Komoly lehetőségeket kínál a magyar-belorusz mezőgazdasági és élelmiszeripari együttműködés

2019. június 28. 08:29
A mezőgazdasági és élelmiszeripari kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Nagy István agrárminiszter a Belarusz Köztársaságban.

Nagy István agrárminiszter minszki látogatása során bilaterális tárgyalást folytatott Anatolij Nyikolajevics Hotykóval, a Belarusz Köztársaság mezőgazdasági és élelmezési miniszterével. A két miniszter először szűk körben, majd széles szakértői stábbal kiegészülve vitatta meg az együttműködési lehetőségeket.

 

A megbeszélés során reális esélyt láttak arra, hogy a kapcsolatokat szorosabbra fűzzék a gépgyártástól a reprodukciós biotechnológián keresztül a növénynemesítési, állattenyésztési és biotechnológiai kutatás-fejlesztés területéig. Mindkét fél egyetértett abban, hogy az együttműködés kiterjeszthető harmadik piacok irányába is. Belarusz mint az Eurázsiai Gazdasági Unió tagja egy közel 190 milliós piac kapuját jelenti, míg Magyarország az Európai Unió tagjaként tölt be hasonló szerepkört.

 

Nagy István miniszter meglátogatta a Minszki Traktorgyárat és megbeszélést folytatott Vitalij Vovkkal, a gyár vezérigazgatójával. Az 1946-ban alapított üzem mára elérte, hogy Belarus márkanév alatt a világ minden 10. traktora a Minszki Traktorgyár üzemeiben készül.

A miniszter megtekintette a Minszktől 60 kilométerre épülő Belorusz Nemzeti Biotechnológiai Vállalatot is. A beruházás zászlóshajó projektnek számít a belorusz mezőgazdaságban.

(AM Sajtóiroda)

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A szélsőséges nyár az ásványvízforgalmat se kímélte, egyszerre tépázta meg és húzta fel

2019. október 01. 09:28
A Global Data nemzetközi piackutató szerint 2019. II. negyedévében a palackozott ásványvizek forgalma 7 százalékkal 363,8 millió literre csökkent a tavaly bázisidőszakhoz mérten, ami elsősorban a szélsőséges időjárásnak tudható be, de továbbra is Európa élmezőnyébe tartozunk az egy főre jutó fogyasztásban.

Országaink most a táplálkozásra figyelnek

2016. május 13. 08:13
Nem elfeledkezve arról a jelentős mérföldkőről, hogy milyen alacsony szintre csökkent az éhezés mértéke Európában, figyelmünket most az új kihívásokra kell fordítani: az étkezés ne csupán a túlélést szolgálja, hanem az egészséges élet alapköve legyen. Egy globális szervezet élén, mely az éhezés felszámolását tekinti központi feladatának, mi jelenthetne nagyobb elégedettséget, mint látni a világ egyik jelentős régióját, ahol komoly előrelépések történtek ebben.