Kilencszintes kilátót adtak át a Zselic csúcsán

2023. október 30. 18:38
Új kilátót adtak át a Zselic legmagasabb pontján, a baranyai Bakóca község szomszédságában található Hollófészek (358 méter) elnevezésű magaslaton okt. 26.-án, csütörtökön,  írja az MTI.
 
A létesítmény Szatyor Győző népi iparművész koncepciótervei alapján készült hét évvel az ötlet megszületését követően.
Kilencszintes kilátót adtak át a Zselic csúcsán
A tölgyfa szerkezetű, hagyományos ácskötések és mérnöki acél szerelvényes kötések kombinációjával létrejött, 28 méter magas, kilencszintes kilátó az országos kéktúra útvonalán helyezkedik el.
 
A 130 millió forintos projekt másik elemeként megújult a közeli, a dohányzás történetének emlékeit bemutató ibafai pipakiállítás is, amely korszerű múzeumtechnológiai eszközök alkalmazásával, interaktív módon mutatja be a Janus Pannonius Múzeum és a Pécsi Egyházmegye gyűjteményét.
Ibafa Pipamúzeum | Janus Pannonius Múzeum
forrás: sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

Itt a kétezer maszkossal érkező mohácsi busójárás forgatókönyve

2023. január 18. 13:04
Száznegyvennél is több programmal várja február 16-tól a hatnapos busójárás a mohácsiakat és a városba látogatókat. Idén csaknem kétezren be is öltöznek a mohácsi télűzésen.
A hatnapos (február 16–21.) rendezvény programok többsége ingyenes lesz. A várostól mintegy négyszáz népművész, iparművész, kézműves, vendéglős kap engedélyt árusításra – írja a Bama.hu.
 
Évről évre egyre többen érkeznek a busójárásra, ezért igyekeznek úgy szervezni a programokat, hogy elkerüljék a nagy tömeget egy-egy helyszínen. Ezért a Széchenyi tér, a Deák tér és a Busóudvar mellett a Szerb templom és a Selyemgyár udvarán is felállítottak szabadtéri színpadot, ahol a többi helyszínhez hasonlóan LED-falon is lehet követni az eseményeket. Újdonság, hogy idén már a piacon is tartanak rendezvényeket.

„Békebeli” hangulatú hegyi porta

2023. április 12. 11:24
„Az, hogy gazdálkodó lettem, és hogy mindig vonzódtam a mezőgazdaság felé, egész biztosan genetikailag kódolva van bennem. Ezért alakítottam ki Türjén az Öreghegyi porta nevű birtokot, ami nemcsak kikapcsolódást jelent nekem, hanem szakmai tudnivalókat nyújt a hozzám betérőknek” - mesélte tudósítónknak Keresztes János nyugalmazott agrármérnök.
 
A Zala megyei Türje festői zártkerti részében van a hagyományos gyümölcster­mesztéssel foglalkozó háztáji gazdaság. A kilátás pazar, a távolban hegyek szegélyezik a panorámát, csend van és nyugalom, természetközeli környezetben és jó levegőben van része a gazdáknak és látogatóiknak.