Közös cél a munkavédelmi helyzet javítása is

2018. február 14. 09:04
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete. Az egyezség révén tovább javulhatnak az agráriumban dolgozók munkafeltételei.
 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezetének (MÉDOSZ) tevékenysége az utóbbi évek során egyaránt segítette az agráriumban dolgozók munkafeltételeinek javítását. Február 13-án a két szervezet stratégiai együttműködési megállapodást kötött.
– Fontos ez a mostani egyezség, mert több területen is azonosak a céljaink, a törekvéseink. llyen például a MÉDOSZ által is kiemelten kezelt munkavédelem – mondta a kamara részéről a megállapodást szentesítő Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke. – E téren a kamara 2017 őszén munkavédelmi roadshow-t bonyolított le, amelynek keretein belül felhívtuk tagjaink és közvetve a náluk dolgozó munkavállalók figyelmét a biztonságos munkavégzés fontosságára.

Mint a NAK alelnöke megjegyezte, már a számok is jelzik, hogy hasznosnak bizonyult ez a tájékoztató tevékenység. Hiszen 2016-hoz képest 2017 végére csökkent az agráriumban a munkabalesetek – és azon belül a halálos kimenetelűek – száma. Hozzátette, még nem lehet hátradőlni, egyfelől azért, mert a munkavégzési és -védelmi feltételek javításán – és a szabályozási környezeten – még mindig lehet javítani, másfelől a munkavédelemért felelős ellenőrző hatóság 2018 második és harmadik negyedévére jelzett akciói során kiemelt helyen kezeli majd a mezőgazdasági vállalkozásokat. Éppen ezért a kamara idén is folytatja az említett munkavédelmi roadshow-t. 
– Bízunk abban, hogy a MÉDOSZ-szal közös tevékenységünk révén tovább javul a morális környezet és tovább csökken a munkabalesetek száma is. Hiszen nagyon fontos, hogy a „Mindenkit hazavárnak” szlogen ne csak szlogen maradjon – jegyezte meg a kamarai alelnök.

Zászlós Tibor elmondta, a kamara más területen is magáénak érzi a tagjaiknál dolgozók problémáit, így a NAK fontosnak tartja, hogy az élelmiszer-feldogozásban, élelmiszeriparban is tiszta munkaviszonyok legyenek. Ez pedig, mint megjegyezte, biztonságot ad a munkavállalóknak, így hosszú távon maradhatnak az agráriumban.
– A mezőgazdaságban sajátosságaiból adódóan jelentős az idénymunka mértéke, illetve a főtevékenység mellett kiegészítő jelleggel végzett munka is. Előbbi kapcsán a NAK tavaly kezdeményezte az egyszerűsített foglalkoztatásból származó adómentes napi jövedelem 5870-ről 2017-ben 7631 forintra, az idei évre pedig 8255 forintra emelését. A kamara által kezdeményezett – elfogadott – jogszabály rendelkezik arról, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállalónak mikor és mekkora összeg utána nem kell adót fizetnie, illetve bevallást benyújtania, amely összeg a törvénymódosítással emelkedett – fűzte hozzá Zászlós Tibor.

A másik aláíró fél, Huiber Tibor MÉDOSZ-elnök azt emelte ki, hogy a szakszervezet korábban munkavédelmi és munkajogi kérdésekben többször segítette tanácsaival a NAK-ot. Mint mondta, reméli, hogy a most hivatalossá lett kapcsolat a minden lényegi munkakörülményt szabályozó kollektív szerződések mezőgazdaságban való – még jelentősebb – elterjedéséhez is hozzájárulhat. Úgy vélte, ugyancsak része lehet az együttműködésnek, hogy a falugazdászokat is felvértezzék munkavédelmi ismeretekkel, akik így ezeket a tudnivalókat továbbadhatják a velük szoros kapcsolatban lévő gazdálkodóknak.

 
nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Folytatódnak az állami földárverések

2016. március 03. 12:42
Mivel a kormány az állami földeladások folytatása mellett döntött, márciusban megkezdődött a második ütem. Kisebb, 3 hektár alatti parcellából 1762-t hirdettek meg, az ennél nagyobb, összesen 3690 földrészletet pedig árveréseken próbálják értékesíteni. Az idén három és fél ezernél is több három hektár feletti parcella kerül majd kalapács alá

Akár tüntetnek is...

2017. március 28. 07:56
Az MVM Zrt. csak 7,5 százalékos bérfejlesztést javasol a következő 3 évre, annak ellenére, hogy a kormány korábbi ígéretei az állami vállalatok munkavállalóinak számára akár 30 százalékos bérfejlesztésről szóltak. Tóth Andrea Gál Rezsőt, az az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnökét kérdezte okokról és következményekről.