Hiába a tűzgyújtási tilalom és a figyelmeztetések, ezt a szerencsétlen esetet és az óriási tűzkárt nem lehetett megelőzni.

Győr-Moson-Sopron megyében Újtanya és Jánossomorja között egy kombájn és 153 hektár lábon álló gabona teljesen leégett.

Sajnos a közeli nagykockabálákra és az erdő aljnövényzetére is átterjedt a tűz, amit csak két nap alatt sikerült véglegesen megfékezni.

 
 
 
 
Kombájntűz, amely a gazdálkodók rémálma

Ezúttal nem a csapágy vagy a kipufogó dobott szikrát, hanem az arató kombájn vágóasztala alól lobbantak fel a  lángok.

A sofőr elmondása szerint először még sikerült megfékezni a lángokat egy másik kombájnos segítségével, sőt, a tüzet okozó vágóasztalt el is oltották. Az igazán nagy baj ott kezdődött, amikor az égő tarló körbefogta a bajbajutott segítségére érkezett másik kombájnt, mert az a beszorult váltója miatt nem tudott elindulni a helyszínről és rövidesen teljesen kiégett.

Csodával határos módon személyi sérülés nem történt, mindenkit sikerült kimenekíteni.

Farkas István önkéntes tűzoltó a helyszínen vett részt a mentésben. Tőle kérdeztük, hogy milyen észrevételei, tapasztalatai vannak a mezőgazdasági tűzesetekkel kapcsolatban.

"Több mint 50 tűzoltó segítségével sikerült megfékezni a jánossomorjai tüzet, amely másnap újra felizzott és tovább terjedt. Sajnos nagyon sok tűzesethez riasztanak bennünket a betakarítási időszakban és a kombájnok mellett a bálázók is gyakran kigyulladnak.

Azt javaslom a gazdálkodóknak, hogy mielőtt megkezdenék az aratást a forró napokon, húzzák körbe a táblákat ekével vagy tárcsával.

Nagy táblák esetén kisebb parcellákra osztható a terület...

– de az is nagy segítség a komolyabb károk megelőzéséhez, ha a tábla szélén leállnak egy traktor-eke vagy traktor-tárcsa gépkapcsolattal biztosításképpen.

Elhisszük, hogy luxusnak számít, ha plusz egy ember várakozik órák hosszat a tábla szélén, de gondoljunk csak bele, hogy 140 hektár gabona leégése mekkora kárt okoz – nem is beszélve a gép-veszteségről. Jó munkaszervezéssel a felesleges állásidő is kivédhető...

Gyakran riasztják a katasztrófavédelmet mezőgazdasági tűzesetekhez, de ez a jánossomorjai eset óriási pusztítást végzett.

A közeli szalmabálák is meggyulladtak Jánossomorja közelében – fotó: Farkas István

Tanulság lehet a helyszínen tartózkodóknak, hogy ilyenkor fokozott figyelemmel kell kísérni a szél mozgását is!

Több bámészkodó, környékbeli "katasztrófa-turistát" a rendőröknek kellett figyelmeztetniük, mert túl közel merészkedtek a tűzhöz és nem számítottak a megforduló szélirány miatt gyorsabban terjedő lángokra."

Mi a helyzet a bálatüzekkel?

"Riasztanak minket kazaltüzekhez is, de a szálastakarmány betakarítás időszakában a kigyulladt bálázógépek is gyakoriak. Csak ismételni tudom magam:

Nagy forróságban, kavicsos talajon történő munkavégzés esetén tartsunk a közelben egy traktort és tárcsát.