Kihirdették a 2019-es év természetfotóit, idén is szájtátva csodáljuk a győzteseket

2019. október 17. 12:45
Első ránézésre az év legviccesebb természetfotói között is elférne a Wildlife Photographer of the Year fődíjas felvétele, de valójában egy halálos jelenetet örökített meg Yongqing Bao fényképész a kínai Csilien hegységben, írja a BBC.

A fotón egy éhes tibeti róka hátulról támadott rá egy mit sem sejtő mormotára, aki láthatóan nagyon megrémült, nem véletlenül: a harcban a rágcsáló nem sokkal később elpusztult, a ragadozó pedig jóllakott vele.

Ez a természet rendje

– nyilatkozott a fotót készítő Yongqing Bao, aki ezzel nemcsak a fődíjat, de az Emlősök viselkedése kategóriát is holtversenyben megnyerte.

Fotó: Yongqing Bao

A tehetséges kínai fényképész órák óta a Csilien hegységben rétjén nézelődött, amikor megpillantotta a földön mozdulatlanul fekvő rókát, aki így próbálta csapdába ejteni az arra mászkáló mormotákat. És működött: a ragadozó úgy megragadta egyik prédája nyakát, hogy esélye sem volt a túlélésre.

Roz Kidman Cox zsűrielnök a BBC megkeresésére arról beszélt,

a Wildlife Photographer of the Year versenyre érkeznek a legkiválóbb pályázatok. A világ legjobb fényképészei évről évre neveznek, és azt kell mondanom, hogy ez a felvétel a valaha volt legjobb, amit láttam.

Alább a többi kategória győzteseit láthatod.

Állati portré – A csalás arca – Ripan Biswas, India Fotó: Ripan Biswas Emlősök viselkedése, megosztott győzelem – Egyenlő küzdelem – Ingo Arndt, Németország Fotó: Ingo Arndt Gerinctelenek viselkedése – Építész hadsereg – Daniel Kronauer, USA Fotó: Daniel Kronauer Kétéltűek és hüllők viselkedése – Tóvilág – Manuel Plaickner, Olaszország Fotó: Manuel Plaickner Madarak viselkedés – A sas landolása – Audun Rikardsen, Norvégia Fotó: Audun Rikardsen Állatok a természetes környezetükben – Havas fennsíki nomádok – Shangzhen Fan, Kína Fotó: Shangzhen Fan Portfólió – Összebújás – Stefan Christmann, Németország Fotó: Stefan Christmann Rising star – Fagyos pillanat – Jérémie Villet, Franciaország Fotó: Jérémie Villet Fotóriporter – Egy megállított migráns – Alejandro Prieto, Mexikó Fotó: Alejandro Prieto Városi vadvilág – Patkánycsapat – Charlie Hamilton James, Nagy-Britannia Fotó: Charlie Hamilton James Víz alatti világ – Angolnák kertje – David Doubilet, USA Fotó: David Doubilet Fekete és fehér – Havas expozíció – Max Waugh, USA Fotó: Max Waugh 11-14 évesek – Éjszakai fények – Cruz Erdmann Fotó: Cruz Erdmann 15-17 évesek – Korán kelés – Riccardo Marchegiani, Olaszország Fotó: Riccardo Marchegiani

Az év természetfotósa pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a verseny, amely immár a londoni Természettudományi Múzeum szervezésében zajlik.

A tavalyi győztes fotókat itt találod:

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Jogszerű faanyag-kereskedelemmel a magyar erdők védelméért

2019. augusztus 22. 08:13
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar erdő- és favagyon, valamint a jogkövető faanyagkereskedők védelme érdekében a hazai faanyagkereskedelmi lánc egészét felügyeli. A hatóság az eddigi ellenőrzések tapasztalatai alapján összegezte a fatermékek jogszerű kereskedelmének alapvető követelményeit. Az összefoglaló tájékoztató ezentúl minden érdeklődő számára elérhető a Nébih honlapján.

Eltűnt a fecskék fele: mit tehetünk értük tavasszal?

2020. február 18. 08:12
Minden fecske legalább egy kg repülő rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Ezért is aggasztó a fecskék állományainak megfeleződése. Mi is tehetünk azért, hogy ez ne így legyen.