Koronavírus: ezek az agrárkamara javaslatai

2020. március 24. 09:01
Számos javaslatot fogalmazott meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a koronavírus helyzet kapcsán, például kamatmentes hitelprogram indítását, konkrét támogatások nyújtását, s adó, illetve járulékfizetési moratóriumot is.
Koronavírus: ezek az agrárkamara javaslatai

A helyzet folyamatos nyomon követése érdekében rendszeresen egyeztető, a koronavírus gazdasági hatásait nyomon követő bizottság létrehozatalát javasolja az egyeztetések folyamatos fenntartása céljából, a kormány és az érdekképviseleti szervek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ezen bizottság feladata lenne olyan intézkedési javaslatok kidolgozása, amelyek biztosítják a vállalkozások fizetőképességét, a munkahelyek és a vállalatok piaci helyzetének megőrzését, valamint a veszteség csökkentését.

 

 

Ilyen javaslatok lehetnek például: az adófizetések elhalasztása, a karantén miatti termeléskiesés és a betegszabadságra eső táppénzhez állami támogatás, az állami garanciavállalás és hitelkeretek nyújtása, valamint egyedi intézkedések a turizmus megsegítésére. Egyúttal a folyamatos információáramlást is innen javasolják szervezni az egyes inputanyagok, eszközök piacáról, a pánik elkerülése érdekében.

A NAK az átmeneti likviditási problémák elkerülése/csökkentése érdekében kamatmentes hitelprogram indítását, konkrét támogatások nyújtását, emellett adó/járulékfizetési moratóriumot is javasol. Emellett a jelenleg futó támogatások bázisalapon történő kifizetését javasolja, az elmúlt időszak értékeinek figyelembe vételével, annak érdekében, hogy a mezőgazdaság/élelmiszeripar

működőképessége megmaradjon. Az áruellátás folyamatos ellátása érdekében mielőbb nevesíteni kell a stratégiailag fontos üzemek listáját, rögzíteni kell ezen üzemek kivételes jogait (egyidejű dolgozói munkaerő-létszám stb.), működésüket prioritásként kell kezelni, a működéshez szükséges feltételeket meg kell teremteni - ez nemzetbiztonsági cél a kamara szerint.

Az agrárkamara javasolja a folyamatban lévő uniós pályázatok mihamarabbi elbírálását, kifizetését állami kockázatvállalással, a pénzügyi és gazdasági folyamatok stabilitása érdekében. Különösen a munkaintenzív ágazatok esetében fontos a NAK szerint a folyamatos ellátás biztosítása a védőeszközökből (maszkok, kesztyűk, köpenyeg, kézfertőtlenítők stb.), ami európai szinten is komoly kérdés. Segítséget jelenthetnének olyan központi beszerzési források, ahonnan a vállalkozások biztonságosan megrendelhetik a számukra szükséges mennyiségeket, illetve amihez indokoltan szükséges esetben kedvezményeket, támogatásokat vagy kedvezőbb fizetési feltételeket lehetne kapcsolni - véli a NAK.

Fontos lehet továbbá a köztestület szerint az engedélyek, igazolványok érvényességi idejének meghosszabbítása, e tekintetben a hatósági korlátozások enyhítése. Az egységes kérelem-benyújtási időszak felülvizsgálata, az előlegfizetésre is tekintettel, valamint az adók bevallásához kapcsolódó határidők felülvizsgálata. Emellett a pályázati vállalások határidejének kitolása a veszélyhelyzet figyelembevételével. A szállítmányozás folyamatos fenntartása érdekében a hétvégi kamionstop időszakos beszüntetése, legalább a húsvéti ünnepekig, valamint a szállítmányozók be- és kilépésének biztosítása.

A NAK javasolja az agrárgépek javítását végző személyek magyarországi belépésének engedélyezését, amennyiben megfelelnek az egészségügyi előírásoknak. Fontos továbbá a kamara szerint a kapacitástöbbletek gyors, koordinált felmérése és a hasznosításuk megkezdése ágazati szinten, ehhez adott esetben a tröszt szabályok felülvizsgálata. Átmenetileg a piaci igényektől eltérő termékstruktúra kialakításához támogatás, a porítás és a sajttermelés fokozása, továbbá az így legyártott tejtermékek (tejpor, sajt stb.) állami intervencióval történő felvásárlása és raktározása is a javaslatok között szerepel. Ahogyan a hazai termékek arányának ösztönzése is, akár "az áruk szabad áramlásának ideiglenes felfüggesztésével" - áll az agrárkamarai javaslatban.

Az Európai Unió egységes fellépést sürget a tagállamoknál a mezőgazdaság megsegítésére.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Kamattámogatás jár a mezőgazdasági beruházási hitelekre

2019. szeptember 23. 08:39
Az agrárminiszter úgy rendelkezett, hogy a legfeljebb 2 milliárd forintos mezőgazdasági beruházási hitelek után 80 százalék kamattámogatás igényelhető.

Nagy István: stabil növekedési pályára állt a magyar mezőgazdaság

2020. március 04. 08:23
Nagy István agrárminiszter nyitotta meg az Agrárium 2020 konferenciát, mely a Portfolio Csoport szervezésében, ismert szakemberek részvételével mutatta be az ágazat idei évét jellemző legfontosabb változásokat és tudnivalókat. A tárcavezető amellett, hogy ismertette az ágazat tavalyi eredményeit, beszámolt a kormány ez évi legfontosabb, mezőgazdaságoz érintő kezdeményezéseiről is.