Stabilabb lehet a magyar tojástermelés

2017. március 22. 09:41
A vásárlók és a hazai tojástermelők érdekeit is védi a Nemzetgazdasági Minisztérium rendeletmódosítása, amely a vásárlók egyértelmű tájékoztatására kötelezi a kiskereskedőket. A szabályozás módosítására azért volt szükség, mert a kiskereskedelemben gyakorlattá vált, hogy a tojás kilogrammjára számított legmagasabb egységárat az előírtnál kisebb méretben jelölték, ami alkalmas a vevők megtévesztésére– tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A hétfőn életbelépett rendeletmódosítás szerint a tojás egységárát jelző számértéket az eladási, darabár számértékével azonos méretben kell ezentúl feltüntetni. A vevőbarát rendeletmódosítás segíti, hogy a vásárlók számára azonnal összehasonlítható legyen az eltérő méretű és tömegű tojások darabára a súlyra vetített egységárral. Az eddigi négy (S, M, L és XL) méretkategória szerint osztályozott tojásoknál ugyanis nem feltétlenül jelent meg a tényleges súly szerinti különbség, így a súlyra vetített ár nem volt olcsóbb a kisméretű tojásoknál a nagyobb méretűekhez képest.

A rendeletmódosítás egyúttal a hazai tojástermelők érdekeit is védi, hiszen az utóbbi időben jelentősen megnőtt a kisméretű (A-minőségű, ipari) tojás importja, ami sok esetben - a látszólagosan olcsóbb eladási ára miatt - hátrányosan érintette a magyarországi gazdák által termelt, magasabb kategóriába sorolt tojások értékesítését.

A Magyar Közlönyben decemberben megjelent jogszabályváltozás, „A termékek eladási ára és egységára, továbbá a szolgáltatások díja feltüntetésének részletes szabályairól szóló 4/2009. (I. 30.) NFGM-SZMM együttes rendelet módosítása” március 20-tól lépett hatályba.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

 

Kapcsolódó cikkek

Ingyen hitelt kapnak a fagykár sújtotta gazdák

2016. július 28. 07:57
Hektáronként maximum félmillió forinthoz juthatnak Hektáronként legfeljebb 500 ezer forint összegű kamat- és költségmentes hitelhez juthatnak azok a gazdák, akiknek idén áprilisában fagykár sújtotta ültetvényeit - közölte a Földművelésügyi Minisztérium az MTI-vel.
 

Hazai élelmiszerek jelentősége a vásárlási döntésekben

2017. február 14. 07:59
A tudatos fogyasztó a pénzével szavaz, döntésében pedig jelentős szerepet játszanak tapasztalatai, ismeretei, preferenciái.