Konzultáció az EU 2021. utáni Erdészeti Stratégiájáról

2021. január 27. 08:11
2021. január 25-én megnyílt a nyilvános konzultációs lehetőség az Európai Bizottságnál az EU leendő, 2021. utáni Erdészeti Stratégiájáról.
Konzultáció az EU 2021. utáni Erdészeti Stratégiájáról

A fenti kapcsolóval érhető el az EU honlapján a konzultációs lehetőség az EU 2021. utáni leendő Erdészeti Stratégiájával kapcsolatban. Az oldal angolul nyílik meg és a nyelvválasztással lehet magyarra átállítani.

A kezdeményezést az EU röviden így mutatja be:

"Az európai zöld megállapodás keretében a Bizottság új uniós erdőgazdálkodási stratégiát jelentett be, amely a biológiai sokféleséggel kapcsolatos uniós stratégiára épül, a teljes erdőciklusra kiterjed, és hangsúlyt fektet az erdei területek társadalmi és gazdasági előnyeire. A stratégia célja az erdők megfelelő állapotának biztosítása. Gondoskodni hivatott arról, hogy Európa erdői egészségesek és megújulásra képesek legyenek, és hozzájáruljanak a biológiai sokféleséghez, az EU éghajlati céljainak megvalósításához, az érintett ágazatokban dolgozók megélhetésének biztosításához és a körforgásos biogazdasághoz. A stratégia az EU-beli erdők védelmére, helyreállítására és a fenntartható erdőgazdálkodásra összpontosít, és ki fog terjedni a világ erdeire is."

 

Az oldalon látható, hogy volt már 2020. október vége és december eleje között úgynevezett véleménynyilvánítási szakasz, amikor 312 vélemény érkezett és ezek mindegyike - a vélemény írásának eredeti nyelvén - el is olvasható. Ezekről összefoglalót, vagy valamilyen értékelést, hogy ezekkel mit kezdett a Bizottság, ilyen anyagot nem találok az oldalon.

 

A véleménynyilvánítást most a nyilvános konzultáció követi, amely 2021. január 25-től 2021. április 19-ig tart. A fenti honlapoldalról lehet továbblépni a konzultációs oldalra, ahonnét regisztráció, majd regisztráltként belépés után letölthető a konzultáció kérdőíve az EU minden nyelvén, így magyarul is.

kérdőív ugyanakkor itt, e cikkből is elérhető.

 

 

A jelen konzultáció az EU leendő, 2021. utáni (feltehetően 2030-ig szóló) Erdészeti Stratégiájára vonatkozik, amihez tervezet még nem készült. Ugyanakkor a már elfogadott és közzétett EU 2030-ig szóló Biodiverzitási Stratégiájában sok olyan dolog szerepel, hogy a leendő Erdőstratégiának mit is kellene tartalmaznia. Ha valaki ennek alaposan utána szeretne olvasni, akkor kezdje a Konzultáció az EU 2011-2020. közti Biodiverzitás Stratégiája megvalósulásának értékeléséről című FATÁJ (2021-01-11) cikkel, annak vége felé számos észrevétel található az EU 2030-ig szóló Biodiverzitási Stratégiájához. A lényeg: az erdőgazdálkodókat képviselő szervezetek meglehetősen kritikus észrevételeket tettek. Pl. az "öreg-erdő" fogalma teljesen tisztázatlan (talán most fogják majd utólag megfogalmazni), de a 2030-ig szóló EU Biodiverzitási Stratégia már tartalmazza, hogy mennyi "öreg-erdő"-nek is kellene lennie.

 

A jelen konzultációhoz hasznos lehet ismerni a 2020-ban lejárt, korábbi EU Erdészeti Stratégiát. AZ EB Erdőkkel kapcsolatos ügyeket bemutató oldalán középtájon van az EU Erdőstratégia ismertetése. Van nyelv-váltó kapcsoló az oldalon, de ténylegesen csak 6 nyelvre lehet átváltani, amelyek között a magyar nem szerepel.

A most lejárt, 2013. szeptemberében közzétett EU Erdészeti Stratégia az EURLEXben minden nyelven itt található, köztük magyarul (18 oldal, pdf) is. 2014. májusában az EU Tanácsa Következtetéseket (7 oldal, angolul, pdf) fogadott el az EU Erdészeti Stratégiájával kapcsolatban. majd elkészült 2018. decemberben az Erdészeti Stratégia végrehajtásának félidejű értékelése is, ami minden nyelven az EURLEX-ben elérhető, így magyarul (14 oldal, pdf) is.

 

2020. október 8-án az Európai Parlament közzétette állásfoglalását a leendő EU Erdészeti stratégiával kapcsolatban, amiről ebben a FATÁJ cikkben számoltunk be: Az Európai Parlament megnyitja az utat a Bizottság előtt egy ambiciózus és önálló uniós erdészeti stratégia előterjesztésére (2020-10-08) A cikkből elérhető az állásfoglalás szövege magyarul, a CEPF-CopaCogeca-EUSTAFOR eről írt közös közleményének fordítása, sőt MTI közlemény is az ülésen tett magyar felszólalásról.

EU Erdészeti Stratégiája 2020 után (FATÁJ 2020-11-17) Az Európai Unió Tanácsa következtetéseket fogadott el a 2020. utáni uniós Erdészeti Stratégiáról. Magyarország üdvözli a fenntartható erdőgazdálkodás előmozdítása és javítása érdekében tett uniós intézkedéseket.

Ez az Agrárminisztérium sajtóanyaga.

Forrás: A fenti kapcsolók

Kiegészítés:

 

Az alábbi írások a legutóbbi, 2020-ig érvényben volt EU Erdészeti Stratégiával kapcsolatosak.

 

Az uniós agrárminiszterek nemzetközi összefogást sürgetnek a globális erdőirtás megállítása érdekében (FATÁJ 2019-12-17) Az utolsó pillanatban vagyunk, hogy megállítsuk a Föld erdeinek csökkenését, amely már nem csak az érintett országokban, de globális szinten is egyre nagyobb károkat okoz az emberiségnek - mondta Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács 2019. december 16-i ülésén.

2019. decemberében még arról nyilatkoztak az ülésen, hogy 2020-ban bemutatják a leendő Erdészeti Stratégiát, ami - így 2021. elején úgy tűnik - mégsem sikerült.

Nem lesz hiány erdészeti témákból a finn EU elnökség alatt (FATÁJ 2019-07-08) 2019. második félévében Finnország adja az EU Tanácsának elnökségét, s arra készülnek, hogy az erdők és az erdőipar ügye többször is a tárgyalóasztalon legyen.

Az EU Erdőstratégia a 2020-as céljai elérésének útján (FATÁJ 2018-12-10) A középidejű áttekintés úgy találta, hogy az EU Erdőstratégiája eléri céljait a tartamos erdőgazdálkodás bátorításában az EU-ban és globálisan. A stratégia világos célokat fogalmazott meg és sikeresen koordinálta az ezek elérését szolgáló erőket. A jelentés december 7-én jelent meg.

Európai Erdőstratégia - megszavazták (FATÁJ 2015-04-29) Az EP kedden megszavazta az Európai Erdőstratégiáról szóló jelentést, melynek számos rendelkezése egyezik a magyar érdekekkel. Az elfogadott állásfoglalás megtiltja többek között az erdőgazdálkodás uniós hatáskörbe emelését, ami a hazai erdészek egyik legfőbb törekvése. Jelentős magyar siker tehát, hogy ezt most az EP kimondta - hívta fel a figyelmet Erdős Norbert EP-képviselő Strasbourgban.

Szepesi András: EU Erdészeti Stratégia (FATÁJ 2013-10-17) Az EU következő költségvetési időszakának erdészeti támogatásairól tartott konferencián hangzott el Szepesi András (VM EHVF szakmai főtanácsadó) előadása EU Erdészeti Stratégia 2020-ig címmel.

Európai Erdészeti Stratégia 2013. (FATÁJ 2013-09-25) Az Európai Bizottság szeptember 20-án elfogadta az először 15 évvel ezelőtt közzétett EU Erdészeti Stratégia 2013. évi megújított változatát, mely az erdészeti és erdő alapú szektorral szembeni új kihívásokra válaszol.

A cikk röviden ismertette a Stratégiát, valamint a CEPF, az EUSTAFOR és a CEI-Bois azzal kapcsolatos véleményét.

Késik az EU új Erdészeti Stratégiája (FATÁJ 2013-07-31) Az erdővel összefüggő (erdészeti és faipari) szervezetek aggódnak amiatt, hogy az EU Bizottság késik az új Erdészeti Stratégia közzétételével.

Szerkesztette: Mőcsényi Miklós

 

Pfiffer Bútor Kft

FORMANCE Kft

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

http://fataj.hu/2021/01/261/202101261_EU-Erdostrategia-2021-utan.php

Kapcsolódó cikkek

Az Erdők Meséi II. kötet

2021. február 01. 09:15
Hatalmas örömhír a nehéz időkben, hogy több mint egy évnyi munka gyümölcseként, végre kikerült a nyomdából mesekönyvünk második kötete, melynek történetei a Természetvédelem apró eszközei, apró fülek számára.

Az erdőökológiai kutatások jelentik a gazdálkodás alapját

2019. június 11. 12:16
Kilencedik alkalommal rendezett tudományos szemináriumot a NAIK Erdészeti Tudományos Intézete. Az online is követhető június 6-i konferencia témája a növények, a talaj és a vízforgalom kapcsolatainak feltárása volt a klímaváltozás tükrében.