Más árut kapnak a magyarok, mint az osztrákok

2017. február 16. 08:11
A hazai hatósági vizsgálatok eredményei is alátámasztják, hogy multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-európai boltokat - írta a Magyar Idők. Itthon 24 féle terméket vizsgáltak meg és hasonlítottak össze az osztrák üzletekben kapható árukkal.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrégiben 24 féle azonos vagy nagyon hasonló magyar és osztrák termékmintát hasonlított össze - közölte a Magyar Idők.  

Az édesipari termékek közül a közismert márkájú csokoládék ugyanolyan minőségben kaphatók, de például az egyik ostyás édesség esetében az osztrák mintákban az ostya állaga kedvezőbb volt.

Az ismert mogyorókrém állagánál is találtak eltérést, a magyarországi minta kevésbé volt lágy és jól kidolgozott az osztrákhoz képest, az egyik marcipánnal töltött étcsokoládéban pedig a magyar változatnál - azonos cukor és zsírtartalom mellett - az étcsokoládé burok nehezebben olvadt.

A két legismertebb kólamárka egyikének itthon kapható változatának az illata kevésbé volt telt, kevésbé összetett, ami a felhasznált aromák minőségének köszönhető a Nébih szerint. A magyar kóla cukortartalma kicsit magasabb volt, az osztrák verzióval ellentétben pedig olcsóbb, kukoricaalapú édesítő felhasználásával készült - tették hozzá.

A szintén ismert kakaópor magyar változatának illatában és ízében a kakaós jelleg gyengébb, főként az édes íz dominál, míg az osztrák mintát a harmonikusabb, intenzívebb kakaós illat, telt kakaós-csokis íz jellemzi. A tévéreklámokból ismert egyik puding a vizsgálat szerint hígabb az osztrák verziónál, és itt is az édes íz domniált.

A legnagyobb különbségeket az instant leveseknél figyelték meg, a Nébih kétféle porkeveréket vizsgált, de az azonos megnevezés és termékmegjelenítés ellenére sem sikerült igazolni, hogy két egyforma levesporról lenne szó.

A Magyar Időknek a Földművelésügyi Minisztériumnál erősítették meg, hogy magyar vizsgálatok is készültek. A lap azután fordult a tárcához, hogy Szlovákiában egy hasonló ellenőrzés kiderítette, hogy az ott megvizsgált 22 élelmiszer felélnél a gyártók alacsonyabb minőségű termékeket hoztak forgalomba Szlovákiában, mint Ausztriában.

A szlovák földművelésügyi miniszter bejelentette, hogy az Európai Bizottság elé terjesztik az ügyet. A Magyar Időknek a magyar agrártárcánál azt közölték, hogy az érintett tagállamok összefogásával, uniós szinten kell kezelni a problémát.

A minisztérium azt is megjegyezte, hogy az élelmiszer-minőség kettős mércéjével az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának tavaly májusi ülésén is foglalkoztak, ahogy a visegrádi országok tavaly áprilisi találkozóján is felmerült a téma.

hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyorséttermi sült burgonyákat tesztelt a NÉBIH

2017. február 01. 08:44
A közkedvelt sült burgonya készítési körülményeit ellenőrizte négy gyorsétteremlánc egy-egy üzletében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A legfrissebb Szupermenta termékteszten a használt sütőzsiradékot is laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a szakemberek.

A 3. Budapest Afrika Fórum a mezőgazdasági kapcsolatok további bővítéséről szól

2018. június 21. 08:00
A keleti és déli nyitás politikája lehetővé teszi, hogy felelevenítsük korábbi gazdasági kapcsolatainkat. Többek között ennek eredménye az immár harmadik alkalommal megrendezett Budapest Afrika Fórum, amelynek ezúttal a mezőgazdaság a témája – hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Vajdahunyad várban tartott rendezvényen.