Közös Agrárpolitika "katasztrofális hatással" van a foglalkoztatottságra

2016. november 02. 08:11
– Valóban? Szomorúan tapasztaljuk, hogy a hazai agrártermelésből kiszorult magyarok legfeljebb segédmunkásnak mehetnek el a külföldi farmokra.

Az Európai Parlament terjedelmes riportot készített Éric Andrieu francia EU képviselővel, aki szerint a Közös Agrárpolitika „katasztrofális hatással“ van a foglalkoztatottságra a tagországokban.

A riportról beszámolt az euractiv.com oldal angol nyelven és az ouest-france.fr francia hírportál is.

A képviselő visszásnak tartja, hogy miközben az EU vezetői azt hangoztatják, hogy kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a mezőgazdaságnak, mivel a költségvetés 40 százaléka a mezőgazdaságot szolgálja. Állítólag kiemelten kezelik a foglalkoztatottság kérdését is, ám ez a gyakorlatban nem tapasztalható. A tények mást mondanak, mivel 1962-ben az európai keresőképes lakosság 20 százaléka dolgozott a mezőgazdaságban, ma pedig ez az arány az EU átlagában nem éri el a 4 százalékot.

Andrieu szerint a jelenlegi KAP mindent a termelékenység és az export fokozásának rendelt alá, aminek következtében a tagországokban olyan tömegű munkaerő szabadult fel, amelyet az ipar és a szolgáltatások már nem tudnak felszívni. Nyilvánvaló, hogy minél hatékonyabb a termelés, annál kevesebb ember szükséges egy bizonyos mennyiségű termék előállításához. A KAP azt hirdette, hogy a tagországok között bizonyos szakosodást kell megvalósítani, mindent terméket ott kell előállítani, ahol az a leghatékonyabban megoldható, pl. a gabonatermesztést Franciaországra, a sertéshús előállítást Németországra kell koncentrálni. Nehezen eldönthető azonban, hogy más körzetekben mennyire kell az adott termék előállítását visszaszorítani, mert a kevésbé hatékony termelés is munkahelyeket biztosít.

Andrieu szerint az egyik megoldás az lehetne, ha az EU nem kreálna versenyhelyzetet a tagországok között. „Inkább a helyi problémákra kell koncentrálni, rövid ellátási láncokat és fenntartható termelési feltételeket kialakítva, a támogatásokat pedig elsősorban a kis- és középvállalkozók számára biztosítva, illetve jobban kapcsolva a munkahely teremtéshez“ – mondta.

"Napjainkban az agrártermelők elöregedése és az utánpótlás jelenti a legnagyobb problémát." Az EU mezőgazdaságában foglalkoztatottak között a 35 éven aluliak aránya mindössze 6 százalék, és ez az arány folyamatosan csökken.Martin Scherczer

Aratás, nagyteljesítményű kombájnnal – fotó: Scherczer Martin / Agroinform.hu Facebook oldal

A francia képviselő nem említi, de mi szomorúan tapasztaljuk, hogy a KAP az új tagországokban még nagyobb arányban csökkentette a mezőgazdasági foglalkoztatottságot.Egyrészt a nagyobb hatékonysággal előállított és időnként dömpingben érkező nyugati termékek beáramlása miatt kevesebb hazai termékre volt szükség, másrészt a keletiek kevésbé tudtak versenyezni az exportpiacokért. A hazai agrártermelésből kiszorult magyarok legfeljebb segédmunkásnak szegődhetnek el valamelyik nyugat-európai farmra.

Azt ma már minden tagország látja, és kimondja, hogy a Közös Agrárpolitika nem tekinthető sikeresnek. Több alapelvet módosítani kell, mert ha a gabonatermesztést be kellene szüntetni minden olyan körzetben, ahol a hektáronkénti termés nem éri el a franciaországinak a felét, akkor az többek között a kanadai, az ausztrál és az orosz termelés kiiktatását jelentené.

agroinform.com

Kapcsolódó cikkek

Kötelező adatszolgáltatás a vizek mezőgazdasági eredetű nitrát szennyezéséről

2017. január 05. 07:39
Minden év január 1. és március 31. között elektronikus úton kell adatot szolgáltatniuk a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak és állattartóknak az általuk használt területről a vizek mezőgazdasági eredetű nitrát szennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás rendjéről szóló 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet értelmében.

Határon túl is terjeszkedik a falugazdász hálózat

2018. január 16. 13:19
A magyar kormány támogatást nyújt a határon túli falugazdász hálózat kiterjesztéséhez – közölte Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kolozsvári sajtótájékoztatóján pénteken – számolt be az MTI.