Kivonták a forgalomból a lengyel szalmonellás tojásokat

2016. október 27. 07:48
Szalmonellával fertőzött lengyel tojásszállítmányokról érkezett Magyarországra is, az érintett tételeket kivonták a forgalomból. A szakállamtitkár elrendelte a lengyel tojásáruk fokozott vizsgálatát.

Szalmonellával fertőzött lengyel tojást szállítottak több uniós tagállamba, köztük Magyarországra is. A riasztás az EU élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) rendszeren érkezett. 
A riasztásban érintett tojásfeldolgozó üzemben a NÉBIH soron kívüli ellenőrzést tartott. A hivatal – a laboratóriumi vizsgálatok elvégzéséig – elrendelte az érintett tojástétel és az abból készült termékek forgalomból való kivonását. A Magyarországra szállított tojásokon a „3PL30221321” azonosító olvasható, fogyaszthatósági ideje 2016. november 4. A NÉBIH felhívja a figyelmet, hogy az ezzel az azonosítóval ellátott és lejárati dátumú tojás megbetegedést okozhat, ezért ne fogyasszák el, és a tojással érintkezett felületeket fertőtlenítsék.
A NÉBIH már az első külföldi hírek néhány héttel ezelőtti megjelenésekor mintát vett több olyan késztermékből is, amit lengyel tojásból készítettek. Ezekben a laboratóriumi vizsgálatok nem mutattak ki szalmonella baktériumot.


Az eset kiterjedtsége, az újonnan felmerült közvetlen hazai érintettsége, valamint a magas élelmiszer-biztonsági kockázat miatt Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a lengyel étkezési tojásszállítmányok fokozott vizsgálatát. A november 4-ig tartó ellenőrzéssorozat minden hazai tojáscsomagoló és -feldolgozó létesítményt érint. A szakemberek a nyomon követhetőség ellenőrzése mellett valamennyi lengyel étkezési tojástételből mintát vesznek, és megnézik, hogy szalmonellával fertőzöttek-e. 
A szalmonella-baktérium – nem megfelelő hőkezelés esetén – élelmiszerfertőzést, szalmonellózist okozhat, amelynek lefolyása, időtartama, súlyossága változó. Jellemző tünetei a hasmenés, a hányás, a magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség, súlyos esetben viszont akár halállal is végződhet. A megbetegedés a kisgyermekekre, az idősekre, a legyengült szervezetűekre különösen veszélyes lehet.


nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagyot nőtt a magyar átlagkereset, de mikor érjük utol a német bérek felét?

2018. február 21. 11:03
A bérnövekedés folytatódik, lassan képet kapunk arról, milyenek lesznek az idei adatok, egyelőre csak a decemberi alapján. A decemberi brittó átlagkereset végre ezer euró felett van, ha a nettó is ott lesz, megvalósul a felzárkózásból, ami reálisan elvárható. Nézzük, mi a mostani helyzet, és hogy állunk Európában?
A KSH ma megjelent adatai szerint a tavalyi év egészében 297 ezer forint volt a bruttó átlagkereset, de ha a statisztikát torzító közmunkát kivesszük belőle, 311 ezer forint adódik, ami a jelenlegi árfolyamon éppen 1000 euró. Lényegében euróban érdemes nézni a számokat, hisz a legtöbb országban, ahová a magyar munkavállalók dolgozni mennek, euró a fizetőeszköz, az egyetlen nagy kivétel Nagy-Britannia.

Mostantól mobiltelefonnal is bárki lebuktathatja a csaló őstermelőket

2016. október 04. 08:26
Csaknem 190 ezer új, kártya alapú őstermelői igazolványt juttatott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az őstermelőknek az elmúlt hetekben. Október 1-től már csak ezek a kártyák érvényesek a július végéig igényelt ideiglenes igazolványok helyett, így a NAK szerint erősödik a tisztességes termelők piaci helyzete, és hatékonyabbá válik a fellépés az illegális árusokkal szemben. Továbbá a vásárlók akár mobiljukkal is ellenőrizhetik a kamara által kifejlesztett okostelefonos alkalmazással, illetve internetes felületen, hogy valós őstermelőtől és általa előállítható terméket vesznek-e.