Kompenzációs bérpótlék a Densonál

2022. augusztus 04. 13:16
A LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet tárgyalására az a 2022. augusztus 3-i megállapodás tett pontot, amelynek értelmében a Denso minden dolgozója a bruttó alapbér 10 százalékát kitevő, de maximum 50 ezer forintos kompenzációs bérpótlékra jogosult.  
Kompenzációs bérpótlék a Densonál

A tárgyalásokat még június végén kezdeményezte a LIGA – Ifjúsági Munkás Érdekvédelmi Szervezet – avat be a részletekbe dr. Bognár Ferenc, a LIMÉSZ elnöke. – A megállapodás egy informális és két formális tárgyalás után, viszonylag gördülékenyen jött létre.

– A tárgyalások elején azt mondtuk, sokan 20 százalékot szeretnének, de maradjunk, a realitásoknál, 10 százalékos kompenzációt kértünk – folytatja a szakszervezeti elnök. – A vállalatvezetés elfogadta az érveinket, és hajlandó volt részt vállalni a kompenzációs összeg kifizetésében. Szerencsére a menedzsment szociális érzékenysége és a társadalmi felelősségvállalása nagyban segítette az alkufolyamatot. Egyetértés alakult ki köztünk abban, hogy figyelembe kell venni az árrobbanást, és az inflációs nyomást is kompenzálni kell. Végül elfogadták a 10 százalékos igényünket.  

A megállapodás hatálya augusztus elsejétől 2023. március 31-ig terjed. A kompenzációra jogosult minden aktív Denso-s dolgozó és a kölcsönzött munkavállalók is. A megállapodás rendelkezik még a képesített termelési operátor és a képesített termelésirányító munkakörben foglalkoztatottak pótlékáról is.  

Dr. Bognár Ferenc hozzátette, büszke a megállapodásra, és arra is, hogy a menedzsment megértette a „duplán ad, aki gyorsan ad” igazságát. Sajnos a kompenzáció egyelőre nem került bele az alapbérbe, de a menedzsment szándékai szerint a most kiharcolt pótlék összege a jövő évi bérmegállapodás részét fogja képezni.

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Szakszervezetek: Magasabb bért, több jogot a munkavállalóknak!

2019. május 10. 09:49
Kivitelezhetetlennek nevezte az ellenzéki pártok által felvetett európai minimálbér bevezetését Palkovics Imre, a Magyar Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Hír Tv Magyarország élőben című műsorának május elsejei adásában. A szakszervezeti vezető szerint a javasolt intézkedés legnagyobb vesztesei a hazai kis- és közepes vállalkozások lennének, amelyek nem tudnák kigazdálkodni a magasabb bért. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint akár meglehetne határozni egy egységes uniós módszertant a minimálbéremelésre. „A célok tekintetében a szakszervezetek többé-kevésbé egyetértenek, ugyanakkor a hatékony érdekvédelem akkor tud megvalósulni, ha teljes az összefogás a szakszervezeti konföderációk között” – emelte ki Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Miért veszélyes a béremelés?

2020. február 24. 08:19
Bármennyire is furcsán hangzik, egy friss amerikai kutatás eredménye szerint a fizetésemelés megnehezíti, hogy nyugdíjasként munkás éveinkhez hasonló színvonalon éljünk. Még akkor is, ha szorgos megtakarítók vagyunk. Ennek oka, hogy a legtöbben béremelésüket nem igazítják nyugdíjterveikhez, hanem a növekményt elköltik. A tanács: az emelés bizonyos százalékát is tegyük félre.