Követendő példa: a Beregben nem várják tétlenül az aszályt

2024. február 15. 17:35
A csatornákban, mélyebb területeken betározott víz segíti a felkészülést a szárazabb időszakokra.
Követendő példa: a Beregben nem várják tétlenül az aszályt
A klímaváltozás következtében folyóink vízkészlete és a talajvizek szintje egyre jobban csökken, különösen az Alföld lesz egyre szárazabb – fotó: pixabay.com
 
Magyarországot az éghajlatváltozás egyre jobban sújtja – többek között aszályok formájában –, amire fel kell készülnünk – írja az ng.24.hu.
 
Mint írják, ezt szem előtt tartva a Tiszán levonuló árhullámból épp február közepén vezet ki vizet a Beregi tározó kapuján keresztül a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a WWF Magyarországgal együttműködve. A csatornákban, mélyebb területeken betározott víz segíti a felkészülést a szárazabb időszakokra, hiszen amikor sokáig nincs csapadék és szükség van vízre, akkor ki lehet vezetni a szárazodó területekre, ebből pedig a természetes élőhelyek és a gazdálkodók is profitálnak.
Félmillió köbmétert raktároztak el a Tiszán levonuló árhullámból a  vízmegtartó tájhasználat beregi mintaterületén
A klímaváltozás következtében folyóink vízkészlete és a talajvizek szintje egyre jobban csökken, különösen az Alföld lesz egyre szárazabb. A 2022-es történelmi aszály ízelítőt adott abból, hogy mire kell felkészülnünk. Éppen ezért kulcsfontosságú, hogy a vízgazdálkodásunk ellensúlyozni tudja a szélsőségek fokozódását. A vizek többleteiből, az árvízből, a belvízből minél többet el kell raktároznunk a talajban, a hullámtereken, a csatornákban és víztározókban, hogy felkészüljünk a szárazabb időszakokra – olvasható az ng.24.hu cikkében.
 
A WWF Magyarország a Tisza hazai vízgyűjtőjén több éve dolgozik azon, hogy ez a szemlélet és ezáltal a vizek megtartása a vízgazdálkodásban és a tájhasználatban is teret nyerjen.
A program egyik mintaterülete a Bereg, ami alkalmas jelentős mennyiségű víz befogadására. Ennek keretében 2024. február 13-14-én a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (FETIVIZIG) a Tiszán levonuló árhullámból a saját kezelésében lévő Beregi tározó tájgazdálkodási beeresztő műtárgyán keresztül vizet enged a tározó vízrendszerébe. A cél, hogy a csatornák egy részét feltöltsék vízzel.
 
„A mostani alkalommal várhatóan egy közel 7 kilométeres csatornaszakaszt, illetve az ezekhez kapcsolódó mély területeket mintegy félmillió köbméternyi vízzel lehet feltölteni. Arra számítunk, hogy a vízbeeresztés javítja a csatornák közelében lévő élőhelyek állapotát, illetve kedvező hatása lehet a gazdálkodásra is. A próbaüzem egyik célja, hogy a jövőben minél rendszeresebben kerülhessen sor ilyen vízkieresztésre a Tiszából, és ezzel ellensúlyozni lehessen a beregi táj szárazodását" – mondta Kajner Péter, a WWF Magyarország Élő Folyók programjának szakértője.
A Beregben elébe mennek az aszálynak | National Geographic
A WWF Magyarország helyi gazdálkodókkal egyeztet annak érdekében, hogy minél több területen lehessen megtartani a vizet, és a gazdálkodók felhasználják azokat az agrártámogatásokat, amelyek elérhetők ilyen célokra.
 
Ez a mostani próbaüzem egy újabb lépés az észszerűbb vízgazdálkodás és területhasználat irányába, melynek a természet és a földművesek, erdőgazdálkodók is láthatják a hasznait – írja az ng.24.hu.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Belvíz helyzetkép a mezőgazdaságban

2024. február 21. 14:51
Az országban 2024 elején számottevő, de nem kiemelkedően magas a belvízzel borított mezőgazdasági területek nagysága. A műholdas radarfelvételek alapján ez év január végén közel 116 ezer hektárnyi terület volt érintett. A belvíz mezőgazdasági területekre gyakorolt káros hatásai mellett ne feledkezzünk el annak talajvíz utánpótlásában betöltött szerepéről.
 

Már félidőnél tart a tervezés a Nyírség vízpótlása ügyében

2022. november 23. 18:07
Éppen 1 évvel ezelőtt indult el a vízügyi ágazat által az a vízpótlási tervezési projekt.
 
A projekt keretében a tervezett fejlesztések közvetlen célkitűzése:
 
a felszíni vízhiány enyhítése – mind ökológiai, mind mezőgazdasági szempontból,
a Nyírség területének sajátosságaihoz illeszkedő vízgazdálkodási, illetve
tájhasználati beavatkozási módszerek kialakítása,
a gazdálkodási feltételek, és az ökológiai állapot javítása.
A Nyírség fejlődését, a lakosság életminőségének és a vízgazdálkodásnak a javítását, valamint a természeti állapotok megóvását, illetve a vízvisszatartást támogató projekt költsége megközelítőleg 2,8 Mrd forint, a fizikai zárásának tervezett határideje pedig 2023. november vége – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.