Kormányzati ajándék vagy szakszervezeti siker?

2016. december 08. 09:38
A 2016. november 24-én megszületett bérmegállapodás aláírása óta számos elemzés született a kérdésről. Ezek jelentős része szerint még a szakszervezetek sem mertek olyan nagyot álmodni, mint amilyen ajánlatot tett a kormány. Vajon tényleg így van?

Érdemes ellenőrizni ennek az állításnak az igazságtartalmát! A magyar szakszervezetek több évtizede fennálló követelése, hogy a minimálbér nettó értéke érje el a létminimumot. Figyelembe véve a gazdaság teherbíró képességét és a kormányzati ciklus hátralevő időtartalmát, a nyár elején megfogalmazott szakszervezeti célkitűzés szerint, két év alatt 91 678 forintra kell emelni a nettó minimálbért. Ezt a célkitűzést egészítette ki a garantált bérminimum gyorsabb ütemű emelésének igénye, biztosítva ezzel a szaktudás elismerését. A létrejött megállapodást megvizsgálva a következő megállapításra juthatunk. A szakszervezeti javaslatnak megfelelően kétéves minimálbér emelésre kerül sor. 2018-ban a minimálbér nettó értéke 91 800 Ft lesz, ami szinte számszerűen megegyezik a 91 678 forintos szakszervezeti követeléssel.

A közölt táblázatból látszik, hogy az egyes évekre jutó növekedés ütemében van különbség, amit a megváltozott munkaerőpici helyzet (munkaerőhiány) indokol. Ugyanez az oka a garantált bérminimum gyorsított ütemű emelésének is. Látható, hogy a létrejött megállapodás mindhárom eleme a szakszervezeti célkitűzésnek megfelelően alakult. Ez alapján egyértelműen kijelenthető, hogy itt egy jelentős szakszervezeti sikerről van szó.


Természetesen meg kell azt is említeni, hogy ez a megállapodás nem jött volna létre a munkaerőhiány kényszere, a kormányzat jó helyzetfelismerése és a munkáltatói partnerek együttműködése nélkül.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Munkahelyi perspektíva: hogyan küzdjünk a hatalommal való visszaéléssel szemben

2018. április 03. 08:08
Mostanában elég felkapott téma a Harvey Weinstein nevével fémjelezett szexuális zaklatási ügy, ami dominó effektust indított el világszerte. Ez az írás csak nagyon áttételes szól erről a témáról, sokkal inkább az életünk egyéb viszonyaiban előforduló (Tanár-diák, Főnök-beosztott, Megbízó-szolgáltató) hatalommal való visszaélést veszem górcső alá, és a hozzá kapcsolódó emberi működéssel foglalkozom. Az előző cikkemben az önérvényesítés gyakran téves, negatív megítéléséről írtam, most pedig az a célom, hogy segítséget nyújtsak ahhoz, hogy milyen elvek mentén érdemes beleállni egy ilyen helyzetbe.

Kell adózni a gombaszedés után, de kevesebbet mint eddig

2016. március 30. 09:33
Idén egyszerűsödött a gyűjtött termények, például gombák, medvehagyma vagy éticsiga értékesítése utáni adózás és adminisztráció. A nem védett, tehát szabadon szedhető termények értékesítése után is adózni kell, de idén a magánszemélyeknek – ide nem értve az egyéni vállalkozókat és az őstermelőket – január elseje óta kevesebbet, mint korábban. A legnépszerűbb szabadon szedhető termények közé tartozik pl. medvehagyma, csipkebogyó, levendula, csalán és bodzavirág – írja a hirado.hu.