Korszerűsítésre koncentrálnak az agrárvállalkozások

2017. szeptember 20. 08:01
 
Jelenleg a kis- és középvállalkozások több mint fele, 57 százaléka tervez valamilyen fejlesztést. A mezőgazdasági cégek inkább korszerűsítésére koncentrálnak – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás adataiból.

A KSH legfrissebb adata szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene 2017 II. negyedévében 27 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának eredményét, az év első felében pedig összességében 25 százalékkal nőtt a beruházási teljesítmény. A hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index felmérése szerint a folytatás is ígéretesnek tűnik, mivel látványosan megugrott a cégek beruházási hajlandósága az év elejéhez képest. 
– A vállalkozások 57 százaléka készül fejleszteni a következő egy év során, ami mindenképpen figyelemre méltó, 15 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest. Azonban azt is látni kell, hogy az elmúlt években nagyon ingadozott a cégek beruházási szándéka. Nagy kérdés tehát, hogy tartható lesz-e a mostani, kedvező irány – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H Bank kkv-marketing főosztályának vezetője.

A megnövekedett beruházási szándék minden szektorban tetten érhető, de az iparban és a kereskedelemben nőtt a leglátványosabban: előbbinél 50-ről 72 százalékra, utóbbinál 31-ről 54 százalékra. A mezőgazdasági szektornál alig változott ez az arány, 47-ről 48 százalékra. Míg az ipari és a mezőgazdasági cégek a gépek, berendezések korszerűsítésére koncentrálnak, addig a kereskedelemben a gépjárművek, a szolgáltató szektorban pedig az informatikai fejlesztések élveznek elsőbbséget.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

A lekvártól az aszalttermékekig mindenről mindent megtudtak

2018. május 29. 07:36
2018. május 25 és 26 között tartotta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága a „Tanuljunk együtt! – Zöldség-gyümölcs feldolgozás” című elméleti és gyakorlati szakmai napok programsorozatát.

Üvegdarabbal szennyezett nugátszelet kerülhetett hazánkba

2017. szeptember 19. 09:39
Magyarországra is kerülhetett abból a Németországban gyártott nugát szelet típusból, amelyben egy vásárló  üvegdarabot talált - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn.