meg kellőképpen. Álláspontom szerint az elővigyázatosság elvét szem előtt tartva ezeket a termékeket nem szabad engedélyezni" - hangsúlyozta Fazekas Sándor.
 
Forrás: hirek.elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Március 18-án tüntetnek a tejtermelők

2016. március 10. 08:53
Tisztességtelen forgalmazói magatartás miatt több mint 96 millió forintra bírságolták azokat a kereskedőket, akik a beszerzési ár alatt adták a tejet. A korábban bejelentett termelői tiltakozást nem befolyásolja, hogy a kormány látványosan törekszik annak demonstrálására: ahol tud, segít a tejágazatnak.

Az újdonságokat el kell juttatni minden gazdához

2018. április 16. 10:27
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete 2018. április 18-20. között Szófiában rendezi meg az e-mezőgazdaságról szóló fórumát. A szervezet szakértője szerint hagyni kell a gazdákat új utakra lépni.