Korszerűsítésre koncentrálnak az agrárvállalkozások

2017. szeptember 20. 08:01
 
Jelenleg a kis- és középvállalkozások több mint fele, 57 százaléka tervez valamilyen fejlesztést. A mezőgazdasági cégek inkább korszerűsítésére koncentrálnak – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból.

A KSH legfrissebb adata szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene 2017 II. negyedévében 27 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának eredményét, az év első felében pedig összességében 25 százalékkal nőtt a beruházási teljesítmény. A hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index felmérése szerint a folytatás is ígéretesnek tűnik, mivel látványosan megugrott a cégek beruházási hajlandósága az év elejéhez képest. 
– A vállalkozások 57 százaléka készül fejleszteni a következő egy év során, ami mindenképpen figyelemre méltó, 15 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest. Azonban azt is látni kell, hogy az elmúlt években nagyon ingadozott a cégek beruházási szándéka. Nagy kérdés tehát, hogy tartható lesz-e a mostani, kedvező irány – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H Bank kkv-marketing főosztályának vezetője.

A megnövekedett beruházási szándék minden szektorban tetten érhető, de az iparban és a kereskedelemben nőtt a leglátványosabban: előbbinél 50-ről 72 százalékra, utóbbinál 31-ről 54 százalékra. A mezőgazdasági szektornál alig változott ez az arány, 47-ről 48 százalékra. Míg az ipari és a mezőgazdasági cégek a gépek, berendezések korszerűsítésére koncentrálnak, addig a kereskedelemben a gépjárművek, a szolgáltató szektorban pedig az informatikai fejlesztések élveznek elsőbbséget.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Őstermelők és élelmiszeriparban dolgozók figyelem: számít az Ön véleménye!

2018. augusztus 21. 08:47
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) és a Hétfa Kutatóintézettel (HKI) közös felmérésében az őstermelőket kérdezik a járulékfizetési gyakorlatról, az élelmiszer-gazdasági vállalkozások esetében pedig a foglalkoztatási nehézségeit és piacra jutási problémáit igyekeznek feltárni - ehhez kérik az érintettek segítségét.

Visszamódosították az utazási költségek megtérítéséről szóló jogszabályt

2017. január 18. 07:58
A munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel. Ennek egyik formája az utazási költségtérítés. A munkába járással kapcsolatos utazási költségekről szóló 39/2010. (II.26.) Korm. r. hosszú ideje kilométerenként 9,-Ft-ban határozza meg azt a mértéket, melyet a munkáltatónak a munkavállaló részére utazási költségtérítésként meg kell fizetnie. Ez a költségtérítés 2017. január 1. napjától a várakozásoknak megfelelően kilométerenként 15,-Ft-ra emelkedett, ám ez nem tartott sokáig.