Kötelező lesz a napelemes rendszerek telepítése

2024. április 22. 15:16
Cél az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.
Kötelező lesz a napelemes rendszerek telepítése
Az EU napenergia-kapacitása jelentős növekedést mutat – fotó: pixabay.com
 
Az Európai Parlament jóváhagyása után egy lépéssel közelebb került a bevezetésre kerüléshez az a jogszabály, amely előírja az EU tagállamainak, hogy új és felújított épületeikbe napelemes rendszereket integráljanak. Az intézkedés célja az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az építőiparban – írja a penzcentrum.hu.
 
Mint írják, a képviselők 370 igen szavazattal, 199 nemmel és 46 tartózkodással elfogadták azt az irányelvet, amely most a Miniszterek Tanácsának jóváhagyására vár.
 
A jogszabály értelmében a tagállamoknak a méretük alapján fokozatosan kell napelemeket telepíteniük köz- és nem lakóépületekre, ha ez műszakilag és gazdaságilag megvalósítható.
 
Az ütemterv szerint:
  • 2026-ra az új kereskedelmi és középületek,
  • 2027-re a felújított kereskedelmi és középületek,
  • 2029-re az új lakóépületek,
  • míg 2030-ra a meglévő középületek esetében kötelező lesz a napelemes berendezések beépítése.
  • Bizonyos épülettípusok, mint például mezőgazdasági vagy történelmi jelentőségű épületek mentesülhetnek a szabály alól.
 
Az Európai Bizottság véleménye szerint az intézkedés jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az EU építőipara 2050-re klímasemlegessé váljon.
 
Vizsgálatok szerint napjainkban az épületek okozzák az EU energiafogyasztásának 40%-át és üvegházhatású gáz-kibocsátásának 36%-át.
 
Az intézkedés helyben tudja tartani az áramot és lehetővé teszi a polgárok számára, hogy okosabban használják fel azt – olvasható a cikkben.
 
Már több európai ország alkalmaz hasonló intézkedéseket. A SolarPower Europe jelentése szerint az EU napenergia-kapacitása jelentős növekedést mutatott: 2023-ban 56 GW kapacitást telepítettek, ami egy év alatt 27%-os bővülést jelentett.
 
A jelentés előrejelzése szerint ez a tendencia tovább fog erősödni a következő években.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Legyen béke, szabadság, egyetértés

2023. március 16. 11:28
Mi magyarok szeretünk emlékezni, különösen olyan történelmi időszakra, amely bővelkedik kiváló emberi teljesítményekben, fiatalos, friss lendületben, hősiességben, megfontolt bölcsességben – fogalmazott ünnepi beszédében Feldman Zsolt, a Bács-Kiskun vármegyei Hetényegyházán tartott március 15-ei ünnepségen.
Az 1848-49-es szabadságharc 175. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára úgy fogalmazott: nincs olyan nemzedék a mai modern Magyarországon, amely ne ismerné a 48-as ifjakat, Petőfit, Kossuthot, Batthyányt, Táncsicsot, Széchenyit, Jókai nevét, a 12 pontot vagy a Talpra magyart.

Hatalmas változás az üzemanyagárakban. Olcsóbb lesz a gázolaj, mint a benzin

2024. április 17. 14:39
Mutatjuk, milyen üzemanyagátlagárakra lehet számítani.