Kiküldetés ünnepnapon és szabadság kötelező kiadása a pótmunkanapon

2020. augusztus 17. 08:37
Havi fix béres dolgozónak Ausztriába kell mennie betanulni a cégcsoport központjába augusztus 17-21-éig, tekintettel arra, hogy Ausztriában augusztus 20. nem ünnepnap, illetve augusztus. 21. nem pihenőnap. A napi díjon felül augusztus 20-ára 100 százalékos, augusztus 21-ére pedig 50 százalékos bérpótlékot kell számfejteni a dolgozó részére? Illetve így, hogy a dolgozó augusztus 21-én munkát végez, augusztus 29-ére nem kell szabadságot kiírnia, ha nem kíván dolgozni? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.
Kiküldetés ünnepnapon és szabadság kötelező kiadása a pótmunkanapon

A 2020. év vonatkozásában a munkaszüneti napok körüli munkarendet a 7/2019. PM-rendelet határozza meg. Hatálya kiterjed minden munkáltatóra és az általuk általános munkarendben foglalkoztatottakra. Azon munkavállaló esetében tehát, aki nem a hagyományos, 5+2-es munkarendben dolgozik, nem értelmezhető a munkanapáthelyezés. Mindez nagyon lényeges a válasz szempontjából.

1.) Kérdés tehát, hogy a munkavállalót milyen munkarendben foglalkoztatják.

a.) Ha általános munkarendben, abban az esetben munkaidőbeosztás szerinti heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzésről van szó augusztus 20. és 21. napjain, és mellette 20-án, munkaszüneti napon is dolgozik. Ekkor jogosult lenne mindkét napra 100 százalékos bérpótlékra, vagy a munkáltató döntése alapján 50 százalékos bérpótlékra és másik heti pihenőnapra (heti pihenőidőre), továbbá augusztus 20-ára 100 százalékos bérpótlékra.

b.) Ha munkaidőkeretet vagy elszámolási időszakot alkalmaz a munkáltató, abban az esetben kérdés, hogy a munkavállaló be volt-e osztva bármely napra rendes munkaidőben történő munkavégzésre. Ha igen, abban az esetben augusztus 20-ára kell részére 100 százalékos bérpótlékot fizetni, figyelemmel a munkaszüneti napra. Ha csak az egyik napra volt beosztva, akkor ezen bérpótlék mellett a másikra jár 100 százalékos bérpótlék, vagy 50 százalékos bérpótlék és másik heti pihenőnap (heti pihenőidő).

Minden esetben vizsgálni kell azt is, hogy a munkaidő (képzés tartama) nem haladja-e meg az aznapra beosztott munkaidő tartamát. Ekkor ugyanis a munkavállalónak 50 százalékos bérpótlék, vagy a felek megállapodása alapján szabadidő jár.

2.) Szintén a munkarendtől függ, hogy ha a dolgozó augusztus 21-én munkát végez, augusztus 29-ére ki kell-e írnia szabadságot.

Ebből a szempontból nincs jelentősége a 20-án és 21-én történő munkavégzésnek. Az áthelyezett munkanap a szabadság kiadása szempontjából is azon munkavállalók tekintetében számít, akik hétfőtől péntekig dolgoznak. Mivel idén augusztus 29-e áthelyezés folytán munkanap lesz, jogszerűen adható ki szabadság e napra az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállaló részére.

Ugyanez a helyzet azon munkavállaló esetén is, akinek a munkaidőbeosztása egyenlőtlen: ha be lenne osztva szombatra a munkavállaló, akkor szabadság adható ki részére e napra. Azon dolgozó részére viszont, akinek szintén egyenlőtlen a munkarendje, de augusztus 29-ére nincs beosztva rendes munkaidőben történő munkavégzésre, nem adható ki szabadság, hiszen a szombat a beosztás szerinti heti pihenőnapja.

 

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

A Hankook szerint a szakszervezet csak a hangulatot kelti

2019. március 11. 08:33
A vállalat vitába szállt a VDSZ állításaival, egyúttal bejelentette: a vezetőség nyugodtan néz az elkövetkező hetek elé, a sztrájk szerintük nem okoz fennakadást.

Munkavállalók rendkívüli helyzetben - így próbálnak túlélni

2020. április 22. 07:54
Közel 1300 munkavállaló töltötte ki online kérdőívünket egyebek mellett arról, mi történt vele a munkahelyén az országos veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése óta, hány hónapig tudna megélni megtakarításából és milyen eszközökkel keresne állást. Kiderült, hogy a válaszadók 8 százalékának mondtak fel.