Kiváló minőségű az eddig betakarított borszőlő minősége a villányi borvidéken

2023. szeptember 15. 15:10
Átlagos mennyiségű és kiváló minőségű a jellegzetes kékszőlőfajták eddig betakarított termése a villányi borvidéken, ahol jelenleg javában zajlik az október végéig tartó szüret – közölte a mintegy 2350 hektáros szőlőtermő-terület hegyközségi tanácsának titkára az MTI-vel.
 
Kiváló minőségű az eddig betakarított borszőlő minősége a villányi borvidéken
Nagy Gergely arról számolt be, hogy a terület alig húsz százalékát adó fehérszőlőfajták szedése már szinte mindenhol befejeződött, de a rozénak, sillernek való kékszőlőfürtök is lekerültek a tőkékről. Tart még a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarítása, de már szedik a merlot fajtát is.
Október közepéig, legkésőbb végéig a legnagyobb termőterületű cabernet sauvignon és a cabernet franc betakarítása is megtörténik – sorolta.
 
A szakember közölte: az idei nyáron többször voltak elhúzódó, csapadékos, párás időszakok a borvidéken, ezért a növényvédelemre komoly figyelmet kellett fordítaniuk a gazdáknak. Bár bizonyos ültetvényeken károkat okozott a peronoszpóra fertőzés, a nagy többség képes volt kivédeni azt.
 
Mint mondta, az eddig elvégzett elemzések szerint a termés mennyisége várhatóan csak átlagos lesz, a minőség viszont kiválónak ígérkezik, feltéve, hogy a további hetek időjárása is a sokéves átlagnak megfelelő vagy annál szárazabb lesz.
 
Nagy Gergely kitért arra is, hogy a borvidéken mintegy 6000 hektárnyi terület telepíthető be szőlővel, és évről évre csak kis mértékben változik az aktuálisan művelt méret. A jelenleg 2350 hektárnyi szőlőültetvény legnagyobb részén – 390, illetve 341 hektáron – cabernet sauvignont és cabernet franc-t, míg 308 hektáron merlot-t, 303 hektáron kékfrankost, 294 hektáron kékoportót termelnek.
 
A szakember beszámolt arról, hogy ma már a betakarítás harmadát szüretelő kombájnokkal végzik az egyre nehezebben elérhető emberi munkaerő miatt, és az ültetvények egyre nagyobb részét teszik gépesítésre alkalmassá. Hozzáfűzte: a betakarítás mellett bizonyos zöldmunkákat – így a hajtások visszavágását és a szüret előtti levélritkítást – sok dűlőben szintén gépekkel végzik már el.
Nagy Gergely kitért arra is, hogy világszerte, nemcsak Magyarországon, folyamatosan negatív külső hatások  érik a borágazatot, mint a járványok, energiaválság, a fizetőképes kereslet változása, ami a hatékony, kreatív, rugalmas és nagyobb területen termelő borászatoknak a kilátásait javítja.
 
Bár a villányi borok minőségiek, népszerűek és eladhatók, ugyanakkor a helyi borászatoknak is egyre komolyabb erőfeszítéseket kell tenniük,  egyre többen és egyre többet áldoznak marketingre, jelennek meg új értékesítési csatornákon és újabb termékekkel, és igyekeznek követni a fogyasztói szokások változását – mutatott rá a szakember.
 
forrás: agrotrend.hu/MTI

Kapcsolódó cikkek

Itt az idő! Tippek a rózsák téli védelmére

2023. december 08. 13:51
A rózsák többsége jól bírja a téli viszontagságokat, főleg úgy, hogy az utóbbi időben a teleink elég enyhék. Azonban jobb fejlődéssel, dúsabb virágzásukkal meghálálják, ha szakszerű téli ellátást kapnak, és nem csak úgy „vannak” a kertben a tél folyamán.

A víz kincs a lábunk alatt. De mindig elég jut majd belőle?

2023. március 22. 12:02
A víz fontosságára nem csak a világnapján kellene odafigyelni.
 
A víz világnapja minden évben március 22-ére esik. A világnap célja, hogy tisztában legyünk a víz fontosságával és hogy milyen nagy veszélyben vannak a vízkészleteink. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és egy év múlva nyilvánították hivatalos világnappá.