Kormánybiztos: kártalanítják a mezőhegyesi földek bérlőit

2016. március 08. 07:59
Újabb területekre nem írnak ki árveréseket
Újabb mezőhegyesi földterületet nem írnak ki árverésre, a már árverésre került földek esetén nem kötik meg a szerződést, és a már megkötött, az új gazdaság alapját képező területekre vonatkozó földbérleti szerződéseket is szeretnék mihamarabb felbontani, illetve hamarosan határozat születik a kártalanításról - mondta a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének a koordinálásáért felelős kormánybiztos.
 

Farkas Sándor hangsúlyozta: nem látja jogi akadályát annak, hogy a mezőhegyesi földekre vonatkozó, már megkötött földbérleti szerződéseket, valamint a földárverések nyomán született szerződéseket felbontsák, illetve ne kössék meg. A kontraktusokban ugyanis az szerepel, hogy a magyar állam három éven belül elállhat a szerződésektől - mondta.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: hamarosan határozat születik arról, hogy teljes mértékben kártalanítják a bérlőket és a vevőket a már befektetett forrásaikat illetően. Farkas Sándor elmondta: Mezőhegyes teljes, mintegy 8000 hektárnyi termőterületén gazdálkodni fognak, az öntözésre alapuló intenzív növénytermesztést megtartják és fejlesztik. Megjegyezte: az öntözőrendszer csak egyben működtethető.

Kifejtette, fenntartják a vetőmag-termesztési programot, és olyan bemutató-, minta- és tangazdaságot hoznak létre, amely a szakemberek képzésében gyakorlati helyként is működhet.
A kormánybiztos nem zárta ki, hogy a későbbiekben új, intenzív növénykultúrák bevezetésére is sor kerülhet.
Hozzátette, a 24 műemlék jellegű épület felújítására és hasznosítására olyan programot dolgoznak ki, amely Békés megye egészére kiterjeszthető turisztikai projektként működhet a jövőben. Emellett dolgoznak azon, hogy a 2021-es budapesti vadászati világkiállításon is megjelenhessen Mezőhegyes, ugyanis szeretnék kiemelt vadászterületté nyilvánítani a város környékét.

A lótenyésztéssel kapcsolatban kijelentette: a nóniusz, a furioso north star és a gidrán fajták tenyésztését hoznák vissza a területre, az egyéb, Mezőhegyestől idegenekét viszont megszüntetnék.
Közölte: szeretne a kutatóintézetekkel és a fajtanemesítő cégekkel kapcsolatot építeni, fejleszteni.
Kérdésre válaszolva elmondta: a teljes területen biztonságosan teljesíthető a korábban is itt dolgozó mintegy négyszáz munkavállaló foglalkoztatása. Azt sem zárja ki, hogy a jövőben ennél több embert is tudnak foglalkoztatni, ám erről a későbbiekben kíván részleteket közölni.

Farkas Sándor hangsúlyozta: azt vállalta, hogy biztonságot, kiszámíthatóságot és az itt élőknek biztos jövőképet adjon, s véleménye szerint ezt a "megtisztelő feladatot, kihívást" tudja teljesíteni. Reményét fejezte ki, hogy Mezőhegyes visszanyeri korábbi fényét, és hogy az egész magyar mezőgazdaság és agrártársadalom erősebbé válik.

MSZP: A lenyúlási kísérlet megbukott
Az MSZP szerint a mezőhegyesi földek árverezésének leállítása nyílt beismerése annak, hogy a Fidesz-kormány "mezőhegyesi lenyúlási kísérlete" megbukott.
Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese és Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke hétfőn ezt arra reagálva közölte, hogy Farkas Sándor kormánybiztos bejelentette: újabb mezőhegyesi földterületet nem írnak ki árverésre, a már árverésre került földek esetén nem kötik meg a szerződést, és a már megkötött, az új gazdaság alapját képező területekre vonatkozó földbérleti szerződéseket is szeretnék mihamarabb felbontani, illetve hamarosan határozat születik a kártalanításról.
Az MSZP-s politikusok közleményükben azt írták: ezt a bejelentést várják a teljes állami földeladási programra vonatkozóan is, hiszen világos, hogy a fideszes földeladási koncepció hibás, káros és velejéig korrupt. "Világos, hogy a Fidesz főemberei, élükön Orbán Viktorral az egész állami földeladást pusztán a fideszes földéhség kielégítésére találták ki" - fogalmaztak.
Gőgös Zoltán és Harangozó Gábor azt is követeli, az új állami cég a korábbi részvénytársaság dolgozóit jogutódlással vegye át.
Bár több száz mezőhegyesi munkahely kis híján a fideszes földéhség és helyi bandaháború áldozata lett, a város példája mutatja, hogy szívós munkával és a helyi közösségekkel összefogva meg lehet fékezni a fideszes földrablást - közölték.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Agrárkamara: 190 ezer új típusú őstermelő igazolványt adtak ki szeptember végéig

2016. október 18. 08:03
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szeptember végéig 190 ezer új típusú őstermelő igazolványt adott ki a július végéig igényelőknek - közölte a köztestület az MTI-vel.

Emberi fogyasztásra alkalmatlan ásványvizet vont ki a forgalomból a Nébih

2018. július 10. 07:53
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – lakossági bejelentés alapján végzett helyszíni vizsgálatot követően – elrendelte a 2019.11.25. minőség-megőrzési idejű San Benedetto Oligominerale Naturale megnevezésű, 1,0 literes PET palackos kiszerelésű ásványvíz forgalomból történő kivonását. A hatóság döntését elsősorban a termék kénhidrogénre emlékeztető mellékszaga indokolja, amely miatt az ital fogyasztásra alkalmatlannak minősül. A Nébih kötelezte az ásványvíz magyarországi forgalmazóját, a VízSztár Kft.-t, hogy 2018. július 25-ig valamennyi üzleti partnerétől hívja vissza a fenti paraméterekkel rendelkező italokat!