Komoly gondot okoznak az elhagyott kaptárak

2017. április 24. 07:55
Jelentős károkat okoztak a hobbiméhészek a méhészeti ágazatnak. Többek között azzal, hogy a hátrahagyott kaptárak a méhek megbetegedését okozhatják.

Nagyon felhígult a szakma a rendszerváltás óta, állítja Demeter László méhész, aki a Kossuth Rádió Napközben című műsorában egészen odáig ment, hogy kijelentette: nagyobb károkat okoztak a dilettánsok, mint a klímaváltozás. Megjegyezte: érthető módon sokan belemenekültek ebbe a kecsegtető szakmába, mert 5-6 hónapnyi kemény munka után jut idő „az emberi életre”.
Szerinte a probléma gyökere, hogy az emberek, miután rájöttek, hogy a méhészet is egy nehéz szakma, gyakran magukra hagyták a kaptárakat.

– Ezekből szedik össze a betegségeket a méhek, melyek képesek száz négyzetkilométeres területet is berepülni – mondta el Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Bross Péter szerint ez áll annak a hátterében is, hogy a méhcsaládok harmada elpusztult az elmúlt hónapokban.

Jelenleg bárki csak úgy belefoghat a méhészkedésbe, egyedül az van meghatározva, hogy hova nem lehet kaptárt telepíteni, például iskola közelébe. Bross Péter hozzátette, ezzel szemben a halászathoz és vadászathoz is vizsgát kell tenni, míg a méhészkedést legtöbbször csak hobbiként űzik. Ezért a szakma kötelező vizsgához kötné, azt hogy valaki belefogjon a méhészetbe. Jelenleg is folynak a tárgyalások a tárcával a rendeletről, mely az ősszel léphet életbe, Bross Péter szerint.


(hirado.hu)

 


Akácvirágtól függ a termés

Ha az elmúlt napok szélsőséges időjárása miatt elfagy az akácvirág, ami a magyar méhészet fő nektár forrása, akkor rossz méztermés várható az idén. A károkat még nem mérték fel - mondta Takács Ferenc méhész pénteken, az M1 aktuális csatornán. A szakértő hozzátette, hogy a mostani időszak a repce virágzás időszaka is, ezért a repceméz termésre biztosan kihat a szélsőségesen rossz időjárás.
Kérdésre válaszolva kifejtette: a méz minősége ugyanakkor nem függ össze az időjárással, tehát ha a méhek ki tudnak menni és be tudják hozni a nektárt, akkor kiváló minőségű lesz a méz. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a hőmérséklet nem éri el a 10 Celsius-fokot, a méhek nem hagyják el kaptárt. (MTI)

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

A libamáj-hamisítás a legnagyobb sláger

2016. október 07. 07:57
Egy libamáj-hamisítási ügy volt az elmúlt év legnagyobb élelmiszerhamisítási esete. A feketegazdaság elleni küzdelemben tavaly több mint 2 ezer tonna terméket vontak ki a forgalomból.

MNKH: tovább bővül a magyar élelmiszerek exportja Kínába

2016. június 08. 08:21
Újabb négy magyar élelmiszeripari cég jelenhet meg a kínai piacon, a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) közreműködésével a közelmúltban mintegy 100 millió forint értékben exportáltak édességeket és bort, és a szállítások a jövőben folyamatosak lesznek - közölte az MNKH az MTI-vel.