Kivonták a forgalomból a lengyel szalmonellás tojásokat

2016. október 27. 07:48
Szalmonellával fertőzött lengyel tojásszállítmányokról érkezett Magyarországra is, az érintett tételeket kivonták a forgalomból. A szakállamtitkár elrendelte a lengyel tojásáruk fokozott vizsgálatát.

Szalmonellával fertőzött lengyel tojást szállítottak több uniós tagállamba, köztük Magyarországra is. A riasztás az EU élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) rendszeren érkezett. 
A riasztásban érintett tojásfeldolgozó üzemben a NÉBIH soron kívüli ellenőrzést tartott. A hivatal – a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséig – elrendelte az érintett tojástétel és az abból készült termékek forgalomból való kivonását. A Magyarországra szállított tojásokon a „3PL30221321” azonosító olvasható, fogyaszthatósági ideje 2016. november 4. A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy az ezzel az azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojás megbetegedést okozhat, ezért ne fogyasszák el, és a tojással érintkezett felületeket fertőtlenítsék.
A NÉBIH már az első külföldi hírek néhány héttel ezelőtti megjelenésekor mintát vett több olyan késztermékből is, amit lengyel tojásból készítettek. Ezekben a laboratóriumi vizsgálatok nem mutattak ki szalmonella baktériumot.


Az eset kiterjedtsége, az újonnan felmerült közvetlen hazai érintettsége, valamint a magas élelmiszer-biztonsági kockázat miatt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a lengyel étkezési tojásszállítmányok fokozott vizsgálatát. A november 4-ig tartó ellenőrzéssorozat minden hazai tojáscsomagoló és -feldolgozó létesítményt érint. A szakemberek a nyomon követhetőség ellenőrzése mellett valamennyi lengyel étkezési tojástételből mintát vesznek, és megnézik, hogy szalmonellával fertőzöttek-e. 
A szalmonella-baktérium – nem megfelelő hőkezelés esetén – élelmiszerfertőzést, szalmonellózist okozhat, amelynek lefolyása, időtartama, súlyossága változó. Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség, súlyos esetben viszont akár halállal is végződhet. A megbetegedés a kisgyermekekre, az idősekre, a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.


nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre több gazda termeszt szójababot Magyarországon

2016. június 27. 09:00
A haszonnövény magas fehérjetartalma miatt elengedhetetlen a takarmányozásban, az Európai Unió és hazánk is importra szorul Egyre többen termesztenek GMO-mentes szójababot Magyarországon, ami az állati takarmányozásban nélkülözhetetlen. Ám ahogyan az unió, úgy hazánk is jelentős mértékű importra szorul. A legnagyobb termelő országok azonban génmódosított szóját termesztenek.
 

Csúcsra járnak egyes élelmiszeripari üzemek

2017. augusztus 30. 09:37
Átfogó képet nyújt a magyarországi élelmiszeripar kapacitáskihasználtságáról 2016-ra vonatkozóan az Agrárgazdasági Kutató Intézet friss jelentése.